Quantcast
Половината аптеки може да затворят заради изискване на ЕС | СЕГА
facebook
twitter

Първа страница

Половината аптеки може да затворят заради изискване на ЕС

Те настояват за отлагане на т.нар. верификация на медикаментите, за да не спрат работа на 9 февруари
4 120
 Илияна Кирилова
Новата система ще лиши от достъп до лекарства пациентите в малки и отдалечени населени места, смятат фармацевтите.

Почти половината от аптеките у нас не са готови за въвеждането на новия начин за продажба на лекарствата и искат срокът за старта на системата - 9 февруари, да бъде отложен. Голяма част от тях дори нямат аптечен софтуер, без който тепърва няма да могат да работят с новия вид кодове, които ще се поставят на опаковките на медикаментите. Ако не са чекирани данните от кода и пратени към обща европейска база данни, продуктът не може да бъде продаден.

Затова от Инициативния комитет на магистър-фармацевтите поискаха да се удължи срокът за въвеждане на т.нар. верификация на лекарствата с рецепта. Тя започва в целия ЕС на 9 февруари и трябва да спре разпространението на фалшиви медикаменти. Затова производителите ще слагат уникален двуизмерен код на всяка опаковка, а аптеките трябва да сканират кода със специален четец, преди да дадат лекарството на пациента. 

Но само 2492 аптеки от общо 4323 в страната работят със здравната каса и разполагат с аптечен софтуер, сочат данни на инициативния комитет. Отделно 148 аптеки имат някакъв софтуер и компютър. 1683 нямат софтуер, а без такъв не могат да отпускат лекарства по новия начин. Отделно редица аптеки са заявили, че нямат ток или интернет по над 3 часа седмично, като най-сериозен е проблемът в малките населени места, където има по един възрастен фармацевт, който не би могъл да се справи с технологичните изисквания.

Фармацевтите са притеснени и от разходите по въвеждането на верификацията. Те трябва да си купят четци, които струват около 200 лв., да плащат за поддръжка на софтуера, освен това може да се наложи да наемат отделен служител, който да се занимава само с новите кодове и така месечно новите им разходи да стигнат 1200 лв. 

Заради липса на софтуер и компютри аптеките не са готови за въвеждането и на другата нова система - за проследяване на липсата на лекарства на пазара. Тя беше въведена със законови промени и цели агенцията по лекарствата да има информация кои медикаменти може да са на път да изчезнат от пазара и така временно да спира износа им.

Затова фармацевтите искат правителството през оперативна програма на ЕС да поеме новите им разходи и да не плащат такси към доставчиците на IT услуги. Не е ясно обаче как може да се отложи въвеждането на верификацията, която стана задължителна за целия ЕС с директива, приета още през 2011 г. Според нея всички лекарства, отпускани с рецепта, трябва да имат на опаковките си двуизмерен 2D-matrix баркод с 4 елемента: уникален код на лекарството, партиден номер, срок на годност, сериен номер. Той се поставя от производителя и се сканира в аптеката с баркод четец при отпускане на препарата. Националните системи са свързани в Европейски хъб, където се подава уникалният идентификационен номер на всяко лекарство с рецепта. Целта е да се осигури пълна проследяемост на лекарствата - производителите поставят баркода върху всяка опаковка, кодът се въвежда в единна европейска система, от която стига до национални хъбове, и аптеката, когато продава лекарството, с четец проверява кода. 

От официалната съсловна организация на фармацевтите - Българският фармацевтичен съюз, смятат, че лекарствата, произведени без двуизмерен код, ще бъдат изчерпани от пазара за година и половина, т.е. реално новата система ще заработи напълно чак в края на 2021 г.

 

СЪМНЕНИЯ

"Има проблем в ЕС и той се нарича лобизъм, а ние после трябва да изпълняваме тези директиви. Тези регламенти се представят на обществото като необходими и това е пълен блъф. Тази информация не се предоставя на държавните органи, а отива в някакъв хъб, който е за корпоративно ползване", смята Николай Костов от Асоциацията на собствениците на аптеки. Според него у нас няма толкова много фалшиви лекарства, колкото се твърди - между 2 и 4 на сто от пазара. "Това би означавало да се продават милиони фалшиви опаковки, което е абсурдно, защото веригата за снабдяване е абсолютно сигурна", обясни той. Според него верификацията обслужва фармацевтичната индустрия, тъй като с въвеждането й се събира голям обем търговски данни за нейните нужди. 

 

ОТГОВОР

“За да се отговори на въпроса дали има фалшиви лекарства, в Европа се правят специализирани проучвания и те показват 4% наличие на фалшиви лекарства. В България такива проучвания не са правени. Първият вариант е: тъй като няма проучвания, ние просто да не знаем колко и какви фалшиви лекарства има в системата. Вторият: във всички други европейски страни да има 4% фалшифицирани лекарства, а в България да няма. Тъй като не са търсени такива лекарства, най-вероятно е да не са и откривани”, коментираха от Българската асоциация за верификация на лекарствата. "Над 1000 аптеки вече са свързани с новата система и това е непрекъснат процес. По отношение на свързаността с интернет може би е трудно за някои аптеки, но нека погледнем от тази гледна точка: касовите апарати са свързани с НАП и би трябвало всяка аптека да има интернет свързаност, за да комуникира с НАП", допълват оттам.

17

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Всеки пети пенсионер се пенсионира на над 66 г.

18.12.2019

ЯНА НИКОЛОВА

24687 35
КЕВР призна, че вдига цената на водата на сляпо

18.12.2019

МИЛА КИСЬОВА

8048 6
Страсбург осъди Норвегия за отнети деца

18.12.2019

18213 5

Коментари

Хулиган

И да затворят, няма много да се кахърят.

Мародерите за три десетилетия достатъчно се нагушиха.

Могат да се отдадат на заслужен отдих...

 

http://www.drago.info/index.php/2017/12/03/otuchihme-aptekarite-da-shmekeruvat/

 

zumer

За алчността отдих няма...

Slava
снимка на Slava

"Фармацевтите са притеснени и от разходите по въвеждането на верификацията. Те трябва да си купят четци, които струват около 200 лв., да плащат за поддръжка на софтуера, освен това може да се наложи да наемат отделен служител, който да се занимава само с новите кодове и така месечно новите им разходи да стигнат 1200 лв. 

Затова фармацевтите искат правителството през оперативна програма на ЕС да поеме новите им разходи и да не плащат такси към доставчиците на IT услуги."

 

Поне малко срам нямат ли???!!!????? Горките бедняци, ще ме разплачат.

 

Заради липса на софтуер и компютри аптеките не са готови за въвеждането и на другата нова система - за проследяване на липсата на лекарства на пазара. Тя беше въведена със законови промени и цели агенцията по лекарствата да има информация кои медикаменти може да са на път да изчезнат от пазара и така временно да спира износа им.

Не са аптекари, а търгаши. Чакат някой друг да им свърши работата.

zumer

Преди два дни стоя на опашка в кварталната аптека.

Стоя и гледам. Пред мен 7-8 човека кротко си чакат реда.

А очите ми все в касата гледат.

Нямаше сметка под 50,00лв., както и моята.

За около 15 минути 400,00лева оборот.

 

Така, че аптекарите да не реват, а да си изпълнят задълженията.

 

 

ОБАЧЕ
снимка на ОБАЧЕ

а ти знаеш ли колко е надценката?че те вземат от касата и по 2,40 за това че "обработвали" нейни рецепти..на лекарствен препарат не на  рецепта.

Имам позната  тя  отвори аптека/ентусиас/ и пусна лекарства с по над 30%  по евтини..на 5 ден я взривиха барабар с  аптечката  в един гараж...Та тя казваше че редица  лекарства  както и псевдотакива  са с надценки 100% и нагоре.

Най голямата далавера е  хомеопатия и т.н  добавки- куцо и сакато  произвежда такив а на доста високи цени с никаква полза...ама контрол тц че играт сопите...там не подкупват в тоя бизнес   директно ликвидират.

Калашников

Колко е надценката, бе суяк?! По 7-8% е средния марж в една аптека! Как така бълваш някаква информация, която си си изфантасмагорирал... После друг суяк ще я прочете и той ще почне да повтаря прочетеното, защото мозъка му е колкото твоя - една гребка гюбре. "2.40 на лекарство"?! Това изказване счупи тъпомера. За който иска да е информиран има закон за лекарствените средства в хуманната медицина - там всичко си пише. На сайта на здравна каса също е публикувана информация какво получават аптеките за обработка на рецептите. Ама да четете ви е трудно, защото иска и мислене. По-лесно е да бришете в нета и да бройкате чуждите пари.
А оня дето е стоял на касата и е броил оборота - така е ше стоиш и ше бройкаш и ше плащаш като поп, защото като си купуваш цигарите и пиенето плащаш и мълчиш, а за лекарствата гълчиш. То си е типично за мизерниците да гледат и да броят и да правят сметка.
Станете и вие фармацевти и отворете аптеки като е толкова лесно и доходоносно. Смешници жалки

KaraKoliu
снимка на KaraKoliu

Те трябва да си купят четци, които струват около 200 лв., да плащат за поддръжка на софтуера,

И се циганят за 200-300 лева? Не ми се вярва. Май знаят, че голяма част от лекарствата, които продават са фалшиви и не искат да си развалят далаверата.

сталкер пустиняк

Точно!

генек

По изискванията - България ще затворят...

-------

https://genekinfoblog.wordpress.com/

Калорифер

Те сега ли разбраха, че има такова изискване?

Гaндaлф

И кво, че си купуваме лекарствата онлайн?

Дежурния

Много умилителна картинка, според дописката. Излиза, че понастоящем в половината аптеки вкарват на ръка сегашните бар кодове в касовия апарат, който отгоре на всичко не е свързан с НАП.  

И едни доста нерадостни мисли, ако дори част от написаното е вярно, колко фалшиви лекарства евентуално се продават в България.

Angel Stoichev ...
снимка на Angel Stoichev Dimitrov

Българският пост-червен бизнес винаги е на ръба, когато трябва да се конкурира в равни условия. 

https://iconomicabg.blogspot.com

ОБАЧЕ
снимка на ОБАЧЕ

няма фалирала  аптека

 

толкова са много и пак няма фалирали!

СтефанОтВторо
снимка на СтефанОтВторо

Поредната димка, може, евентуално, предполагаемо

Калашников

Проооост, прооостт е българския народ, прост като сък!!
Оня като ви казваше, че 80% сте дебили, вие му се обидихте... А той всъщност е грешал - над 90 е. ☺️

Калашников

Никога, никога по презумция работата на фармацевта, който работи с пациенти не е да проверява автентичността на лекарствата. Работата му е да работи с пациентите и да осъществява фармацевтична грижа - това е за вменяемите, вникващи и разбиращи пациенти. За другите трябва буквар и мозък да си купят първо. Наистина ли сте толкова гламави, че не можете да го схванете?! Тази верификация обхваща само и единствено законния канал на снабдяване с лекарства. А там фалшиви лекарства няма. Те са в интернет. Ще го обобщя с едно изречение - ако някой иска да ви продава фалшиви лекарства в аптеката ще го прави ВЪПРЕКИ наличната верификация и то необезпокоявано! 

Влез или се регистрирай за да коментираш