facebook
twitter

Чужбина

"Ауди" ще плати 800 млн. евро глоба заради "Дизелгейт"

Досега аферата струваше на "Фолксваген" над 27 млрд. евро
155
 ЕПА/БГНЕС
Автомобилна компания "Ауди" се е съгласила да плати 800 млн. евро глоба заради манипулирането при измерването на вредните газове.

Германският автомобилен производител "Фолксваген" обяви, че дъщерната му автомобилна компания "Ауди" се е съгласила да плати 800 млн. евро глоба, наложена от германската прокуратура, за да прекрати разследването срещу компанията за измами с отделяните вредни газове от автомобилите, съобщи "Дойче веле". "Ауди" прие глобата", наложена от разследващите за "отклонения от регулаторните изисквания в някои дизелови двигатели и дизелови автомобили", заяви групата в изявление, добавяйки, че "глобата ще окаже пряко влияние върху финансовите приходи на "Фолксваген" за 2018 г. "Административната процедура срещу "Ауди", открита заради дизеловия скандал, по този начин се закрива по правно обвързващ начин", изтъкват от прокуратурата в Мюнхен.

Разследващите преследваха "Ауди" заради двигателите V6 и V8, вградени в собствените им автомобили, както и в колите и моделите на "Порше", която също е собственост на "Фолксваген". Общо казусът с "Ауди" обхваща почти 5 млн. автомобила по света, произведени между 2004 и 2018 г.

Тази глоба се добавя към общите разходи за глоби, обратни изкупувания и ремонти на стойност над 27 млрд. евро, които "Фолксваген" трябваше да плати заради скандала "Дизелгейт". Приходите на автомобилния гигант, чието седалище е във Волфсбург, пострадаха с още 1 млрд. евро през юни, когато той се съгласи да плати подобна глоба, наложена за нередовни автомобили от собствената му марка. "Фолксваген" призна през 2015 г., че е допуснал монтирането на софтуер в 11 млн. автомобила по света, които да заблуждават регулаторните органи за отделяните вредни емисии от автомобилите. Такъв софтуер позволява автомобилите да изглежда, че отговарят на изискванията за регулиране на емисиите при лабораторни условия, докато всъщност изхвърлят много пъти по-вредни газове като азотните оксиди на пътя.

 

ОТГОВОРНОСТ

Докато разследването срещу "Ауди" като компания вече е приключило, други дела срещу мениджъри и ръководители от "Фолксваген", включително срещу бившия главен изпълнителен директор Мартин Винтеркорн, остават отворени, като обвиненията включват измама, фалшива реклама и неинформиране на инвеститорите.

Ключови думи:

дизелгейт
2

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Германия разследва "Ауди" за измами в Южна Корея

09.10.2018

91
450 000 души съдят "Фолксваген" за Дизелгейт

01.10.2019

147
"Дизелгейт" е струвал 1.7 млрд. евро на "Фолксваген"

17.06.2019

509 3

Коментари

Herrvasko

Ако някой не е разбрал, войната срещу Фолксваген и срещу цялата немска автомобилна индусрия продължава.Това за софтуера е бла бла.Ударът срещу автомобилната индустрия ще удари цялата немска икономика.След отровната инжекция с над 1,5 млн мангали идва и ударът срещу икономиката.Целта е да се смаже Германия.

KaraKoliu

Да бе, война срещу автомобилната индустрия. Никой не ги е карал да лъжат за параметрите на двигателите и да слагат тайни програми в автомобилите.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×