facebook
twitter

Първа страница

КОНПИ: Имотните декларации на властта са пълни със смущаващи неща

Всеки десети чиновник е сбъркал или пропуснал да напише данни
3752
Илияна Кирилова
Пламен Георгиев

Новите имотни декларации, които станаха задължителни за близо 7000 души във властта от миналата година, са предизвикали масови затруднения. В тях дори дребни чиновници трябваше да посочат имуществото си, да отговарят на въпроси имат ли яхти или самолети, ползват ли безплатно чуждо имущество, както и какво притежават партньорите им, с които имат или нямат брак.

Фрапиращ брой подадени декларации с пропуски или несъответствия отчете антикорупционната комисия (КПКОНПИ). В повече от 700 декларации има или пропуски, или несъответствия, каза председателят й Пламен Георгиев от парламентарната трибуна при представянето на първия годишен доклад на новия антикорупционен орган.

„Засега казвам само тази цифра, която за нас е доста шокираща и фрапираща, защото досега при проверките, докато тази дирекция беше в Сметната палата, цифрите бяха много по-малки. Отдавам го на това, че се въведоха нови декларации, но има страшно много несъответствия. Сред тях има лица от всички кръгове на проверяваните от нас лица, включително народни представители, министри, заместник-министри, кметове, общински съветници“, заяви Георгиев, цитиран от bTV. Според него в декларациите имало много смущаващи неща. 

Георгиев смята, че не е имало достатъчно добра разяснителна кампания, въпреки че това беше негова работа. По процедура сега тези хора щели да бъдат поканени да отстранят пропуските, след което списъкът с имената им щял да бъде оповестен публично.

През 2018 г. е установен конфликт на интереси по 28 случая, посочи Георгиев и отбеляза, че през 2017 г. е имало само три такива решения. Антикорупционната комисия е наложила над 105 хил. лева глоби.

КОНПИ е участвала и в законодателната дейност - направила е 101 бележки и 127 предложения относно наличието на корупционен риск в 34 законопроекта, гласувани в парламента. Приети са 57 предложения в 15 законопроекта, но конкретика не беше посочена. Това очевидно е дело на звеното БОРКОР, което се вля в мегакомисията. 
 

УДАРИТЕ
Шефът на антикорупционната комисия посочи като най-голям успех ареста на Десислава Иванчева и Биляна Петрова - отстранени от кметството в столичния район "Младост". Той се похвали и с акцията срещу кмета на Септември Марин Рачев и арестите в Държавната агенция за българите в чужбина. Нито един от тези случаи все още не е намерил окончателна развръзка в съда, но Пламен Георгиев уточни, че щом прокуратурата ги е поела и превърнала в съдебно дело, значи КПКОНПИ си е свършила работата.

5

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Банките масово не признават нотариално заверени пълномощни

20.05.2019

Мила Кисьова

683 5
Операцията на МВР в Костенец вече наистина е безпрецедентна

20.05.2019

Кирил Димов

412 3
Германия подозира австрийските спецслужби заради Русия

20.05.2019

184 1

Коментари

Stern

700 висши чиновници, движещи нещата из територията, не могат една декларация да попълнят, ама могат да си вземат дебелите заплати.

Джакомо_Грели
снимка на Джакомо_Грели

"Смущаващи неща"?!

Назначени от мафията чиновници,трабва да разследват мафията по поръчка на самата мафия.За милионите и милиардите на мафията.И се смутили.Колко чувствителни и лесно раними люде!Каква трагедия,каква борба за правдата!

А в туй време,други едни чиновници играли хоро за лев и пеесе!Обаче не ги фискализирали!И тъй пипнали баш разбойниците в царщината!Само в бостана Тикв*стан един лев е повече от един милион!

дена

  И какво ще им направят сега на тези чиновници ? Това ме интересува .

mi6osp.

Общото правило е : колкото по-властимащи са властимащите, толкова по-смущаващи са техните имотни декларации.

Magi

И на тази комисия доверие нямам.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×