facebook
twitter

Чужбина

Борисов порица САЩ и Китай заради климата

На конференцията на ООН в Мадрид българският премиер акцентира на ядрената енергетика
504
 Снимки: Фейсбук профил на Бойко Борисов
Бойко Борисов приложи мечешка прегръдка на новата председателка на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, когато я поздрави в Мадрид за встъпването й в длъжност.

Премиерът Бойко Борисов порица Съединените щати и Китай, че отсъстват от 25-ата конференция по изменението на климата, която вчера започна в Мадрид и ще продължи до 13 декември. Заедно с това той поздрави домакините, че всички автомобили, с които се превозват делегациите, са 100% електрически.

"Първият и вторият най-големи замърсители в света ги няма тук - това са Съединените щати и Китай. Нашите 9% в ЕС (дял от световните емисии на въглероден двуокис - б.р.) ще намалим, но да не стане това безсмислено. Защото комините дали пушат в САЩ, Китай или Виетнам, всичкият пушек идва, защото ветровете го донасят и при нас. Трябва да се обединим и заедно да убедим тези безспорно прогресивни в икономиката си страни да се съобразят с чудовището, което идва с промените в климата", каза той в 3-минутно изявление на конференцията.

Председателката на новата Европейска комисия Урсула фон дер Лайен използва конференцията за първа международна изява след встъпването си в длъжност вчера и обяви приоритета в програмата си: "Зелена сделка" в ЕС, която да послужи за пример на останалия свят.

Борисов представи България като европейски първенец в намаляването на парниковите газове, но заедно с това поиска компромис заради зависимостта й от изкопаеми горива. "За страните с висок дял на въглища в енергийния им микс като България, Полша и други преходът към климатична неутралност ще изисква по-високи нива на инвестиции и активни мерки в социалната сфера. В България 46% от електроенергията се произвежда от въглищни централи, като през зимата този дял достига до 60%. Според статистиката на Евростат България е на второ място в ЕС по намаляване на емисиите на въглероден диоксид от изгарянето на изкопаеми горива за 2018 г. в сравнение с 2017, а именно с 8.1%, следвайки Португалия, която заема водещата позиция с 9%."

--------------------

Борисов: "За България ядрената енергия играе важна роля за енергийна система без въглеродни емисии. Страната ни ще продължи да разчита на ядрената енергетика и през следващите години."

 

6

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

САЩ се притеснили за 50-те си ядрени бомби Б-61 в Турция

18.12.2019

Обновена

14316 25
Меркел не одобрява американски санкции за "Северен поток 2"

18.12.2019

1488 14
В Словакия падна забрана за 50-дневно социологическо мълчание

18.12.2019

603

Коментари

dobadoba

Чичко Бойко е веу'ик.

Как само е гушнал Урсула!

⚓️

'Защото комините дали пушат в САЩ, Китай или Виетнам, всичкият пушек идва, защото ветровете го донасят и при нас. Трябва да се обединим и заедно да убедим тези безспорно прогресивни в икономиката си страни да се съобразят с чудовището, което идва с промените в климата", каза той в 3-минутно изявление на конференцията.'

Преди няколко дни се видя с Дончо, но дори и не спомена за това?

Ветрове, ветрове. Ах, Лили...

fractal

Г-жа Ван дер Лайен е майка на 7 деца и управлява ЕС и борисов я прегръща приятелски докато българските майки са на изчезване защото в българия не може да си отгледаш детето поради липса на пари и детски градини защото данъка е 10% докато в германия и франция е 40% -45%

С чужди благ в къщи враг

май от иван вазов беше

DIMM

Абе, къде е Грета ?? Нали плаваше към Мадрид да им се кара пак ? 

Nonameman

Ха сега.

Спукана им е работата на тези двете.

 

nebenebe

Като ги гледам на един акъл са и двамата. Все усмихнати.

TRIF007

По принцип ядрената енергетика е за предпочитане пред почти всичко остнали. Достатачно надеждна е и най вече с доста големи енергийни възможности. Притеснява ме обаче това, че няма да е държавна собственост а частна и възможността за корупциони схеми по изпълнението и експлоатацията й. А какво се случи  при аварията в Фукушима знаем. Собствениците на централата първи се качиха на джетовете.

Все пак втора ядрена ни решава напълно проблама с ел. енергия. Мариците минават изцяло на природен газ и ще сме № 1 е Европа по ниски нива на замърсяване на въздуха. При ниска цена на ел енергията може лесно да се премине на отопление през зимата на ел. енергия и се решава проблама със смока. Да не забравяме и електрическите возила.

Влез или се регистрирай за да коментираш