facebook
twitter

Чужбина

Италианският вътрешен министър ще гони и ромите от страната

808
 ЕПА/БГНЕС
Матео Салвини

Министърът на вътрешните работи на Италия Матео Салвини се заема и с незаконно пребиваващите в страната роми, предадоха информационните агенции, като цитираха официално съобщение на оглавяваното от него ведомство. Той е наредил да бъде изготвен в рамките на две седмици доклад за роми, синти и каминанти в Италия. Целта е да се провери наличието на незаконни лагери, за да се изготви план за изселване.

Роми, синти и каминанти са традиционно номадски етнически групи, които живеят в Европа от векове. Синтите обикновено са от Западна и Централна Европа, докато ромите произхождат от източната и югоизточната част на континента. Каминанти са най-малката група и са около 3%. По данни на Съвета на Европа в Италия има между 120 000 и 180 000 роми, синти и каминанти - една от най-ниските бройки в Европа. Повече от половината от тях са италиански граждани, които имат постоянна работа и дом, но много от тях са обект на престъпленията от омраза.

Според доклад на проромската организация Associazione 21 Luglio от 2017 г. 26 000 роми, синти и каминанти обитават временни жилища или лагери в Италия. Заплахите срещу тях са се увеличили при крайнодесния министър на вътрешните работи Салвини, който миналата година също призова за ново преброяване на ромите и за всички неиталианци, които да бъдат изгонени от страната. Той активно работи и за затварянето на италианските пристанища за кораби на благотворителни организации, които спасяват мигранти в Средиземно море.

 

Все още няма коментари

Още

България съвсем загърби европейското законодателство

05.08.2020

ТАНЯ ПЕТРОВА

6009 11
Гешев напомни, че депутатите нямат право да го питат по дела

23.07.2020

Обновена

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

4744 29
Съдилищата са одобрили 5396 искания за СРС през 2019 г.

03.07.2020

243 4

Влез или се регистрирай за да коментираш