Медия без
политическа реклама

Санкциите за отсъствие от училище стават по-драстични

Семейства, които не пращат децата си да учат, може да останат без помощи за отопление

И МОН, и депутатите са за увеличаване на санкциите за родители, които не осигуряват редовно присъствие на децата си в клас.
Илияна Кирилова
И МОН, и депутатите са за увеличаване на санкциите за родители, които не осигуряват редовно присъствие на децата си в клас.

Периодът, в който се спират детските надбавки при 5 неизвинени отсъствия на учениците, скоро може да бъде увеличен от 1 месец на поне 6 месеца. Това обсъждат просветното министерство и депутати от управляващата коалиция, съобщи министърът на образованието Красимир Вълчев пред "Сега".

Идеята ще бъде оформена като предложение за промени в закона за семейните помощи за деца, които ще бъдат внесени от депутати от ГЕРБ тези дни, поясни Вълчев. По думите му въпросът е обсъждан отдавна, тъй като инструментите за принуда на родителите да изпращат редовно децата на училище не са недостатъчни, а обхващането и включването на всяко дете в образователната система са сред основните предизвикателства пред социално-икономическото развитие на страната ни.

От години в правилника за прилагане на закона за семейните помощи за деца има текст, според който, ако ученикът не е ходил на училище 5 часа без уважителни причини, то детските надбавки за родителите му (40 лв. за едно дете и 90 лв. за две) се спират за месеца, в който са допуснати отсъствията. Същото важи и за децата в предучилищна възраст в детските градини, но при тях наказанието е при над 3 дни неизвинени отсъствия. През 2017 г. например заради неизвинени отсъствия близо 36 000 бедни семейства в цялата страна са били лишени от детски надбавки, а през 2018 г. борят им се увеличава до 40 000.

Санкцията обаче се оказва недостатъчна, затова от МОН искат да увеличат срока, през който месечните помощи за деца се спират. Една от идеите, която се обмисля съвместно с депутати, е срокът да бъде увеличен на 6 месеца. Обсъжда се обаче и още по-строгата мярка - той да стане дори 1 г. Друго предложение, което още се избистря, засяга еднократната помощ за дете при постъпване в първи клас, която в момента е в размер на 250 лв. Идеята е тя да се отпуска на 2 части, като вторият транш се обвърже с редовното посещение на детето на училище.

Наскоро БСП предложи промени в закона за социалното подпомагане, според които при натрупани неизвинени отсъствия трябва да се спират всички социални помощи на семействата. Според образователния министър обаче мярката е крайна и би лишила от помощи семейства при форсмажорни обстоятелства, например като тези в Хитрино. Подобно е и становището на социалното министерство, според което така би се нарушила Европейската социална харта. Затова предложението на МОН е и други помощи да бъдат обвързани с посещаемостта в училище, като например помощите за отопление. Това пък ще стане чрез промени в закона за социалното подпомагане.

Министърът признава и че сегашните глоби по закона за предучилищното и училищното образование невинаги се налагат. "Кметовете понякога се въздържат. Винаги съм апелирал към тях да не се въздържат, за да се чувства неизбежността на санкциите", коментира още той след форум в Хасково, цитиран от novini.bg. По думите му понякога глобите са и несъбираеми.

 

СКРИТО

"Има и скрито отпадане от системата - деца, които не са отписани, но не успяват да придобият достатъчно знания или т.нар.ключови компетентности", коментира още Вълчев, цитиран от novini.bg. Той припомни, че по действащия механизъм за съвместна работа на институциите по издирване на ученици са били сформирани над 1100 екипа с 11 000 души, благодарение на които допълнително в училище са били записани над 40 000 деца. Според него резултатите са колосални, а механизмът вече трябва да се префокусира върху ежедневната посещаемост в училище, а не усилията да бъдат насочени само в началото на учебната година.

Последвайте ни и в google news бутон