Медия без
политическа реклама

Хаосът в автомобилното застраховане стана пълен и ще ни струва скъпо

Шефът на бюрото "Зелена карта" подаде оставка на фона на задаващо се ново увеличение на "Гражданска отговорност"

14 Дек. 2018МИЛА КИСЬОВА
Между 80 и 100 млн. евро всяка година изтичат от България за плащане на обезщетения по системата "Зелена карта" и голяма част от претенциите са застрахователни измами предимно в Румъния и Италия, обявиха преди време застрахователни експерти.

Хаосът в автомобилното застраховане стана пълен, след като вчера шефът на Националното бюро "Зелена карта" Орлин Пенев подаде оставка. Това стана само ден след като бюрото съобщи, че Съветът на бюрата за автомобилно застраховане е наложил наказателни мерки на България заради системно неплащане на щети, причинени от български автомобили в чужбина. В резултат задължителната полица "Гражданска отговорност" може отново да поскъпне драстично. От началото на годината до сега цената й се увеличи средно с около 100 лева.

Оставката на шефа на бюрото, която официално се води по здравословни причини, оставя автомобилното застраховане на практика без ефективен контрол. През лятото заради фалита на кипърския застраховател "Олимпик", оставил 200 000 българи без "Гражданска отговорност", се оттегли Ралица Агайн - шефът на застрахователния надзор в Комисията за финансов надзор (КФН). На нейно място все още няма избран титуляр. Председателят на комисията Карина Караиванова пък бе определена за представител на България в Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР). Тя ще заеме новия пост в началото на март 2019 г., а неин заместник не е посочен. Така в разгара на кризата с "Гражданска отговорност" и "Зелена карта" надзорът над застрахователите е на практика обезглавен. Освен това предстои и окончателното приемане и евентуално въвеждане на чаканата от поне десетилетие система "Бонус-малус", при обсъждането на която също избухна скандал. 

Както в. "Сега" писа, с писмо от 10 декември Съветът на бюрата "Зелена карта" е информирал, че започва официален мониторинг на българското бюро на автомобилните застрахователи, като е поискал от него презастрахователен договор за целия сектор и ежемесечни справки за финансовото му състояние. "В тази връзка КФН предприе незабавни действия и провеждане на консултации за установяване причините за приложената мярка и оценката на въздействието ѝ с цел защита на финансовата стабилност и обществения интерес", съобщиха от комисията. По неофициални данни стойността на презастрахователния договор е 20 млн. евро - сума, която трябва да бъде осигурена от българските застрахователи, т.е. от техните клиенти.

Страната ни вече бе поставена под неформално наблюдение в началото на годината. Тогава националното бюро "Зелена карта" трябваше да предостави банкова гаранция от 4 млн. евро за покриване на щети, причинени от автомобили с българска регистрация в чужбина. Заради този допълнителен разход през февруари задължителната застраховка "Гражданска отговорност" бе повишена средно с 12 лв. При петкратното повишение на гаранцията сега е очевидно, че полицата също ще поскъпне средно с поне 60 лева.

В началото на годината Съветът на бюрата "Зелена карта" посочи две български дружества като нарушители - "Лев инс" и "Далл Богг: Живот и здраве". По информация на "Капитал" този път мониторингът се налага само заради "Лев инс". На 30 юли КФН е взел решение за пълна финансова проверка на най-голямата компания в сектора - "Лев инс". Няма информация дали проверката е приключила и какви са резултатите от нея. От "Лев инс" се оправдаха, че забавянето на плащанията е заради множество измами, и разкритикува българското бюро "Зелена карта", че не оказва никакво съдействие на застрахователите. Между 80 и 100 млн. евро всяка година изтичат от България за плащане на обезщетения по системата "Зелена карта" и голяма част от претенциите са застрахователни измами предимно в Румъния и Италия, обявиха тогава застрахователни експерти. Премиерът Бойко Борисов също обяви, че по информация на службите 42% от катастрофите в Румъния са с автомобили с български номера. Затова той наредил на полицейските аташета към посолствата ни в чужбина да проверят сигналите за застрахователни измами с мними катастрофи с коли с българска регистрация. Не е ясно дали и как е изпълнено нареждането му.

На този етап страната ни остава в гаранционната схема "Зелена карта" и проблемът няма да засегне водачите, които пътуват зад граница. Недоволни превозвачи обаче веднага реагираха на новите мерки и евентуалните последици. Според тях вина за хаоса в сектора има КФН.

"Собствениците на МПС в България не са "брашнян чувал" и не трябва да плащат допълнително за всички грешки и недомислици, които са допуснали в КФН", се казва в позиция на Българското обединение на шофьорите и Съюза на преподавателите по авто-мото подготовка. Шофьорската гилдия е притеснена, че рестрикцията ще доведе до поредно повишение на "Гражданска отговорност". Още по-тревожно е евентуалното изключване на страната ни от системата "Зелена карта". Това ще направи невалидни всички сключени застраховки, когато превозните средства се карат извън страната. Подобен сценарий би накарал транспортни фирми, регистрирани в България, да сменят седалищата си в други страни от ЕС - нещо, което ще доведе до спад в приходната част на бюджета. 

От Асоциацията на застрахователите в България вчера успокоиха, че към момента наложената мярка няма да ограничи правата на автомобилистите при пътуване в страната или извън нея. Но те също разкритикуваха КФН. "Пазарът на застраховката "Гражданска отговорност" е динамичен и сложен, затова устойчивостта и здравословното му развитие изискват присъствието на професионален и силен регулатор, налагащ  прозрачни правила, еднакви за всички участници на пазара", се казва в позиция на застрахователната асоциация.

 

РЕАКЦИЯ
"Твърдо и непреклонно се противопоставяме на опитите да бъдем въвличани в престъпни схеми, като извършваме плащания за несъществуващи събития", обявиха вчера от "Лев инс". Застрахователната компания твърди, че повече от две години алармирала компетентните институции за злоупотреби по „Зелена карта“. Наложеният мониторинг сега бил в резултат на установени нередности от наблюдаващите органи. За да предотврати застрахователни измами и да защити клиентите си „Лев инс“ е открил свои представителства в Италия, Румъния, Германия и Великобритания.