facebook
twitter

Чужбина

Гръцката църква призна украинската и разбуни православието

Московската патриаршия ще заседава извънредно заради новата автокефалия
1330
 ЕПА/БГНЕС
Украинският президент Володимир Зеленски посети патриарх Вартоломей в Истанбул през август т.г., по време на визитата си в Турция.

Решението на Гръцката православна църква да признае автокефалията на Украинската православна църква (УПЦ) разбуни православните църкви. Очаква се Светият синод на Московската патриаршия да заседава извънредно, за да даде оценка за последиците от това решение, каза зам.-председателят на Отдела за външноцърковни връзки на Московската патриаршия прот. Николай Балашов. Според него "въпреки обоснованите предложения на редица митрополити да се въздържат към момента от приемането на решение, Архиерейският събор на Гръцката църква е приел решение в полза на признаването на УПЦ, при това странно изразявайки надежда, че украинската "автокефалия" може да укрепи отношенията между автокефалните църкви на Велика Русия и Украйна".

В Атина в събота се проведе извънредно заседание на гръцката Йерархия - висшият управленски орган на Гръцката църква, в който участват всички действащи митрополити. Заседанието беше насрочено лично от Атинския архиепископ Йероним след края на редовните заседания на Йерархията през седмицата. Единствената тема на заседанието на Йерархията беше за автокефалната Православна църква в Украйна. Гръцкият епископат призна автокефалната Православна църква в Украйна и упълномощи Атинския архиепископ Йероним да предприеме последващите действия за влизане в канонично общение с нея. Само 7 от 80 архиереи са гласували против. РИА Новости съобщи, че те ще излязат с декларация. Очаква се формалното признаване на УПЦ да стане на 19 октомври в Солун, в присъствието на архиепископ Йероним и киевския митрополит Епифаний, съобщи "Ортодокс таймс".

Вселенският патриарх Вартоломей лично благодари на Атинския архиепископ Йероним за позицията на събора на гръцката Йерархия и лично на него за признаването на Украинската православна църква. Гръцката православна църква е първата, признала автокефалията на УПЦ, след като патриарх Вартоломей на 6 януари тази година подписа в Истанбул декрета за автокефалия на Украинската православна църква. Преди това патриархът приветства успешното провеждане на обединителния събор в Украйна. Патриарх Вартоломей покани митрополит Епифаний, за да му връчи Томос за автокефалност. По този начин Вселенският патриарх, духовният лидер на всички православни християни по света, сложи край на повече от 300 години московско владичество и призова православните църкви да признаят УПЦ. Тя е под върховенството на Руската православна църква от 1686 г.

9

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Руската църква спира контакти с гръцкия архиепископ

02.11.2019

1097 20
Гръцката църква подкрепи предоставянето на независимост на Украинската църква

28.08.2019

2632 26
Независимата Украинска църква ще проведе утре първия си събор

03.02.2019

716 33

Коментари

аванти дилетанти

Ха, и к'ва стана тя. Уж гърците верни на Москва. И никой нямаше да признае Украинската автокефалия. Поне така твърдяха форумните капацитети. Сега какъв вой ще се надигне. Издърпват му на Путин православното килимче изпод краката . Всички на барикадата! Родина мать зовет!  Сорос е виновен и световният либерализъм! 

Каубой
снимка на Каубой

Мъка в третия рим. Четвърти нема да има пишеше един руски монах....

samurai

БРАВО!

Бург Гаски

Настават тежки времена за Православието, но с Божията помощ и това ще мине!!! Всеки му според заслуженото!

Каубой
снимка на Каубой

Особено на генералите със златни пагони под черните раса.

sega_reader

Сребролюбците един ден ще отговарят за постъпките си. Денят на страшния съд наближава.

juka

Който е писал статията хич не е в час с материята. Украинската православна църква (УПЦ) е в лоното на Руската православна църква и признава лидерството на Патриарха на Москва и цяла Русия Кирил. Тя не е искала автокефалия. Новоскалъпената от разколниците и гръкокатолиците в Украина, подтиквани от бившия президент Потрошенко Православна църква на Украина (ПЦУ) получи от Вартоломей неканоничен, по същноста си, томос. Там тя е поставена под лидерството на Вселенския патриарх и, на практика, за никаква автокефалия не иде реч. Признаването на ПЦУ от Еладската православна църква се случи след посещението на държавния секретар на САЩ Помпео в Гърция, където той поизви ръцете на гърчолята по този въпрос. А в Гърция църквата е държавна и парите и идват основно от държата. И съответно поповете клекнаха. А УПЦ, под ръководстовото на Митрополит Онуфрий обхваща огромното болшинство от православните християни и енориите в Украина.

Evasion

Ми значе няма никакъв проблем, православните украинци пак ще поменават Патриарх Кирил в молитвите си. За какво е цялата врява, за някаква алтернативна църквичка, благословена само от няколко конюктурни политици ли?

Hey Joe

 Признаването на ПЦУ от Еладската православна църква се случи след посещението на държавния секретар на САЩ Помпео в Гърция, където той поизви ръцете на гърчолята по този въпрос.

Помпео с едно телефонно обаждане изви ръцете и на нашата туземна колониална администрация. 

Влез или се регистрирай за да коментираш

×