facebook
twitter

Първа страница

Още 300 млн. лв. ще отидат за инфраструктура за осемте F-16

МО напредва със сделката за корабите за 1 млрд. лв., но договорът за бронирани машини за 1.5 млрд. лв. се бави
1 340
 МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Вицепремиерът Красимир Каракачанов обяснява плановете си за връщане на наборната военна служба.

Поне още 300 млн. лв. ще отидат за подготовка на инфраструктурата, която ще поеме обслужването на платените наскоро 2.2 млрд. лв. за 8 американски изтребителя F-16. Парите ще отидат за ремонт на летищата, за нови писти, за съоръжения, свързани с кацането и излитането. Пред комисията по отбрана зам. военният министър Анатолий Величков обяви, че за идните три години са планирани по 100 млн. лв. за изграждане на съоръженията. При купуването на самолетите зам.-началникът на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов коментира пред БНР: „Не започваме от нулата, тъй като на Граф Игнатиево и Безмер многократно са кацали натовски самолетни F-16. Искаме заедно с американската страна да огледаме всички аспекти на инфраструктурата, за да може да излезем с един план за доизграждане на нужното".

В края октомври военни от САЩ са обсъдили с българските Военновъздушни сили (ВВС) възможностите за тренировка на летците. Тези дни се очаква американски специалисти да огледат и летище „Граф Игнатиево“, за да набележат нужната инфраструктура за 8-те машини. Първите 4 бойни самолета ще бъдат доставени до края на 2023 г., а следващите – в началото на 2024 г. 

Военният министър Красимир Каракачанов съобщи пред БНТ, че през следващата година бюджетът за отбрана ще е рекордните 2.041 млрд. лева, като нараства за трета поредна година. "Това се прави не само за да достигнем 2% от БВП, каквото е изискването на НАТО, а и заради това, че 30 години отбраната е била подценявана", обясни вицепремиерът. Във военния бюджет са предвидени средства за реализация на проектите за модернизация на армията, увеличаване на заплатите с 10% и ремонт на част от сградния фонд. "Бих казал, че и този бюджет е малък, но няма как да се навакса пропуснатото време само за 2-3 години", поясни Каракачанов. Той допълни, че проектът за покупка на нови кораби за армията е в ход, като до няколко дни ще са ясни офертите. Плановете са да се поръчат два мултифункционални патрулни кораба за нуждите на военния флот. Одобрената от парламента проектна цена за тях е 984 млн. лв. Очаква се конкурсът да бъде спечелен от българска фирма. "Проектът за нови бронирани машини за пехотата малко ще се забави, като в началото на следващата година ще са ясни параметрите", каза Каракачанов. Става въпрос за общо 150 бойни машини на стойност 1.5 млрд. лв.

 

МИНАЛО НЕЗАБРАВИМО

"Мисля, че обществото все повече узрява за това да има наборна военна служба. Цялата кампания за премахването ѝ беше тотална грешка. Ние сме го планирали, да въведем доброволна военна служба - на първи етап тези, които желаят да получат военна подготовка в рамките на 3.6 или 9 месеца могат да я получат. В следващия етап вече може да се мисли за връщане на наборната военна служба", каза още военният министър.

 

РЕЛИКВА

Военното министерство пак се опитва да ремонтира единствения военен транспортен самолет за въздушно фотографиране Ан-30 от състава на ВВС, след като първата процедура за избор на изпълнител се провали, съобщи "Медиапул". Стойността на поръчката отново е 5 млн. лева без ДДС. За тези пари трябва да бъде извършен капитално-възстановителен ремонт на самолета, както и да бъде леко модернизиран. Самолетът трябва да има ресурс за следващите седем години или 4000 часа във въздуха. Самолетът Ан 30 е доставен в далечната 1975 г. и се използва в мисиите по Открито небе, оказвал е помощ и при донорски ситуации.

 

  

12

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Всеки пети пенсионер се пенсионира на над 66 г.

18.12.2019

ЯНА НИКОЛОВА

23745 35
КЕВР призна, че вдига цената на водата на сляпо

18.12.2019

МИЛА КИСЬОВА

7922 6
Страсбург осъди Норвегия за отнети деца

18.12.2019

17959 5

Коментари

независим експерт

Нещо съм се объркал явно. Бях разбрал, че сделката е на тази висока цена, защото включва, освен самолетите, а също и обучение, оборудване и инфраструктура.

Su38

Спокойно, скоро ще дойде сметката за оборудването, а след това и за обучението...

mehudi

шкембе войвода да се викам сам да служи запас, ако толкова много иска. да остави децата на мира

Хулиган

Поне още 300 млн. лв. ще отидат за подготовка на инфраструктурата

Боко да ги плаща веднага, че да не вземат следващите да се отметнат.

Още повече, когато Фъ-тата пристигнат и магистрала Хемус ще е готова.

А Той нали ни е обещал тогава да приключва...

http://www.drago.info/index.php/2019/07/21/avans-za-kiselo-mliako/

Boris65

Радваме се че навместо за разни пенсии и бременни парите ще отидат където трябва !

Domi

3 милиарда за мириканцити за самолети и 3 милиарда на руснаците за тръби за една година 6 милиарда васален  данък ...Боко I  Тиквонийй обезпечи още 4 години на власт...раята нека си мисли че нещо зависи от нея...

н16
снимка на н16

3 милиарда за мириканцити за самолети и 3 милиарда на руснаците за тръби

От тръбите ако има полза, то от 6-те американски самолета ползата каква ще е?

Ще спрат турската армия, ако тръгне?

Ravia

Сега кой е лъжеца, а? Президентът като говореше, че има още 500-700млн. допълнителни плащания, всички тумбаци и глупаци викаха, че лъжел?!? Кой е  лъжеца сега, а?

майор Цепеняков

А Суджук паша още не е застанал пред Доналд Иванович...

never-mind

150  машини за пехотата  за  1,5 милиарда ????  точно   10 милиона  за БМП ???  абе  танка  е    5  млн??

не спират да крадат,  ей

абе  тоз народ  не е  толкова неук / макар и много търпелив/

10 млн за БМП ????  тя юе лети ли??  с  асансьор и тоалетна ли ще е ??

Интервал

Точно. Интересно и какви два кораба ни очакват за още милиард.

Бронщайн
снимка на Бронщайн

Не, но Краси ще настигне многоапартаментният.

Влез или се регистрирай за да коментираш