facebook
twitter

Първа страница

Студеният резерв сгря Доган с 27.4 млн. лв.

Почетният председател на ДПС ще получава пари от държавата за ток "на склад"
5947
Снимка: БГНЕС
Доган официално се отказа от политиката и навлиза в енергийния бизнес с държавни пари, където печалбите са гарантирани.

Държавата ще дотира почетния председател на ДПС Ахмед Доган с 27.4 млн. лв. за една година. Това става възможно, след като Доган навлезе мощно в енергийния бизнес, при това в лично качество. Той е купил мажоритарен дял от ТЕЦ "Варна", на който държавата плаща за студен резерв. Това са мощности, които би трябвало да се поддържат в изправност и да могат да бъдат включени във всеки един момент, когато това се наложи.

Цената на сделката за придобиването на ТЕЦ "Варна" не е ясна, но според "Медиапул" става въпрос за 3500 лв. Доган купува централата от децата на бившия транспортен министър Данаил Папазов. Почетният председател е платил 1800 лв. на Станислав Папазов за 36% от акциите на фирмата им "Сигда" и 1700 лв. на Ивелина Папазова - за 34 на сто. С това Доган вече притежава 70% от собственика на ТЕЦ "Варна". "Сигда" плати на ЧЕЗ близо 50 млн. евро за теца в края на миналата година, включително със заеми от Първа инвестиционна банка. Информацията за сделката вчера бе посрещната с пълно мълчание от страна на ГЕРБ и БСП, а от ДПС коментираха, че "всеки български гражданин е свободен да се занимава с икономическа и търговска дейност".

Покупката на теца е особено апетитна, тъй като централата получава готови пари, за да поддържа ток "на склад", т.е. да държи мощностите в готовност и в случай на нужда да ги включи в енергосистемата. За последен път се наложи студеният резерв да бъде активиран през студената зима преди две години. Тогава обаче, по различни "обективни" причини, част от тецовете така и не успяха да събудят от зимен сън машините, въпреки че са взели пари, за да ги държат в готовност. "Тогава станахме свидетели на съществен енергиен дефицит в системата, при който лъснаха крадливи схеми за злоупотреби с резервирани, но нефункционални генерационни капацитети. Наложени бяха насрещни санкции, които се оказаха непропорционално ниски спрямо причинените щети или откраднатите пари. С други думи, случилото се демонстрира неадекватност", възмутиха се тогава работодателите.

ТЕЦ "Варна" бе притежание на децата на бившия транспортен министър Данаил Папазов в правителството на Пламен Орешарски, които го купиха чрез фирмата си "Сигда" в края на миналата година. През 2016 г. ДПС подкрепи кандидатпрезидентската двойка Пламен Орешарски - Данаил Папазов. Препродажбата е станала още в началото на август, но е била вписана едва на 4 септември, като забавянето най-вероятно се дължи на срива на Търговския регистър. Доган е купил от Станислав Папазов 36% от "Сигда", а от сестра му Ивелина - 34%, съобщи в. "Капитал". След продажбата двамата остават с дялове от съответно 16% и 14%.

Централата бе купена от Папазови в края на 2017 г. срещу 48.5 млн. евро от чешката ЧЕЗ, която побърза да се отърве от нея, тъй като я считаше за неизгоден проект, трупащ единствено загуби. Почти половината от сумата, или малко над 24 млн. евро, бе финансирана с кредит от Първа инвестиционна банка, а повечето от останалите пари вероятно са дошли от наличния кеш в самата ТЕЦ "Варна". От годишния отчет на компанията става ясно, че 37.5 млн. лв. от наличните година преди това 43 млн. лв. са предоставени като текущ заем на свързани лица.

Справка в Търговския регистър показва, че влизането на Доган засега не се е отразило на управлението на теца. "Сигда" продължава да се управлява от Данаил Папазов и сина му Станислав, а в ТЕЦ "Варна" представител е Данаил Папазов, който е в съвета на директорите заедно с дългогодишния държавен енергиен шеф и собственик на ТЕЦ "Видахим" Георги Христозов и с Адриян Атанасов. Христозов няколко години оглавяваше Българския енергиен холдинг, а името му се свързва с депутата бизнесмен Делян Пеевски. Атанасов пък е дългогодишен шеф на пристанище Варна, а известно време оглавява и националната компания "Железопътна инфраструктура", в която е назначен от тогавашния си началник - министър Данаил Папазов.

През януари, няколко седмици след сделката, управляващите изненадващо смениха цялото ръководство на ЕСО. За един от новите началници - Антон Славов, вицепремиерът Валери Симеонов каза, че е "под прякото въздействие" на Георги Христозов. А едно от първите действия на новите шефове бе да поискат увеличение на общия обем на студения резерв - от 500 МВт средногодишно до 650 МВт, което беше одобрено от министъра на енергетиката Теменужка Петкова. Дни преди влизането на Доган в централата тя спечели търгове на ЕСО за студен резерв от 1 август до средата на следващата година. Така ТЕЦ "Варна" ще получи 27.4 млн. лв. До края на юли търговете за студен резерв се поделяха между седем централи - ТЕЦ „Бобов дол”, ТЕЦ „Марица 3”, „Биовет”, „Брикел”, Топлофикация „Перник”, Топлофикация „Русе”, ТЕЦ „Марица-изток 2”. В новите контракти държавната "Марица-изток 2" липсва, а ТЕЦ "Варна" получава най-високите цени за покупка на резервен ток.

Противно на очакванията политиците - управляващи и опозиция, запазиха пълно мълчание. Единственият политически коментар дойде от ДПС. "Търговският регистър е публичен и всички ние се информираме от тях. Г-н Доган вече почти 6 години не се занимава с актуалната политика, а всеки български гражданин е свободен да се занимава с икономическа и търговска дейност", защити сделката председателят на ДПС Мустафа Карадайъ.

Преди години Доган получи консултантски хонорар от 1 млн. лева за хидроенергийни проекти, а в края на миналата година стана съдружник на бившия концесионер по сметосъбирането в София Румен Гайтански - Вълка. Общата им фирма заяви интереси, свързани с водния бизнес - от бутилирането на минерална вода и строежи на язовири, до пречистване. Това е златна възможност - само преди два месеца правителството отпусна 500 млн. лв. за ремонти на язовири и преливници на Държавната консолидационна компания, смятана за близка до ДПС. 

"Очевидно е, че Доган все още има влияние в тази партия и занимаването с крупен енергиен бизнес, който е бил топло подготвен с последните приходи, минава всякакви граници. Въпросът е кой ще има способността и капацитета да разследва този случай", коментира вчера пред в. "Сега" Руслан Стефанов от Центъра за изследване на демокрацията. "Когато почетен председател на една партия придобие такъв актив, е въпрос на всички политически партии и институции да реагират като един - да кажат, че не може да има такова съвместяване на длъжности - или си в политиката, или си крупен бизнесмен", добави той.

 

КАКВО СЕ КУПУВА

ТЕЦ "Варна" има шест блока с обща мощност от 1260 MW. ЧЕЗ се отказа от централата, след като я купи през 2006 г. за над 200 млн. евро. Причината бе, че тя е икономически неизгодна. Вариант за експлоатация бе ТЕЦ-ът да мине от въглища на газ, което би наложило подмяна на инсталациите. Този вариант обаче бе отхвърлен заради неяснотите около доставките на газ и скъпата инвестиция. Въпреки това Папазови сега успяват бързо да съживят централата и от 20 служители в края на 2017 г. към юни 2018 г. в нея вече работят 168 души, писа в. "Капитал". Това обаче се дължи на парите от студения резерв.

 

 

22

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Частна фирма шеста година събира такса "локва" по границата с Турция

22.10.2019

Юлиaна Бончева

2169 5
EК оставя България и Румъния да се чудят кой ги наблюдава
Болничните остават без промяна догодина

22.10.2019

ЙОАНА ПЕТРОВА

265

Коментари

КОРТИЗОН ШУКАР
снимка на КОРТИЗОН ШУКАР

А що държавата не си ги стопанисва? А защо няма държавен застраховател?и защо цялото. Дпс не е забранено и вождовете в затвора?

 

Delius
снимка на Delius

„А що държавата не си ги стопанисва?"

 

Щото е лош стопанин.

 

„А защо няма държавен застраховател?"

 

Щото държавата е лош стопанин.

 

„и защо цялото. Дпс не е забранено и вождовете в затвора?"

 

Щото има демокрация и 45 години стигат. Щото етническия мир, 'збийш ли. Щото БКП, а не депесе в Сибир.

 

------------

 

Що се хабиш да питаш?

 

Банани нали има. И кореком до корекома с цветни телевизори и шиколадени ейца и дънки вътре.

 

Т'ва, за което питаш, 'ладилник не пълни и печка не пали...

Антей

!

Точно така, колега Delius!

!

Оказахме не "дебили", ами едни голееееми "дебили"!

Заради очакването/обещанието, че

 

тези "горе" ще се погрижат за тези - "долу",

дето

са ги отпратили там "горе", за да осигурят БЛАГОДЕНСТВИЕТО

за всички!

 

Е, оказахме "дебили" на не/чаканото  благоденствие!

Перфектната ... публика.

 

Какво да им коментираме "апетитите" на кой, той, тя, то..

Не си струва.

 

.... Дали пък тези "горните"

сами ще предизвикат/докарат на дневен ред

 

партия на БЕДНЯЦИТЕ, 

партия на тези, които няма какво да загубят - освен оковите си!

⚠️

 

 

 

Хулиган

Защо ли си мисля, че още при първата сделка не Папазови, а Доган си е купил ТЕЦ-а.

Сега се молете, Гинка също да не се окаже негов човек...

....................................

http://www.drago.info/

Непримирим

Че България отдавна е престанала да бъде държава е ясно. Но такива схеми, за придобиване на активи за по 1 лев, са си чиста гавра с населението. Единият дал 50 млн., а пък после продал за 3500 лв.? Някой нещо нормално вижда ли в цялата ситуация? Достойни продължители на тъмносиният комунист корифей Иван Костов.

Old Shatterмоuth

Де да беше само тази далавера на водещия хидролог на подмандатната ни територия?

 

Kakdavida «Летни страсти: Нови 500 МИЛИОНА ЛЕВА за Вълка, Доган и ГЕРБ! С оглушителното мълчание на менте патриотите и менте опозицията БСП! А за нас? За нас смърт – от наводнения, по пътища, в болници. Докога?» (ВИДЕО)

https://www.facebook.com/kakdavida/videos/63438672...

kaily
снимка на kaily

Колко трябва да се увеличи минималната здравна вноска, за да избие държавата тия пари?

ppipi7766

Руслан Стефанов от Центъра за изследване на демокрацията

 

Доган може да е либерал, но не е наш кучи либерал.

nanyac

КАКВО СЕ КУПУВА

ТЕЦ "Варна" има шест блока с обща мощност от 1260 MW. 

които не виждам шанс да бъдат включени когато и да било.

Удобно се пропуска най-ценният актив на ТЕЦ-Варна: дълбоководно пристанище на самата ЖП линия Варна-София.

Памфуций
снимка на Памфуций

Очевидно е, че Доган все още има влияние в тази партия и занимаването с крупен енергиен бизнес, който е бил топло подготвен с последните приходи, минава всякакви граници. Въпросът е кой ще има способността и капацитета да разследва този случай", коментира вчера пред в. "Сега" Руслан Стефанов от Центъра за изследване на демокрацията. "Когато почетен председател на една партия придобие такъв актив, е въпрос на всички политически партии и институции да реагират като един - да кажат, че не може да има такова съвместяване на длъжности - или си в политиката, или си крупен бизнесмен", добави той.

Втори крупен бизнес имот за Доган. Явно не чувства вече необходимостта от подставени лица. Иначе осигуряване на хранилката , осигурен кредит, скоропостижно прехвърляне - всичко е законно и чудесно.

hamer

Не разбирам защо да е крив Доган, че яде зелника?

мухо@hunter

Не съм чул, така наречените "патриоти" да са се противопоставили на тази кражба.

ppipi7766

Те са "патриоти", не са толкова луди да си подритват трудовите книжки.

Shaaban_bin_Robert

Защо никой не повдигна този въпрос, когато ТЕЦ "Варна" се владееше изцяло от Папазови? Папазови може, а Доган не може, а?

дъртреалист

Беше поставен въпроса - защо Доган излиза така безогледно  на светло?

АМи защото идат избори. 

И той демонстрира, че управлява държавата. 

Вероятно скоро и от Гинчето ще си купи нещо за 2-3 хиляди лева...

 

zumer

Току-виж се оказало, че зад офшорките на #Кой наднича почетния председател?

И като започне едно изсветляване.

bdsupport

ЧЕЗ го стопанисва и лапоци от както е на пазара в БГ. Позле малко трансфери и хопе Соколче.

И да бепе само теца, ами пристанището към него защо го изпускате?

 

Та има си тец с гореш резерв и дълбоководно пристанище. Добър Ден

Shintoabe new
снимка на Shintoabe new

И защо БСП-то мълчат като п**ки? После - защо никой не ги е**ва за нищо. Еми не ги бива!  А искат властта. Не ставате бе!!!

ONOGUNDUR

Аферим машаллах бе чожук! те така се правят работите! Гяурите да бачкат и потят, а умните - парите при тях сами си идват! Иииииии ама го бива по тънката линия - потен вода да не пие!

bD

Гледам фотото и ме изпълва гордост , все едно че Доган рецитира с патос " Аз съм българче".

Krass_

Цената на сделката за придобиването на ТЕЦ "Варна" не е ясна, но според "Медиапул" става въпрос за 3500 лв. Доган купува централата от децата на бившия транспортен министър Данаил Папазов. Почетният председател е платил 1800 лв. на Станислав Папазов за 36% от акциите на фирмата им "Сигда" и 1700 лв. на Ивелина Папазова - за 34 на сто. С това Доган вече притежава 70% от собственика на ТЕЦ "Варна".

Ехо, журналистите, хайде най-после да научите някои елементарни неща, за да не ви олекват твърденията и да не подвеждате читателите. Освен това ТРЯБВА да проверявате информацията, преди да я публикувате !

 

Първо "Сигда" е Сигда ООД и няма акции, а има дялове. Второ (и свързано с "първо") капиталът на дружеството Сигда ООД е 5000 лева (пет хиляди лева). В ТР се вижда, че Доган е придобил дялово участие в размер на 3500 лева или 70% от капитала на дружеството, НО това не е цената, която е платил, а както вече казах размерът на дяловото участие в капитала ! Цената, която е платил купувачът, за да придобие тези дялове може да се види само в нотариално завереният договор за продажба на дружествени дялове (или в анекс към него).

 

В ТР вече се качват и договорите за продажба (всеки може да го види), НО естествено лесно се скрива цената (както са направили и в случая), като се впише в договора текст подобен на:

 

"Продажната цена на дяловете, както и начина и сроковете за плащане, са определени от страните в отделно Споразумение (Анекс) към настоящия договор."

 

 А естествено, няма законово задължение да се подават в АВп (за вписване в ТР) анексите към договорите. Както се казва - всичко е предвидено и няма нищо случайно !

 

Така че, никой, разчитащ на публично достъпна информация, не може да каже за колко точно Доган е купил дружествени дялове в размер на 70% (или 3500 лева) от капитала на дружество Сигда ООД, което пък от своя страна притежава всички акции на ТЕЦ Варна ЕАД, с. Езерово.

 

Хайде де, не е толкова сложно !

Domi

Ахмед Доган - новият Осман Пазвантоглу Видинският аянинин и наместник на руската империя на Балканите... недосегаем също като първият 

Влез или се регистрирай за да коментираш

×