facebook
twitter

Първа страница

НАП тепърва ще анализира ефекта от смяната на касовите апарати

Над 90% от бизнеса не е готов и иска отсрочка до края на годината заради много неясноти и проблеми
6031
Илияна Кирилова
От всички 185 000 касови апарата, които трябва да бъдат подменени заедно със софтуера им до края на март, до момента само 20 000 покриват новите изисквания.

Месец и половина преди крайния срок за подмяната на касовите апарати и софтуера за управлението им от близо 200 000 регистрирани по ДДС фирми НАП започва да анализира мащаба на тази промяна. Това става ясно от прессъобщение на агенцията по повод предупрежденията на засегнатите търговци и разработчиците на софтуер, че срокът 31 март е неизпълним и ако не бъде удължен, се готвят протести.

"Предстои през идната седмица да бъдат идентифицирани производителите на софтуер за управление на продажбите, клиентите на този софтуер и спецификите на техния бизнес, както и необходимото време за смяна на фискалните устройства, адаптирането на компютърните системи и обучение на персонала", се казва с прессъобщението на НАП. От приходната агенция се оправдават, че поради липсата на законови изисквания, досега нямало данни за производителите и дистрибуторите на софтуер за управление на продажбите, нито за броя на клиентите, които го ползват. Тази информация щяла да бъде събрана и анализирана в идните дни.

Така на практика НАП признава, че наложената мащабна подмяна на фискалните устройства и софтуерите за продажба на бизнеса е направена на сляпо, без реална оценка на въздействието. Промяната бе наложена от финансовото министерство, като в мотивите бе посочено, че вероятно ще струва на бизнеса 120 млн. лв. допълнителни разходи.

В сряда на заседание на Консултативния съвет в Националната агенция по приходите представители на различни бизнес организации са изложили пред изпълнителния директор на НАП Галя Димитрова проблемите, с които се сблъскват при изпълнението на новите изисквания към фискалните устройства. Алармирахме, че над 90% от бизнеса няма готовност да изпълни промените в Наредба 18 за фискалните устройства, разказаха пред в. "Сега" участници в срещата с НАП. На нея са присъствали представители от туризма, здравеопазването, ресторантьорството, търговията на дребно, софтуерни компании, бензиностанции. Представителите на почти всички браншове са поискали подмяната на касовите апарати и софтуера за управлението им да се отложи за края на годината. Те предлагат до есента бизнесът и НАП да изчистят всички неясноти в новите изисквания в наредбата.

"Бизнесът не само не е готов, той все още не е информиран какво точно се изисква от него", твърди Станислав Попдончев от БСК.  Преди ден пред Би Ти Ви той разясни, че голяма част от търговците не знаят, че не става въпрос просто за подмяна на касов апарат, а за внедряване на нов софтуер. "На много търговци ще им се наложи за първи път да ползват софтуер за управление на продажбите. Досегашните програми за фактуриране или други приложения за управление на бизнеса ще трябва да се преработят и свържат с фискални устройства", обясни Попдончев. Тази операция обаче изисква поне два-три месеца, за да бъде въведена, и още месец-два за обучение на персонала. Освен това разходите, които трябва да направи търговецът, надвишавали в пъти цената на новия касов апарат.

Търговците са алармирали данъчните, че с прилагането на наредбата закъсняват и софтуерните компании. Те пък твърдят, че забавянето идва от производителите и доставчиците на фискални устройства. В момента в публичния регистър на НАП има само 11 софтуера, които отговарят на изискванията на наредбата, а доставчиците с одобрени фискални устройства са само четирима, казват от БСК.

Продължава и проблемът и с неизяснените текстове в наредбата, които се тълкуват нееднозначно. "Откакто наредбата влезе в сила през септември миналата година, сме изпратили над 500 страници с конкретни въпроси и искания за разяснения към НАП, но до момента нямаме отговор", посочи преди ден Валентин Савов от Българската фискална асоциация. Едва на срещата в сряда фирмите са могли лично да поставят въпросите си към шефката на НАП.

Фирмите са притеснени и от завишените санкции. "В момента НАП може да затвори търговски обект заради неиздаване на касова бележка. След 31 март ще може да го прави и за технически грешки при издаването им. Това е обезпокоително при толкова много неясноти в изискванията, с които се затрудняват дори софтуерните компании. Все пак ние сме ресторантьори, не сме ИТ специалисти", посочи Ричард Алибегов от Българската асоциация на заведенията.

С мотива да пресече злоупотребите с укриване на обороти в търговските обекти през миналата година финансовото министерство внесе промени в Закона за ДДС и Наредба 18 за фискалните устройства, като задължи всяка регистрирана по ДДС фирма да смени софтуера за управление на продажбите и касовите си апарати до 31 март тази година. На практика изискването е за всички фирми, които приемат плащания, различни от банковите. За нерегистрираните по ДДС фирми срокът е 30 юни, а за търговските вериги с интегрирани информационни системи - 31 декември. Според новите изисквания от 1 април 2019 г. самостоятелната употреба на софтуер за управление на продажбите и касов апарат е забранена, както и издаването на т.нар. служебни бонове. Всяка касова бележка трябва да е с QR код и да се регистрира до 5 минути в системата на НАП.

 

ИЗОСТАВАНЕ

По данни на НАП към момента около 20 000 касови апарати и фискални принтери вече подават данни според новите изисквания. Регистрираните по ДДС фирми към края на 2018 г. са използвали 185 000 касови апарата и 40 000 фискални принтера.
 

3

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

България ще загуби стотици милиони евро от еврофондовете за 2019 г.

16.12.2019

ТАНЯ ПЕТРОВА

317 4
Антикорупционната комисия трябва да плати 380 000 лв. обезщетения
Медицинските сестри ще опънат палатков лагер пред МС

Коментари

Kickaha
снимка на Kickaha

Поредната тъпотия от страна на "държавните" калинки! Какво, ако анализа покаже несъместимост на съдържанието на горната част на главата със заеманата длъжност, да не би да си тръгнат доброволно?

Пак на нас ще чакат!

 

Задавам си въпроса "Тъп ли е Горанов или да?" и не намирам отговор, който да обясни състоянието, на налазената от калинки, държава

генек

Когато започнат да разпределят комисионните?

--------

https://genekinfoblog.wordpress.com/

Светлоносец
снимка на Светлоносец

 Р.Бъчваров, да пали свещ в църква, защото ако има гаф, той ще е първия който би си тръгнал , по примера на АПИ. Ако НАП не направи гаф, това ще е цяло чудо и за първи път на Борисов 3. Успяха да набутат непродадените в Русия касови апарати от Датекс, за което всички ние ще платим около 200-250 млн лв., но да са живи и здрави балъците който плащат "проба-грешка", а тарикатите да си харчат комисионните. На 15.12.2018г. НАП направи презентация на новите Касови Апарати 

         https://zakonnik.bg/document/view/other/158941/540... 

 На този линк може да гледате записа е 6ч. От 5ч.30м. започва презентацията на Новите КА. Може сами да се убедите в некомпетентността на НАП, но понякога стават чудеса и туковиж Бъчваров остане на работа.  в ТВ Европа гостува Иван Аржентински представител на българска асоциация по ИТ, който обясни, че изискванията на НАП, относно новия софтуер неможе да се изпълни в такъв кратък срок. Той беше много дипломатичен относно, изискванията в наредба Н18 съпоставено с компетентността на представителите на НАП. Декларира, че в момента софтуера на всички фирми трябва да се преработи изцяло, като промените са пълна противоположност на досегашните софтуерни програми. Наредбата затруднява бизнеса и е писана за търговия на дребно-ритал бранша, но всъщност се засягат всички търговци , средни и големи фирми-ИРП системи в България. На 26.02.2019г. ще има протести срещу тази наредба. 

 

Влез или се регистрирай за да коментираш

×