facebook
twitter

Първа страница

И бензиностанциите си извоюваха отсрочка за касовите апарати

До края на юни електронните магазини трябва да се регистрират в НАП
871
 Илияна Кирилова
От 1 октомври всички бензиностанции трябва да са с подменени касови апарати и системи с фискална памет, а върху касовите бележки трябва да има QR код и разбивка на цената - покупка и продажна, със и без акциз и ДДС.

Финансовото министерство отложи с няколко месеца пореден срок в прословутата Наредба 18 за касовите апарати. Този път отсрочката е за бензиностанциите. Те трябваше до края на юни да подменят електронните си системи с фискална памет (EСФП) и касовите си апарати според новите изисквания на НАП, така че да бъде премахната възможността за манипулиране на оборота. Новият срок е 31 юли, но бензиностанциите, които са сключили договори с разработчици за нови ЕСФП след 1 април, могат да ги внедрят до 30 септември. Според бранша това са по-голямата част от търговците на горива.

Поредното отлагане на подмяна на касови апарати и софтуера към тях е направено след среща в Министерството на финансите (МФ) с търговци на горива. Те са успели да убедят министър Владислав Горанов, че регламентираният срок е недостатъчен.

До 30 септември, или с шест месеца, вече бе удължен срокът за спазване на изискванията в Наредба 18 за всички останали фирми, регистрирани по ДДС, които ползват софтуер за управление на продажбите. Както стана ясно, това е над 70% от бизнеса в страната. До промяната се стигна след силно недоволство на фирмите и заплахи за протести заради кратките срокове, в които трябва да бъдат направени големи инвестиции и в повечето случаи да се промени изцяло моделът на работа. В момента три работни групи в НАП, в които участват ИТ специалисти, все още изчистват наредбата от неясни и противоречиви текстове, за да може тя да бъде приложена безпроблемно.

В края на март финансовото министерство удължи и срока за въвеждането на новите касови бележки на бензиностанциите, в които на отделни редова трябва да са посочени покупната и продажната цена на горивото със и без акциз и ДДС. Тези касови бонове трябваше да се появят от 1 април, но по настояване на бизнеса бяха отложени за 1 октомври.

До момента МФ не е отговорило на забележката на Комисията за защита на конкуренцията, че оповестяването на покупните и продажните цени на горивата в касовите бележки може да доведе до “по-лесна координация на ценовата политика”, т.е. до картелни споразумения. По-големият проблем обаче е, че новите изисквания за касовите бележки са напълно безсмислени. Разбивките на цената не дават информация за печалбата на търговците, какъвто бе замисълът. Разликата между продажната и покупната цена показва единствено маржа за търговеца, в който влизат всички направени от него разходи.

Е-ТЪРГОВИЯ

Наближава крайният срок и за онлайн търговците - до 29 юни те трябва да обявят пред НАП своите електронни магазини. Изискването важи за физически и юридически лица, които извършват продажби по интернет по занятие, т.е. не засяга гражданите, които инцидентно продават свои лични вещи. Декларирането става по електронен път чрез портала за е-услуги на НАП. Наскоро от приходната агенция обявиха, че вече са декларирани над 12 000 електронни магазини. В същото време се очаква поредна промяна в Наредба 18, свързана с работата на електронните магазини. Те настояват да отпадне изискването за издаване на касови бележки при плащания с банкова карта по интернет.

Все още няма коментари

Още

Всеки пети пенсионер се пенсионира на над 66 г.

18.12.2019

ЯНА НИКОЛОВА

23468 35
КЕВР призна, че вдига цената на водата на сляпо

18.12.2019

МИЛА КИСЬОВА

7895 6
Страсбург осъди Норвегия за отнети деца

18.12.2019

17876 6

Влез или се регистрирай за да коментираш