facebook
twitter

Първа страница

Няма публична следа, че Жирардели е купил "Юлен"

Институциите, които трябва да проверяват за пране на пари и конфликт на интереси, се правят на ни чули, ни видели
3034
БГНЕС
На тази среща в понеделник Ангелкова научава, че съветникът й Марк Жирардели (първият вляво) е собственик на "Юлен".

Ако реалните собственици на "Юлен" са смятали, че представянето на Марк Жирардели за реален собственик ще ги избави от неудобни въпроси, то сметките им излизат криви. То не само не разсея съмненията, но и постави в сериозен конфуз премиера Бойко Борисов, главния прокурор Сотир Цацаров, екоминистъра Нено Димов и още куп институции, натоварени да следят за конфликт на интереси, пране на пари и други нарушения. Самият Жирардели вчера даде пространно интервю пред Нова телевизия в опит да се утвърди в амплоато на собственик, но не можа да обясни нито с какви средства е финансирал покупката, нито кой е продавачът, нито защо до този момент мълчеше за инвестицията си в Банско.

Версията, че скиорът е собственик на "Юлен" засега

 

не се потвърждава в търговските регистри у нас и в Кипър,

 

показаха проверки на "Биволъ" и "Трансмедия". Жирардели вчера обясни, че е придобил мажоритарния дял в "Юлен" през 2016 г. от "един много голям фонд на три континента", който се принудил да продаде дяловете си заради отрицателното настроение към Банско. Той не назова фонда, защото бил подписал декларация за конфиденциалност, а всякакви финансови въпроси отклони с претекста, че ще разкрие търговска тайна. Единственото, което се разбра, е, че цената е била "много интересна" за него и че не е вземал заем от българска банка за покупката.

През 2016 г. промяна в акционерната структура на концесионера на Банско няма, съобщи обаче "Трансмедия". Към края на 2017 г. най-голям акционер в дружеството продължава да бъде офшорката от Британските Вирджински острови „Т.А.К сървисис лимитед“, която погрешно МОСВ нарича в съобщението си „Такс“. Към юни 2018 г., когато се е провело последното общо събрание на "Юлен", Жирардели не присъства в структурата на "Т.А.К.". Фирмата по това време е собственост на кипърската DUC Noninees, която се управлява от кипъреца Георгиус Георгиу. В компанията действително има промяна на собственост, но от март 2017 г., съобщава "Биволъ", позовавайки се на документи в Търговския регистър на Кипър. Тогава Георгиус Георгиу е продал 999 дяла от DUC Noninees на друга кипърска компания - CYF Services Ltd, чийто собственик от 2015 г. досега е Августа Пападополу. Освен че в тези документи липсва следа от Марк Жирардели, в тях не се открива и фондът на три континента, за който той говори пред Нова телевизия.

В тази ситуация

 

всички отговорни институции се снишиха,

 

а единственият коментар дойде от премиера Бойко Борисов, който обаче зае поза на зрител въпреки очевидните проблеми, които новата информация създава. "И аз като вас слушам. Това чух вчера. Това можеше да бъде направено преди години. Безспорно Марк Жирардели е на световна величина и за всеки туризъм, курорт и държава да имаш подобни инвеститори е нещо много хубаво. Но защо точно сега, не мога да се наемам да коментирам, все пак е частен бизнес", заяви Борисов от Виена, цитиран от "Фокус".

През февруари премиерът имаше друга информация: "Всички знаят, нищо че го крият и ако ме питаш - за Цеко Минев става въпрос". Тогава Цеко Минев го опроверга, но не каза на кого е "Юлен". Нито една институция не се задейства да направи съответните проверки спазени ли са законите срещу прането на пари и има ли непозволено кредитиране на свързани лица през банката на Минев ПИБ. Никой не смята да ги прави и тепърва. Към момента на подписване на концесията през 2001 г. законът за мерките срещу изпирането на пари е задължавал министрите и кметовете да проверяват действителната собственост на фирми, с които сключват концесионен договор. Как МОСВ е изпълнило това си задължение екоминистърът Нено Димов не казва.

Ни чула, ни видяла е и министърът на туризма Николина Ангелкова. И тя като Борисов научила, че Жирардели е собственик на "Т.А.К." в понеделник. На въпрос на "Сега" ще се промени ли съветническият статут на Жирардели с оглед на новата информация, от ведомството отговориха със следното противоречиво съобщение:

 

"Марк Жирардели не е съветник на министър Николина Ангелкова

 

Петкратният носител на Световната купа по ски алпийски дисциплини е бил посланик на българския туризъм зад граница в периода от декември 2014 г. до началото на 2016 г. За популяризирането на България сред международните среди и функцията си на съветник Жирардели не е получавал възнаграждение от Министерство на туризма".

В. "Сега" попита Министерството на туризма и дали скиорът е участвал в изработването на законови промени, засягащи зимните курорти, което би го поставило в конфликт на интереси. "Не е налице конфликт на интереси, тъй като г-н Жирардели по никакъв начин не е участвал в предложения за развитието на конкретни курорти в България. Изключително важно е да се отбележи, че Министерството на туризма не е ресорното ведомство, натоварено с приемането на планове за управление на националните паркове, както и с правилата за провеждане на концесионни процедури в планинските курорти", посочват оттам.

Съвсем друга картина представяха предишни прессъобщения на министерството, в които е споменавано името на скиора. На 12.12.2014 г. например е съобщено: "На пресконференция министър Ангелкова представи приоритетите в работата си и ски легендата Марк Жирардели като свой съветник за зимния туризъм". А на 11.05.2015 г.: "Тя (Ангелкова - б.р.) подчерта, че министерството работи активно с Марк Жирардели по стратегията за развитие на планинския туризъм в България".

В. "Сега" попита и антикорупционната комисия

 

дали ще провери случая за конфликт на интереси

 

От КПКОНПИ поискаха въпросите да бъдат зададени по закона за достъп до обществена информация. Реакция няма и от прокуратурата. В края на ноември главният прокурор Сотир Цацаров каза в "Шоуто на Слави", че прокуратурата знае истинския собственик на дружеството, но не можа да си го спомни и обеща той да бъде оповестен, щом има обществен интерес. После говорителката му Румяна Арнаудова уточни, че още се чакат резултати от проверката на Вирджинските острови относно регистрираната там "Т.А.К.". Последно в. "Сега" зададе въпрос има ли прокуратурата информация за действителния собственик на "Юлен" миналата сряда. Отговор така и не дойде.

 

ОЩЕ ПРОБЛЕМИ

"Никой не ме е питал", каза Марк Жирардели на въпрос защо чак сега се представя за собственик на "Юлен". Това не е така. Природозащитници и медии задават този въпрос от години, а особено настойчиво от януари, когато адвокатът на "Юлен" Петър Петров за пръв път потвърди това, което е широко известно: "Това лице, което цитирате (Георгиус Георгиу – бел. ред.) реално погледнато е номиналният директор и собственик. Номиналният директор и собственик не държи за себе си (правата), а за трето лице. Всички български институции, които по закон трябва да знаят тази информация, я знаят. Те знаят кой е действителният собственик. Това е декларирано, но аз не мога да разкривам тайна в ефир“. Странно е защо Жирардели широко се популяризира като рекламно лице на Банско и негов посланик по света, но 2 години всички държат в тайна, че точно той е инвеститорът в "Юлен".

13

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Парламентът се оказа виновен за непоправимите грешки в е-винетката

23.02.2019

Юлиана Бончева

642 5
50% от висшистите в София живеят в южните райони
50% от висшистите в София живеят в южните райони

23.02.2019

297 1
И да искат, и да не искат депутатите ще получават заплати
И да искат, и да не искат депутатите ще получават заплати

23.02.2019

77 1

Коментари

Solace

Сотире, що спиш, деа твойта? Само тоя синджир боклуци да окаушиш - ще е нещо за седем години. Например едно добро начало...

Mitnicharъ

Защо продължаваме да се излагаме пред света така бе, да му се не види?

 

 

(Това горе е чисто формален поплак, аз знам, защо...)

Дух

Нема значение, ние верваме. Един форумец каза, че Марко бил голем авторитет, щото се плъзга перфектно надоле по склона. И на него верваме.

Mастар

 "Биволъ" и "Трансмедия

==========================================

Тия са соросоиди.

И на тях ли вече ще им вярваме?!?

генек

Ама човекът каза...

---------

https://genekinfoblog.wordpress.com/

Mitnicharъ

Да видим, какво ще каже ЕЦБ при AQR- а на ПИБ ...

Гaндaлф

Не бре ние на Баце верваме.

Той каза пред камера - собственик Цеко.

indiec

Интересно, как са се изпъчили министърката и жирардели. Речникът на тялото говори ли ви нещо?

vvatkov

Речникът на тялото говори ли ви нещо?

 

"Измама и лъжа крие всяка дума в любовта,

не вярвай на жена,

щом ти каже, че те люби безкрай -

лъжа е, знай!"

Mастар

не се потвърждава в търговските регистри у нас и в Кипър,

 

=========================================================

В България има един регистър и това е Той!

Каквото каже Той, това е. Няма нужда от нищо повече, а и не сме заслужили нищо повече. 

 

TRIF007

Епа да се конфискува имотя докато доди собственика да докаже че е негов. Как го е купил, кога, с какви пари, през коя банка. Да докаже законни доходи, платени данъци и т.н.

Аз ако отида да кажа че е мои нали това ще изискат от мен?

А докато не се докаже чий е имотя парата от него да върви за дечицата без родители, инвалидите и подобни нуждаещи се от помощ. Нещо напротив?

Apolitichen

Номиналният директор и собственик не държи за себе си (правата), а за трето лице.

Сиреч, ако третото лице "крадне" нещо си (обсеби чужд имот, резерват) или едни пари (източено ДДС, банкова сметка, "усвоен" кредит), в затвора влиза "номиналният собственик"?

Да се чуди човек защо САЩисаните осъдиха Бернард Мадоф, действителния собственик на хедж фонда, вместо да вкарат в затвора офшорника на хедж-фонда.

mattew heart

Търсите личен заем, или сте отказали кредит от банка. Давам заеми на фирми и физически лица на ниска и достъпна лихва от 2%. Моля, свържете се с нас по имейл:
divinegraceloanfirm@gmail.com

Благодаря,
Г-жа Елизабет Тейлър

Влез или се регистрирай за да коментираш

×