facebook
twitter

Първа страница

Хазаите на ексминистър Нанков ударно печелят европроекти

Николай Нанков живее в София в чуждо жилище на бартер
7591
Община Шипково
2011 г. Младият областен управител Николай Нанков (със синята риза) дава старт на проекта "Интегриран воден цикъл на село Шипково". Консултант по проекта, финансиран с европари, е "Африт" ООД - предишната месторабота на ловешкия губернатор.

Жилищната ситуация на бившия министър и настоящ зам.-министър на регионалното развитие Николай Нанков се оказа доста заплетена и със сериозни бизнес нюанси. При преглеждането на имуществените декларации на властта "Сега" откри, че Нанков досущ като финансовия си колега Владислав Горанов е подслонен в чуждо жилище, за което не плаща наем. В отговор на въпросите на вестника ни зам.-министърът обясни, че от 2011 г. до момента обитава 1/3 от апартамент в столицата, който е собственост на дългогодишна семейна приятелка - Тодорка Сотирова. В замяна Сотирова ползвала безвъзмездно бащината къща на Нанков в Априлци. 

Но зад невинното обяснение за жилищния бартер прозират сериозни бизнес зависимости. Точно преди да влезе в политиката, Николай Нанков е бил съдружник в "Африт" ООД  с Елка Сотирова - дъщеря на "семейната приятелка" Тодорка. Нанков е във фирмата, която печели пари като консултант по проекти, кандидатстващи за еврофинансиране, до 2009 г. След това като активист на ГЕРБ е включен в листите за парламентарните избори, а през август 2009 г. е назначен от първото правителство на Бойко Борисов за управител на Ловешка област. Тогава е само на 25 години. 

Младежът, поел губернаторския пост, излиза от "Африт" ООД, като сменя бизнеса с политиката. През 2011-2018 г.  заема различни високи властови позиции - депутат от ГЕРБ, зам.-министър, министър, а фирмата продължава успешното си развитие под ръководството на Елка Сотирова.                             

"През последните години "Африт" е изпълнител на 14 проекта по линия на еврофондовете и има доста ангажименти като изпълнител или консултант на фирми, изпълняващи  обществени поръчки. Освен в Ловешка област дружеството реализира дейности и на територията на Варна, Стара Загора, Смолян и др. Фирмата влиза в обединението АДД ДЗЗД - София, което изпълнява обществени поръчки за стотици хиляди левове в Благоевградско. Участва още  в "Кюстендил ОПОС 2017" и в "АК Варна транс" ООД, работещи по договори в Кюстендил и Варна",  установи разследване на в. "Дума".  

Самата фирма "Африт" се рекламира така: "консултантска компания, предлагаща комплексни услуги в областта на разработването и управлението на проекти, финансирани от европейските фондове, подготовка и провеждане на процедури за възлагане на обществени поръчки, подготовката на стратегии, анализи и бизнес планове, практическо обучение в областта на европейското финансиране. Наши клиенти са представители на бизнеса, неправителствения сектор, държавната и общински администрации".

В декларацията си пред КПКОНПИ (комисията "Антикорупция", която следи политиците за конфликт на интереси) Нанков е посочил, че обитава гратис само 1/3 от жилището на старата фамилна приятелка Тодорка Сотирова в София. Така е, защото дъщерята Елка Сотирова държи другите 2/3 от апартамента. Освен това същото жилище е посочено като  седалище на "Медиаблистър" ЕООД - фирма на Васил Владимиров, който е син на Елка Сотирова. Апартаментът фигурира и като адрес за кореспонденция на други две дружества на Васил - "Аквафонс" и "Филоксения". Иначе техните седалища са в бащината къща на Николай Нанков, която според обясненията му пред "Сега" бабата Тодорка ползва безплатно. "Медиаблистър" ЕООД е сред изпълнителите на проекти по линия на Европейския фонд за регионално развитие и има разрешение да търгува с цветни метали от 2017 г.", твърди в. "Дума".

Николай Нанков обаче не вижда нищо смущаващо във всички тези бизнес обвързаности. "Спя спокойно. Всички отговори са отдавна в съответните регистри и нито един от тях не ме е притеснявал и не ме притеснява", написа той във "Фейсбук" профила си. Ето още от разясненията му:

"Надлежно съм декларирал свързаност с физическото лице, с което преди 9 години сме били съдружници, както и това е упоменато в декларациите при проучванията, правени ми във връзка с достъп до класифицирана информация. Въпреки че бизнесът на бившата ми съдружничка няма връзка с проекти, управлявани от МРРБ. 

Не, нямам общ бизнес с Тодорка Сотирова или нейни близки. Да, член на моето семейство, а след това и аз, съм имал общ бизнес с близка на Тодорка Сотирова в далечните вече 2008 - 2009 г., когато съм бил далеч от политиката и публичния живот.

На адреса на апартамента, част от който ми е предоставен безвъзмездно от Сотирова, има регистрирано едно дружество и знам за това.
На адреса в гр. Априлци, където е родната ми къща, прехвърлена ми през 2017 г., са регистрирани две дружества, свързани с роднина на "семейната приятелка", които не развиват дейност, видно от публикуваните годишни финансови отчети на електронната страница на Агенция по вписванията, която е публична и всеки може да направи справка. 

Предвид справката в търговския регистър и очевадната липса на каквото и да било дейност, следва логично въпросните дружества, регистрирани на двата адреса в гр. Априлци, да не изпълняват дейности, включително и по европроекти и обществени поръчки. След направена справка същото важи и за дружеството, регистрирано на адреса в гр. София" .

"На критиците си ще кажа, че нямам абсолютно никакви нарушения, които да са в разрез със закона или с морала", приключва "Фейсбук" постът на Нанков.

Това е позицията на зам.-министър на регионалното развитие. Важно е да научим какво мисли по казуса КПКОНПИ - комисията за предотвратяване на корупцията. Засега тя не е декларирала, че проверява Николай Нанков. Председателят й Пламен Георгиев не демонстрира активност и по повод апартамента на финансовия министър, докато главният прокурор Цацаров не му възложи да разследва в 20-дневен срок казуса с Горанов. Прокурор разпита в началото на седмицата министъра, кръстника му Иван Сариев и съпругата му, които са предоставили луксозното жилище безвъзмездно.

 

 

19

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

След намесата на Фандъкова барбекюто на Пламен Георгиев май ще бъде премахнато

27.06.2019

ТАНЯ ПЕТРОВА

1622 6
Платеното паркиране в София ще се разшири и ще поскъпне

27.06.2019

ЗОРНИЦА ПЕТРОВА

3782 11
Депутатите прегласуваха високите глоби за хавлии и палатки на дюните

27.06.2019

Алиса Иванова

567

Коментари

JR

Суджучхе претворено в дела! О,Нанков! О,чудо ненагледно! Бравос! 

Будна съвест

Жалко, че в тази държава могат да се омяскаряват и най- достойните хора, а Николай Нанков е такъв 

pasi

Смрад!

Джакомо_Грели
снимка на Джакомо_Грели

Б@х туй жилище!Картинката е следната:

През нощта Николайча,Елка,Тодорка и Василчо са наредени като паламуди един до друг на пода и спят на обща рогозка.Никиту решава да "скочи" Елка,бабата обаче ги чува и си поисква и тя с репликата "Карай наред,младеж!".Василча,в тъмното помисля,че любовният зов е към него и "скача" бабата.На сутринта всеки е облечен с чужди дрехи.

JR

Къмто 2 сахатя именникът светнал ламбата и декларирал, че не е извършил никаква дейност, а само плюнчи фирмените... печати и че повече така не може да издържа! Другите съквартиранти го съжалили и го направили зам.министер за утеха...😀

Su38

Да видим бахурестите колеги що ще рекат...

Хулиган

След тъщата на Цецо и кръстницата на Горанов, сега се появява и хазяйката, която все забравя да си поиска наема от Нанков.

На тези шмекери явно са им ампутирали въображението...

.......................................

http://www.drago.info/

Доц.Трътлев

На критиците си ще кажа, че нямам абсолютно никакви нарушения, които да са в разрез със закона или с морала". Машалла Николчо, аферим!

JR

Истина глаголи младежът! Той го уволни наужким и му сложи Петето за аватар. Къде в нормална държава уволнен министър го тургат за зам.министер след седмица в същото министерство? Това ако не е порнография, не знам кое е!

Московски уволнен, за два месеца паркиран на заплатка в сърбанието и после хоп - банкерин...

Каринка, горката, ни подготви бонус-фалоса и адио Маро! И тя банкерка ке го Игра!

Светиня Му остава да стане патриарх и всичко ще е точно! Аватарът Му от Вършец ще поеме бантустана с дистанционно управление от Нашингтон...

Будна съвест

Само такива глупости ли измислихте  срещу човек, който толкова много направи за тази държава?

JR

Коя държава?🎃

123456us

Я, появил се е гербав шегаджия с будна съвест!

duzov

 

..............

Дали хазяйката ще идва рано,

с виенска кифла, с каничка кафе

И вместо да попита тя за наема

ще се усмихне „Спахте ли добре“

..........................

 

Милият!

 

 

генек

Всички живеят добре в пазарно-демократична България. Освен властимащите, принудени да се свират по чужди простори безплатно...

---------

https://genekinfoblog.wordpress.com/

Mitnicharъ

Гореописаните свързаности на министъра - заместник министър и Звън не може да съчини...

Асол
снимка на Асол

Чл. 2. (1) Конфликт на интереси възниква, когато лице, заемащо публична длъжност, има частен интерес, който може да повлияе върху безпристрастното и обективното изпълнение на правомощията или задълженията му по служба.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 97 от 2010 г., в сила от 10.12.2010 г.) Частен е всеки интерес, който води до облага от материален или нематериален характер за лице, заемащо публична длъжност, или за свързани с него лица, включително всяко поето задължение.

(3) (Доп. - ДВ, бр. 97 от 2010 г., в сила от 10.12.2010 г.) Облага е всеки доход в пари или в имущество, включително придобиване на дялове или акции, както и предоставяне, прехвърляне или отказ от права, получаване на привилегия или почести, получаване на стоки или услуги безплатно или на цени, по-ниски от пазарните, помощ, глас, подкрепа или влияние, предимство, получаване на или обещание за работа, длъжност, дар, награда или обещание за избягване на загуба, отговорност, санкция или друго неблагоприятно събитие.

От същото място

 

Чл. 3. Лица, заемащи публични длъжности по смисъла на този закон, са:

1. президентът и вицепрезидентът;

2. съдиите от Конституционния съд;

3. народните представители;

4. министър-председателят, заместник министър-председателите, министрите и заместник-министрите;

И пак от там

Допълнителни разпоредби
 

 

§ 1. По смисъла на този закон:

1. (изм. - ДВ, бр. 26 от 2009 г., в сила от 31.03.2009 г.) "Свързани лица" са съпрузите или лицата, които се намират във фактическо съжителство, роднините по права линия, по съребрена линия - до четвърта степен включително, и роднините по сватовство - до втора степен включително, както и физически и юридически лица, с които лицето, заемащо публична длъжност, се намира в икономически или политически зависимости, които пораждат основателни съмнения в неговата безпристрастност и обективност.

🚬

Solace

Сотире, спиш ли, деа твойта?

Weiß

И той къща храни. Лови цаца за Никулден.

дон Базилио
снимка на дон Базилио

нани нани конпир

 

и да черпиш рипка ей 

🐟🐟🐟🍴🐟🐟🐟

               🎃

Влез или се регистрирай за да коментираш

×