Quantcast

Медия без
политическа реклама

Желанието на опозицията да свали Борисов било подривна дейност

Премиерът не бил склонен да се оттеглят оставки, според шефа на кабинета му

10 Септ. 2018Илия Вълков
БГНЕС
Вицепремиерът Каракачанов поведе комитския събор в с. Червена вода, Русенско, препасан със силях с пищов. В понеделник пък ще спасява подалите оставка министри.

"Желанието да свалиш правителството е подривна дейност", предупреди в деветосептемврийски стил Румяна Бъчварова, началник на кабинета на министър-председателя Бойко Борисов. "Сегашното правителство е законно избрано, има мнозинство и демократичният цикъл е 4 години. Във всичките критики се екстраполира личното желание на някого да дойде на власт”, каза тя в неделя по bTV. От думите й излезе, че действията на опозицията (в парламента и извън него), които според правилата на демокрацията са да се бори за власт и да критикува управляващите, са незаконни. 

Коалиционният съвет на ГЕРБ и "Обединените патриоти" ще решава в понеделник съдбата на министрите на транспорта, регионалното развитие и вътрешните работи. Ивайло Московски, Николай Нанков и Валентин Радев подадоха оставки по искане на Борисов след катастрофата край Своге, отнела живота на 17 души. Радев всъщност сдава поста заради това, че катаджия не санкционира бащата на президента Румен Радев в Харманли, след като бутнал инвалид в триколка. 

Според Бъчварова позицията на Борисов е, че подадените оставки не се нуждаят от ново обсъждане, но коалиционните партньори мислят различно и затова се свиква лидерски съвет. Тя не потвърди информацията, че Нанков ще запази поста си, и не отговори дали ще отиде посланик в Израел, но беше категорична, че няма да оглави отново МВР.

Вицепремиерите Красимир Каракачанов и Валери Симеонов настояват премиерът да се откаже от оставките. На друго мнение е третият от патриотичната коалиция - Волен Сидеров. „Аз смятам, че това е преценка на премиера. Ние ще му се доверим. На мястото на Борисов аз бих сменил абсолютно всички министри, защото нито един от тях не стана да каже, че декларацията на НФСБ е клеветническа и тенденциозна. Никой не защити собственото си място в правителството”, каза саркастично по Нова тв той. Според него не е нужно Борисов да консултира всяка една промяна. „Декларацията на НФСБ, в която се твърди, че премиерът е едноличен управник и едва ли не диктатор, е абсурдна. От страна на „Обединени патриоти” имаше доста кадрови предложения и назначения и всичко това беше приемано с разбиране от премиера”, допълни той.