facebook
twitter

Чужбина

Меркел призна, че е разделила Европа 

Германският канцлер подкрепи френския президент Макрон за евроармия в реч пред евродепутатите
1 631
Германският канцлер Ангела Меркел говори за бъдещето на ЕС пред депутатите от Европейския парламент по време на пленарната сесия в Страсбург.

Германският канцлер Ангела Меркел призна, че с политиката си на “отворени врати” за мигрантите е предизвикала разделение в Европа. Тя обяви това в изказването си за бъдещето на Европа, което направи вчера пред евродепутатите в Страсбург. Според Меркел трябва да бъде въведен по-строг граничен контрол в ЕС, за да се повиши сигурността. “Беше създадено Шенгенското пространство, което позволява свободен достъп, но сега трябва да се работи за това да бъде въведен единен регистър за влизащите и излизащите в ЕС”, каза тя пред евродепутатите.

Германският канцлер се обяви и за сформирането на европейска армия - идея, която бе обявена от френския президент Еманюел Макрон наскоро. Споменаването й предизвика бурни реакции в пленарната зала. Меркел подчерта, че евроармията ще бъде допълнение към НАТО. “Европейската армия ще е символ за света, че в рамките на Европа страните никога няма да водят война една срещу друга”, представи визията си тя. Според нея трябва да се създаде и Европейски съвет за сигурност, в който страните от ЕС да участват на ротационен принцип.

“Национализмът и егоизмът не трябва вече да имат място в ЕС. Толерантността и солидарността са нашето общо бъдеще и си заслужава да се борим за тях”, каза тя.

Меркел предупреди, че европейските ценности са изправени пред риск заради атаките, на които са подложени. И настоя да се спазва върховенството на закона, както принципът на европейска солидарност - думичка, която преобладаваше в речта й при Европарламента. “Ясно е, че става все по-трудно и по-трудно да говорим сами, и затова е толкова важно да бъдем заедно”, каза германският канцлер. И беше категорична, че само по-силна Европа може да защитава ценностите си. “Трябва да вземем собствената си съдба в ръцете си”, призова тя.

Меркел призова страните от ЕС да се придържат към отговорностите си според договорите на общността и предупреди, че ако не успеят да го сторят, единната европейска валута ще бъде изложена на риск. "Нашата единна валута може да действа единствено ако всяка страна членка изпълнява ангажиментите си и подържа устойчиви финанси", заяви тя.

Меркел се обяви също за въвеждането на данък върху цифровите услуги. След края на речта си Ангела Меркел получи не само аплодисменти, но и освирквания в пленарната зала в Страсбург.

 

ПРОГНОЗА

Мнозина в Европа смятат, че отсъствието на Меркел от европейската сцена ще даде старт на нова фаза в политиката в общността, коментира Евронюз. В този период в ЕС може би ще доминират популистки политици, които ще заменят съюзите между социалисти и консерватори. Меркел обяви, че няма да се кандидатира за лидерския пост в своята партия ХДС идния месец.

3

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

САЩ се притеснили за 50-те си ядрени бомби Б-61 в Турция

18.12.2019

Обновена

15234 25
Меркел не одобрява американски санкции за "Северен поток 2"

18.12.2019

1734 14
В Словакия падна забрана за 50-дневно социологическо мълчание

18.12.2019

736

Коментари

gowedo

Късно е либе за китка!

Ohubohu
снимка на Ohubohu

“Европейската армия ще е символ за света, че в рамките на Европа страните никога няма да водят война една срещу друга”

 

Европейска армия или армия на ЕС?

Защото Европа е повече от ЕС и в днешно време ЕС много иска, под натиска на неевропейския си господар, да воюва с европейски държави, нечленове на ЕС.

А и не е минало толкова много време, откакто воюва с европейска държава!

 

За бабишкера - нищо!

Елате ни вижте

Европейска армия на Обединена Европа.

Обединена Европа с размити вътрешни граници, унищожени национални държави и обезценено съдържание на понятието националност.

Европейска армия, която да пази външните граници на така обособеният вече сионистко-нацистки Четвърти Райх.

Влез или се регистрирай за да коментираш