facebook
twitter

Първа страница

Пирове, погром и отказ от балотаж обогатиха вота

На много места в страната се оформят съюзи анти-ГЕРБ за втория тур
1120
ДПС отпразнува успеха в Черноочене така, без да подозира какво ще се случи после. Снимка: Фейсбук

Сюжетът на местните избори се обогати със сцени ала Костурица. За щастие, засега те включват само пирове, погром върху имущество и отказ от балотаж, без да се стига до преки човешки страдания.

Успехът на ДПС в регионите му традиционно бе последван от празненства с музика, танци и заря. Така бе и в родопската община Черноочене, където кметът Айдън Осман бе преизбран със 72%. Купонът на мегдана обаче изненадващо бе последван от "контрапроява" – вчера центърът на селото осъмна с над сто разхвърляни автомобилни гуми, подпалени контейнери и нарязани гуми на училищните автобуси. Освен това бяха изпочупени стъклата на кметствата в Житница, Минзухар и Дядовско. Всичко това разстрои живота в малката община – училищата и детската градина не работеха за няколко часа.

Кметът Осман хвърли вината върху ГЕРБ. “Тотален погром е това и организацията е много сериозна. Имаме работа с лумпенизирани елементи. Ние ги знаем. Буквално, мога да кажа, че това са децата на кандидатите от ГЕРБ. Нека органите обаче да установят точните им имена”, заяви той пред БНР. Кандидат-кметът на ГЕРБ Ниязи Раиф категорично отхвърли обвиненията: “Снощи съм си легнал в 19.00-19.30 ч. и съм заспал. Тази сутрин ставам, мислех, че са измели това, което оцапаха по цялата община в изборната вечер. Това е цялата истина. Моето дете си е семейно, беше си вкъщи. Заедно сме си легнали”. Все пак изтече информация, че има задържани лица, като те са роднини именно на хората от ГЕРБ. От партията на Бойко Борисов обаче не само отричат, но и допускат, че случилото се  е постановка на ДПС. И двата щаба се оплакаха от много нетолерантност в предизборната кампания. От областната дирекция на МВР в Кърджали засега отхвърлиха политически мотиви, работят по криминално престъпление.

Все пак е възможно страстите в Черноочене да се успокоят с приключването на изборите. Не се знае обаче какво ще е положението в Тервел. Там кандидатката на ДПС Аксел Наз-Исмаилова неочаквано се отказа от балотаж. Тя се бе класирала втора. Печели третият – Пламен Желязков от БСП. Той ще се състезава в неделя срещу Симеон Симеонов от ГЕРБ.

 

АНТИ-ГЕРБ

Дните преди втория тур раждат интересни новини. На много места в страната се очертават съюзи срещу ГЕРБ. БСП–Варна например подкрепи националиста Костадин Костадинов в двубоя с Иван Портних (ГЕРБ). Все пак официалната партийна позиция към момента е неясна, тъй като местният червен председател Борислав Гуцанов е със свалено политическо доверие от Корнелия Нинова. Загубилата кандидатка на БСП във Варна Анелия Клисарова, която доскоро бе много близка с Гуцанов, директно го обвини, че и на първи тур е работил за Костадинов. По-спокойно е в Благоевград. Там третият в надпреварата – Андон Тодоров (Партия на зелените и “Воля”), застана зад независимия кандидат и подкрепен от БСП Румен Томов. Битката им е срещу кмета от ГЕРБ Атанас Камбитов. Леви формации удариха рамо на социалиста Първан Дангов в Дупница, а в Созопол човекът на БСП Тихомир Янакиев получи широка подкрепа, включително от “Демократична България”.

2

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Кубрат и Тервел. И баща им в тях

06.12.2019

КАЛИН ДОНКОВ

3937
Шепа избиратели чертаят големите партийни тенденции

05.11.2019

Николай Иванов

409 1
Петима души са обвинени за следизборния погром в Черноочене

31.10.2019

746 3

Коментари

F1

гарантирано от герб 

Върлаам
снимка на Върлаам

И?гроб с америка срещу булгаристан в села и паланки.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×