Медия без
политическа реклама

Венеция въвежда от четвъртък еднодневни билети за туристи

Те ще струват по 5 евро и целят да намалят наплива от желаещи да разгледат града

23 Апр. 2024
Дори желаещите да посетят за ден 60-ото издание на традиционното биенале във Венеция ще трябва да си купят въпросните нови билети.
ЕПА/БГНЕС
Дори желаещите да посетят за ден 60-ото издание на традиционното биенале във Венеция ще трябва да си купят въпросните нови билети.

От тази седмица Венеция ще започне да таксува туристи за еднодневни посещения в града. Това се случва за пръв път в историята и целта е да се намали туристическият натиск върху италианския град, съобщава БГНЕС. Все пак тези билети няма да са ежедневна практика, а ще бъдат пускани само за определени дни.

В четвъртък (25 април), когато в Италия е почивен ден, желаещите да посетят Венеция за ден ще трябва да си купят билет от 5 евро, който ще бъде контролиран от инспектори, извършващи проверки на ключови места в града, който е признат за част от световното наследство на ЮНЕСКО. Целта на билетите е да се убедят туристите да идват в по-спокойни периоди. Първоначално тези пропуски ще бъдат пускани само в 29 дни през 2024 г., които са предвидени като доста натоварени. В началото това са уикендите от май до юли.

Венеция е една от най-популярните туристически дестинации в света, като през 2022 г. в историческия център са пренощували 3,2 млн. посетители. Кметът на италианския градия Луиджи Бруняро вече определи новата схемата като "експеримент, който се прави за първи път в света". "Целта ни е да направим Венеция по-привлекателна за живеене", коментира той. След което обеща, че новата система ще бъде наложена с лекота, с "много мек контрол" и "без опашки", като отхвърли спекулациите, че градът ще инсталира бариери или турникети по улиците.

Мярката е като отговор на позиция на ЮНЕСКО, откъдето през миналата година заплашиха да включат Венеция в списъка на застрашеното културно наследство, заради масовия туризъм, а и повишаването на нивото на водата, дължащо се на изменението на климата.

През 2021 г. Венеция вече наложи забрана на огромните круизни кораби, от които ежедневно излизаха хиляди еднодневни туристи, като ги пренасочи към по-отдалечено индустриално пристанище. Въведен бе и данък за посетителите, които пренощуват.

Таксата за достъп до Венеция" е насочена само към дневните туристи, които влизат в стария град между 8:30 и 16:00 ч. Сред освободените от таксуване са туристите, отседнали в хотели, непълнолетните под 14 години и хората с увреждания. Засега няма ограничение за броя закупени еднодневни билети. Туристите, които нямат подобен пропуск, ще бъдат заплашени от глоби в размер от 50 до 300 евро.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Венеция

Още по темата