facebook
twitter

Първа страница

Роднини на лидера на ДПС държат половината къщи за гости в Борино

2702
Илияна Кирилова

Балдъзата и шуреят на председателя на ДПС Мустафа Карадайъ стоят зад четири проекта за къщи за гости в родното му Борино. Това прави половината от финансираните с европейски пари къщи за гости в родопското село, показва разследване на сайта "Биволъ". Фирмите им са получили над милион лева финансиране по Програмата за развитие на селските райони.

Проектите с финансиране по програмата за селските райони са на фирмите “Чала инвест” – 391 160 лв. за “Изграждане на къщи за гости за селски туризъм“, “Чала Тур” с проект за “Изграждане на вилно селище за селски туризъм в местност Подмолата, с. Чала”, за 244 530 лв., “Трока” с проект за 128 290 лв. за “Изграждане на къща за гости, местност Кастръкли, с. Борино”, и “Извора Инвест” с проект “Къща за гости, преустройство на съществуващ етаж и надстройка на още един етаж. Закупуване на транспортни средства” за 281 321 лв. и още един проект на същата фирма за “Благоустройство и озеленяване на къща за гости и закупуване на средства за неземеделска дейност“, за който са взети 38 968 лв., показва проверка на разследващия сайт.

Във всички тези фирми се откриват имената на Затие Караахмед,която е сестра на Джеврие, съпругата на Мустафа Карадайъ; Невредин Кючюк, който е брат на Джеврие и шурей на Карадайъ, както и на съпругата на Невредин – Гюлтен Кючюк. Затие е и съпруга на кмета на Борино Мустафа Караахмед, който е баджанак на Карадайъ.

"За да не бъде толкова очевидна концентрацията на европроекти в едни и същи лица, фирмите първоначално са оформени на подставени лица, но впоследствие са придобити от Затие, Невредин и жена му Гюлтен. Изследването на имотните сделки потвърждава, че още от самото начало зад тези проекти са стояли роднините на Карадайъ", пише "Биволъ".

Четирите къщи са заявени и финансирани като отделни проекти, но впоследствие са изградени в общ комплекс, който се предлага в интернет като “Вили Чала” с един телефон за контакти - на Затие Караахмед. Финансирането на обекти на свързани лица е забранено по правилата на ПРСР, тъй като идеята на програмата е да подпомага малкия местен бизнес, а не роднините на политици, пише още "Биволъ". Главен разпределител на средствата по ПРСР пък се явява Атидже Алиева-Вели, зам.-шеф на фонд "Земеделие" с ресор именно ПРСР и в момента кандидат от европейската листа на ДПС. 

4

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Обвиняемите за "най-голямата" фабрика за цигари се отърваха с мижави присъди

16.11.2019

МАРТИН ГЕОРГИЕВ

1862 4
Горанов посъветва общините да въведат подоходен данък

16.11.2019

815 7
Конституционният съд отмени текст, застрашаващ свободата на словото

16.11.2019

331

Коментари

Петър Иванов Иванов

Шуреят на Карадайъ продава за 165 000 евро къщи за гости, построени с европари (снимки)

Друга фирма на Невредин Кючюк е „спечелила“ над 3,6 лн. лв. от 16 обществени поръчки

http://www.mignews.info/shureyat-na-karadaja-proda...

Oxoboxo

хаха,той шефа му ТЕЦ си купи за три хиляди лева, та ся за 4-5 къщи :) Борисов,как громиш корупцията бре,дебил? До кога ще чакаме да осветлиш офшорките? Нормално за 20-30 дни,мое да се осветлят всички офшорки,все пак бизнеса им е на твоя територия. За кво чакаме вече 10 години и резултати няма?

 

Oxoboxo

или щото пеевски и данчо ментата писаха закона?Машала.На пеевски децата са ясни,ще живеят в Дубай,ама нашите ще живеят в България бре тикво смотана.

 

ДpaгaнOxpидcки

А Цацаратурата е погнала сдружението "БОЕЦ". Мафията и държавата - пълно сливане. Толкоз крадливо племе...

Влез или се регистрирай за да коментираш

×