facebook
twitter

Чужбина

Крайнодесни сеят фалшиви новини и омраза в Европа чрез "Фейсбук"

Закритите вече профили в мрежата са били разглеждани от над 500 милиона потребители
416
 ЕПА/БГНЕС
Повечето от закритите от "Фейсбук" профили или разпространяват дезинформация, или пък използват фалшиви страници и профили, за да подсилват изкуствено публикации или сайтове на партии, които подкрепят.

Потребители на "Фейсбук" с крайнодесни възгледи разпространяват фалшиви новини и реч на омразата към милиони европейци, твърди международната гражданска организация "Авааз", цитирана от "Гардиън". Те са организирали цяла мрежа от профили, чрез които се осъществява тази кампания. Социалната мрежа вече е изтрила профилите с около 6 милиона последователи преди провеждането на изборите за Европейски парламент, които ще се състоят от днес до неделя във всичките страни - членки на ЕС. Освен това се проверяват стотици други акаунти, които имат още 26 млн. последователи, твърдят от "Авааз". Организацията, която се занимава с различни граждански инициативи, е съобщила за над 500 будещи съмнения групи и страници във "Фейсбук", действащи във Франция, Германия, Италия, Великобритания, Полша и Испания. Повечето от тях или разпространяват дезинформация, или пък използват фалшиви страници и профили, за да подсилват изкуствено публикации или сайтове на партии, които подкрепят. Подобни действия обаче са в разрез с правилата на "Фейсбук". 

Тези мрежи са много по-популярни от официалните страници на крайнодесните или на антиевропейските популистки групи в съответните държави. Закритите от "Фейсбук" страници обаче са били отваряни поне 500 милиона пъти, твърдят от "Авааз". "Страниците имат високи нива на взаимодействие. Няма значение броят на последователите им, ако има взаимодействие", обяснява Кристоф Шот от гражданската платформа. "Само закритите сайтове са разгледани над 500 милиона пъти, а това е повече от броя на избирателите в ЕС". От "Авааз" обаче подчертават, че въпреки закриването на многото профили все още продължават да съществуват доста подобни акаунти. 

Активността варира от френски профили, споделящи съдържание за превъзходството на бялата раса, до постове в Германия, подкрепящи отричането на Холокоста, и фалшиви страници, които рекламират партията "Алтернатива за Германия". В Италия пък тактиката е да се създават сайтове с интересни публикации за красота, футбол, здраве и други подобни теми, но след като бъдат последвани, се превръщат в политическо оръжие. Шот подчертава, че страниците не са насочени към изборите за Европарламент, а целят да променят политиката чрез създаването на невярно впечатление, че потребителите харесват съдържанието им. 

"Авааз" наема независими разследващи и журналисти, като парите за финансирането на разследването  са събрани онлайн. Над 47 000 са дарили малки суми и така проверката е независима. 

Междувременно френският президент Еманюел Макрон заяви, че главният преговарящ на ЕС за Брекзит Мишел Барние трябва да бъде сред кандидатите за шеф на новата ЕК. В интервю за белгийския в." Соар" държавният глава заявява: "Без съмнение Барние е човек, който има много качества, и вече показа това в хода на преговорите с британците". Макрон е против излъчването на т.нар. водещ кандидат на основните партии в ЕП. 

 

ПРОВЕРКА

ЕП ще започне разследване срещу британския политик Найджъл Фарадж заради сигнал за укрити дарения в размер на 450 000 лири (512 000 евро), писа  “Политико“. Председателят на парламента Антонио Таяни е поискал становище от Консултативния комитет, наблюдаващ кодекса за поведение на депутатите, дали Фарадж е извършил нарушения. Преди дни британски тв канал съобщи, че Фарадж е получил дарението от магната Арън Бенкс, който е сред основните спонсори на кампанията за напускане на ЕС.

 

2

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

САЩ се притеснили за 50-те си ядрени бомби Б-61 в Турция

18.12.2019

Обновена

15093 25
Меркел не одобрява американски санкции за "Северен поток 2"

18.12.2019

1666 14
В Словакия падна забрана за 50-дневно социологическо мълчание

18.12.2019

706

Коментари

Интервал

За баланс и едно фантастично заглавие:

"Потребители на "Фейсбук" с крайнолиберални възгледи разпространяват фалшиви новини и реч на омразата към милиони европейци, твърди международната гражданска организация "Авааз", цитирана от "Гардиън"."

?

buratinob

Няма значение броят на последователите им, ако има взаимодействие", обяснява Кристоф Шот от гражданската платформа.

 

Е с това ме спечелиха!

Мога да си направя 10 профила и само аз да си се следвам, обаче съм ВАЖЕН.

Дебели бахури са се дебилизирали в името на вимето.?

Влез или се регистрирай за да коментираш

×