facebook
twitter

Първа страница

Пожар от безхаберие причини бедствие по магистрала “Струма”

Незаконно сметище, съществувало пред очите на всички години наред, се запали и повреди мост от международното трасе
2 020
 БГНЕС
Пожарът, тръгнал от складираните под АМ "Струма" отпадъци, влезе в гората вечерта във вторник, и към 20 ч. стигна до пътя Блажиево - Грамаде.

Големият пожар по магистрала “Струма” край Дупница разкри смайваща безотговорност. Огънят лумна във вторник под мостово съоръжение, причини поражения по транспортната артерия, а общинската управа обяви частично бедствено положение. В ранните часове в сряда пламъците бяха потушени, но от пепелта излязоха шокиращи факти. Причина за пожара се оказа незаконно сметище, съществуващо под международното трасе. То е горяло и преди, без да се намери нито една институция, задължена да го разчисти. Складирани са били и пожароопасни пластмасови отпадъци. Според някои информации те са били предназначени за изгаряне в близката ТЕЦ "Бобов дол", собственост на бизнесмена Христо Ковачки.

В резултат на пожара магистралата ще остане затворена за неопределено време, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ). Специалисти на Института по пътища и мостове и АПИ установиха, че от пожара са засегнати 13 колони, от които 5 сериозно, 2 ригела, 3 греди, отводнители и няколко лагера на моста. Констатацията на експертите е, че части от моста и двете платна са силно засегнати и е задължително спиране на трафика. Преди да започнат спешните аварийно-възстановителни дейности е необходимо да се направи обстойна оценка на състоянието на моста и допълнителни проучвания с цел поетапното възстановяване на движението.

След като стане ясно колко ще струва ремонтът, АПИ ще предяви иск към собственика на предприятието, направил нерегламентираното сметище и предизвикал пожара. АПИ внесе и сигнал в Районна прокуратура-Дупница срещу собственика на цеха за отпадъци. В сервитута на пътя, включващ според Закона за пътищата проекцията на съоръжението плюс два метра ограничителни ивици от двете му страни, е забранено депонирането на отпадъци. Защо това не е било контролирано досега, не бе обяснено. За сметка на това, едва след този инцидент, на директорите на всичките 27 областни пътни управления в страната е разпоредено до 23 август да извършат обход на всички съоръжения и да проверят дали пространството под тях не се ползва нерегламентирано.

Точно под моста на магистрала "Струма" е било разположено депо за вторични суровини. В разнопосочни обяснения пред медиите собственикът на пункта Кольо Илиев описа следната картина: Депото му не е разположено точно на мястото на лумването на пожара, а в съседство. Той складирал там отпадъци, понеже нямало къде. 

Пожарът на магистралата обаче осветли и друга, далеч по-сериозна тема. Екологът Тома Белев коментира в социалните мрежи: “Собственикът на склада за отпадъци, който се запали под виадукта, заяви, че тоновете пластмаса били само временно там, защото ТЕЦ" Бобов дол" спряла да ги приема. А кой е разрешил без ОВОС ТЕЦ "Бобов дол" да гори отпадъци? Ако беше проведена процедура по ОВОС, не мисля, че щяхте да видите тонове пластмасови отпадъци под магистрала Струма”.

 

ОГЪН И СТАБИЛНОСТ

Пожарът в Дупница не е единственият върху сметище. В началото на седмицата пламна депото в пловдивското село Шишманци, а страстите там не стихнаха и вчера. Около 300 души протестираха с искане да не се допускат инциденти. Въпреки очевадното обгазяване РИОСВ-Пловдив се погрижи да не клати общодържавната стабилност. Бе отчетен пик на фини прахови частици, азотни и серни оксиди, който обаче бил в нормите. Посъбуди се и прокуратурата в Хасково. Тя установи, че пожарът в областта, който тръгна от село Брягово и обхвана към 8000 декара, е причинен от 39-годишен мъж, който хвърлил и запалил дрехите си в яма. Пламъците били угасени от близки на мъжа, но вятърът разнесъл искрите. Ямата също била сред незаконно сметище. Мъжът е настанен в болница за изследвания, не бил осъждан и криминално проявен.

11

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Всеки пети пенсионер се пенсионира на над 66 г.

18.12.2019

ЯНА НИКОЛОВА

23466 35
КЕВР призна, че вдига цената на водата на сляпо

18.12.2019

МИЛА КИСЬОВА

7895 6
Страсбург осъди Норвегия за отнети деца

18.12.2019

17876 6

Коментари

indiec

Фоксваген?

kokaracho

 е причинен от 39-годишен мъж, който хвърлил и запалил дрехите си в яма. 

Странно, да не е борил свинската чума?

Zavinagi CSKAR
снимка на Zavinagi CSKAR

...всеки Бай-Ганьо минал по този мост...видял, че там има сметище и не е сигнализирал и си е затраял....

 

...заслужава по сто тояги на голо...отзад...

 

...ние като народ страдаме най-много от бездушието и апатията на хората...вижда че има някаква нередност... но си трае и чакa някой друг да доди да му оправи бакиите...

 

...като излезе от дома си българина винаги се чуства като гост...и никога като собственик...домакин...и съответно като гост той само наблюдава и цъка с език...и си трае...

 

...а сега познайте от пет пъти кой ще плати ремонта на магистралата..?

PlaNed
снимка на PlaNed

Аз съм готов да почерпя, ако някой публикува снимка на мост или надлез под който да не е сгушено нещо - склад, паркинг, "малка" работилничка..., безплатна площ, има си и покрив, що да не го ползваМ?

TheExperience

Мутренските дела в действие.

 

KaraKoliu
снимка на KaraKoliu

По фирми, магазинчета и офиси обикалят пожарникари, правят проверки пишат предписания, дават разрешения. А тук цяла магистрала, голям мост или надлез затрупан с боклуци- не са ли го проверявали въпросните пожарникарски проверяващи  и не са ли видели, че ако (когато) се запалят боклуците мостът ще изгори?

вила

Логично и типично за територия БЕЗ държава,в която държавните органи /без Президент и ВКС/са лични палаши на самодържец боеку.всичко е по пожарникарски без  дори и елемент на управление.

Solace

Коментарът на Т. Белев вчера циркулираше из фейсбук, и в тази публикация авторът е спестил продължението. Целият текст е:

Сега ако кажа, че МОСВ е виновно за затварянето на магистрала Струма, ще кажете че си измислям, но сами се убедете. Собственикът на склада за отпадъци, който се запали под виадукта, заяви че тоновете пластмаса били само временно там, защото ТЕЦ Бобов дол спрял да ги приема. А кой разреши без ОВОС ТЕЦ Бобов дол да гори отпадъци? Ако беше проведена процедура по ОВОС не мисля, че щяхте да видите тонове  пластмасови отпадъци под магистрала Струма, нито вагони с италиански отпадъци край Дупница.
 

 

НЕРВЕН

Такава свинщина, че свинската чума сякаш е лека екзема..

Magi

Пълно безобразие, безхаберие и неграмотност. На първо място е виновна АПИ, под такива съоръжения е абсолютно забранено / поне до 89г./ да се складира каквото и да е. Сервитутната ивица на моста трябва да е абсолютно чиста, защото се предполага???, че в законно определен срок се правят проверки на конструкцията. Значи АПИ - специалистите спали толкова години , а сега друг е виновен.

deqerven
снимка на deqerven

АПИ твърди, че кметът отговаря за терена, кметът твърди, че писал писма където трябва..... И те така, ама и трите институции са подвластни на кого-на съответните министерства/пардон- кметчето е сравнително НЕЗАВИСИМО институционално, ама е от ГЕРБ/ Демек всичките са подвластни на кого-на Него. А той какво направи в този ден-разгледа турски завод в Североизтока. Между другото, планините отпадъци си стоят там от време оно, демек е виновен Станишев.

Влез или се регистрирай за да коментираш