facebook
twitter

Чужбина

Италианският вътрешен министър ще гони и ромите от страната

808
ЕПА/БГНЕС
Матео Салвини

Министърът на вътрешните работи на Италия Матео Салвини се заема и с незаконно пребиваващите в страната роми, предадоха информационните агенции, като цитираха официално съобщение на оглавяваното от него ведомство. Той е наредил да бъде изготвен в рамките на две седмици доклад за роми, синти и каминанти в Италия. Целта е да се провери наличието на незаконни лагери, за да се изготви план за изселване.

Роми, синти и каминанти са традиционно номадски етнически групи, които живеят в Европа от векове. Синтите обикновено са от Западна и Централна Европа, докато ромите произхождат от източната и югоизточната част на континента. Каминанти са най-малката група и са около 3%. По данни на Съвета на Европа в Италия има между 120 000 и 180 000 роми, синти и каминанти - една от най-ниските бройки в Европа. Повече от половината от тях са италиански граждани, които имат постоянна работа и дом, но много от тях са обект на престъпленията от омраза.

Според доклад на проромската организация Associazione 21 Luglio от 2017 г. 26 000 роми, синти и каминанти обитават временни жилища или лагери в Италия. Заплахите срещу тях са се увеличили при крайнодесния министър на вътрешните работи Салвини, който миналата година също призова за ново преброяване на ромите и за всички неиталианци, които да бъдат изгонени от страната. Той активно работи и за затварянето на италианските пристанища за кораби на благотворителни организации, които спасяват мигранти в Средиземно море.

 

Все още няма коментари

Още

96% от катастрофите в страната са заради грешка на водача

19.09.2019

571 6
Прокурорската колегия претупа доклада за качествата на Гешев
България е начело в класацията за най-опасни пътища в ЕС

10.09.2019

Алиса Иванова

353 1

Влез или се регистрирай за да коментираш

×