facebook
twitter

Първа страница

Милионери се оказаха начело на държавни болници

От тази година имотни декларации подават и шефовете на здравни заведения, които работят по договори с НЗОК
3202
Снимка: Архив
Проф. Генчо Начев е и носител на орден "Стара планина".

Много добри доходи и имущество са декларирали доста от директорите и на държавни, и на частни болници. От тази година управителите на болници, които имат договори със здравната каса и се финансират с обществени средства, също са длъжни да подават имотни декларации пред Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество.

Най-богат от близо 300-те директори и управители, подали декларации, е шефът на държавната кардиологична болница "Св. Екатерина" проф. Генчо Начев. Той и съпругата му Даринка притежават дялове от 7 дружества за общо 2 206 700 лв. Сред тях са "Кристална вода" - компания, свързвана с бизнесмена Румен Гайтански-Вълка, която се занимава с ВиК проекти и пречистване на води, и "Победа" - собственик на ВЕЦ "Енина". Начев има и инвестиции за 1 803 615 лв. плюс унгарски, полски и хърватски ценни книжа на стойност 315 096 лв. Наличните му парични средства са 50 000 лв. за него и 20 000 лв. за съпругата му, а в депозити държи 6 126 715 лв. Има „Мерцедес“, "Рейндж Роувър" и "Порше“, но без обявена стойност. Със съпругата му имат апартаменти в столичните квартали „Лозенец“, „Лагера“, „Слатински Редут“ и „Мотописта“, къщи в Драгалевци и Казанлък. Начев притежава и дял от производствени помещения в с. Енина, Казанлъшко.

Проф. Начев е член на управителните съвети на Българската федерация по тенис, Фондация "Българска роза - 97" Казанлък, Българското дружество по кардиохирургия, тенис клуб при НСА-София, "Алфа клуб "Да оцелееш"-София, Фондация "Св. Георги Победоносец - воин"-Пловдив.

Стабилно е състоянието и на директора на болницата по неврология и психиатрия "Св. Наум" проф. Иван Миланов. Той лично или заедно със съпругата си притежава 4 апартамента в София, 2 в "Слънчев бряг", 4 в Поморие и 1 в Стара Загора. Неврологът кара "Ауди А7" за близо 150 000 лв. В банки Миланов има и над 3.1 млн. лв.

Новият управител на здравната каса и доскорошен директор на "Св. Иван Рилски" Дечо Дечев има със съпругата си 3 апартамента в София, 2 от които наследствени, къща в Рибарица и мезонет в Гърция. Влоговете на семейството са за малко над 500 000 лв.

Директорът на най-голямата болница у нас - "Св. Георги" в Пловдив - Карен Джамбазов, притежава "Мерцедес" на цена по договор 50 лв. Влогът му е скромен - 31 000 лв., но има вземания от заем за 160 000 лв. и инвестиции за над 125 000 лв.

Директорът на Правителствена болница Любомир Спасов кара "Мицубиши" от 1998 г. за 9000 лв., има 135 000 лв. на влог, но трябва да връща заем от 650 000 лв. Немалка част от директорите на държавни болници декларират, че притежават 6-цифрени суми. 69 болнични шефове не са подали декларации в срок.

 

ЧАСТНИЦИ

Управителят на столичната онкологична болница "Сердика" Методи Янков притежава единствено 160 000 лв. в кеш от заплата - според декларацията му той няма нито апартамент, нито кола, нито влогове. Валентина Мазнейкова, управител на МБАЛ "Света София", притежава заедно със съпруга си Христо Мазнейков 4 апартамента в София, къща в кв. Драгалевци и в с. Емона, Несебър. В депозитни сметки семейство Мазнейкови има близо 400 000 лв., също и вземания от заеми за над 2.5 млн. лв.

16

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Натрупаното за втора пенсия отново падна под 3000 лв.

16.02.2019

Йоана Петрова

893 1
Новите касови бележки за горивата са имитация на прозрачност

16.02.2019

269 1
Тръмп не се отказа от извънредното положение заради стената с Мексико

16.02.2019

88 1

Коментари

Братя Стругацки

Брей, после лекарите били бедни! Че то чудо на чудесата е това! 

Интересно, няма ли държавата да вземе, та да почне проверка за съотвествие на доходите на тия лекари с декларираните пари? И каквото не могат да докажат откъде са го получили да се конфискува? 

Че тия бетер мутрите - единият с порше, вторият с ауди 7, третият с роувър... 

 

Един съсобственик с Митьо Очите, друг с Румен Вълка..., явно много ги влече да са ортаци с мафиоти, сигурно им повдига самочувствието.

 

sanivelev
снимка на sanivelev

Господи, Боже мой! И да очакаме от тия хора с промита от битието си ценностна система да лекуват бедния българин! Както каза преди време новият шеф на Касата Дечо Дечев - за бедните хора трябва да се направят приюти, за доизживяване. Чака ни нов 9 септември, нови хиляди безследно изчезнали и нов Народен съд. Няма друг начин!

А Генчо Начев ще остане в общественото съзнание като Крадеца на болницата на Чирков. Толкова може Начев!

Invisible

  Много ми е интересно, на какво основание банката е дала 650 000 лева заем на шефа на Правителствената болница Любомир Спасов!

Не пише дали  е д-р.

Може би е заложил някое отделение!

sanivelev
снимка на sanivelev

.

sanivelev
снимка на sanivelev

А пък на тая болница „Св. Георги” в Пловдив, дето е на Пещерско шосе й се носи славата на пациентски донор на частната Пловдивска болница Еврохоспитал. На Пещерско шосе ти правят операция на херния безплатно от Касата, но не ти слагат платно. Затова пациентът отива да му я правят втори път в частната срещу заплащане и пак усвояване на пари от Касата. Частната Еврохоспитал е добра болница с добри лекари, ама плащаш за операцията хиляди от джоба си + парите, които Касата също ти плаща за определените манипулации + плащането на престоя в болницата. 

цепи
В интерес на истината , бате , тия хекимини не станаха милионери сега при Бай Суджук. Многу крадоха бате двайсе години чи и повече... Бай Генчо ку си не лъжем , беше началник на ЗК и в същото време началник на клиники в София и Пловдив. Журналетата да не спират до тука ,само цифрите да фърлят на чааветата. Да вземат да заровят назад в годините , като как са получени тия милиони , да се не окаже че сами са си разписвали петцифрени заплати... "законно" бате ?
ЧИЧКО СИМИТЛИ

Болниците, които ръководят тези милионери в бели престилки, се издържат с обществени средства - от НЗОК (от нашите осигуровки), от държавата и  общините (нашите данъци). Да, ама пък са търговски дружества и като такива трябва да формират печалба. Щом има печалба, тя се разпределя... Както пееше Джордж Харисън - едно за теб и 19 за мен...

 

Let me tell you how it will be
There's one for you, nineteen for me

 

https://www.youtube.com/watch?v=MbQiVQuiu04

генек

Постепенно се осветляват някои неща...

Нагли станаха милионерите - лекари. Искат и те къщи в Барселона. С все съдържанието и съдържателката...

-------

https://genekinfoblog.wordpress.com/

Redneg

Как ме мързеше да уча на времето, а химията и биологията така ми се отдаваха ....

Ама нямаше кой да кърка, вместо да зубри анатомията - gluteus maximus, latisimus dorsei, biceps brachi .... 

Сега щях да си пия коктейла на Лангерхансовите острови ... 

Кака Сийка

Сега щях да си пия коктейла на Лангерхансовите острови ... 

Това беше добро... ? 

sanivelev
снимка на sanivelev

Я, стига глупости, бе, № 9. Аз познавам много свестни лекари, за които пиенето на коктейли на острови не е цел първа житейска. Тия милионери са се докопали до механизма на разпределянето на парите, и тъй като същината им е арогантна и аморална, са започнали да цуцат все повече и повече. Начев, ако има грам морал, никога повече не трябва да си показва физиономията по телевизията. Какво безочие! Крадец на обществени пари ще дава акъл от екрана как да опрайм здравеопазването.

Jules

Let me tell you how it will be

There's one for you, nineteen for me

 

Бас държа, че не знаеш защо така го е казал Джордж.

Защото песента е писана за старите английски пари - двадесет шилинга в един паунд.

baykata

Щом се разпределят едни пари от правителството(здр. каса) , неизбежно е нагушването на едни , за сметка на други. Замислете се защо се откриха толкова нови болници последните години.

KaraKoliu

Странно и магично нещо е нашето здравеопазване. Директори на болници с десетки и стотици милиони задължения, в които работят лекари за по 1000 лв. и сестри за по 700 лв. месечно, са мултимилионери с по десетина недвижими имота и дялови участия в много други предприятия. Човек не може да не си зададе въпроса: дали тези задължения на болниците и ниските заплати на персонала всъщност не са източник  на тези директорски милиони и не са се прелели по някакъв начин в частните джобове на директорите и управителните им съвети. Дано такъв въпрос си зададат и прокурорите от прокуратурата и КОНПИ.

Ганди
снимка на Ганди

Я да добавя биндзин ф огъня!

Направете справка колко болници вече са турска собственост. Жокер - оставете "Ачибадем" и подопечните му. Други? Чак сетне се трепете за някаква си "държавна политика" в здравеопазването!

Иде ми да вия!!!

Ганди
снимка на Ганди

Понеже натресоха снимката - и аз да натреса справката :

Завършил e медицина през 1975 г. с отличие. Притежава специалностите обща хириргия и кардиохирургия. Специализирал е в Кралски колеж по хирургия – Лондон, Англия, Немски сърдечен център /DHZ/ - Берлин, Германия, Медицински колеж Baylor – Хюстън, САЩ, Сърдечен институт – Минеаполис, САЩ.

Понастоящем е изпълнителен директор на СБАЛССЗ “Св. Екатерина” ЕАД, национален консултант по кардиохирургия, ръководител Катедра по сърдечно – съдова хирургия към Медицински университет – София, председател на Общото събрание на Медицински Университет – София, председател на „Българско дружество по кардиохирургия“.

Носител на следните звания и отличия: Медик на годината – 1998 г., Лекар на годината -  2006 г., Лекар на България – 2009 г., Приз “Човеколюбие”, почетен гражданин на Казанлък, почетен гражданин на София, орден “Стара планина” – първа степен, награда „Лекар на Югоизточна Европа“ от Втория международен конгрес на Югоизточноевропейския медицински форум.

Fellow на Европейското кардиохирургично дружество (FETCS), член основател и член на УС на DanubienForum по сърдечна хирургия, член на УС на Euro – Asian Bridge, национален делегат в International  Society of Cardio – vascular Surgery.

До момента има повече от 220 публикации в български и чуждестранни медицински издания.

тел.: 02 9159 404

nachev@uhsek.com

Влез или се регистрирай за да коментираш