facebook
twitter

Първа страница

Хаосът в автомобилното застраховане стана пълен и ще ни струва скъпо

Шефът на бюрото "Зелена карта" подаде оставка на фона на задаващо се ново увеличение на "Гражданска отговорност"
3587
Между 80 и 100 млн. евро всяка година изтичат от България за плащане на обезщетения по системата "Зелена карта" и голяма част от претенциите са застрахователни измами предимно в Румъния и Италия, обявиха преди време застрахователни експерти.

Хаосът в автомобилното застраховане стана пълен, след като вчера шефът на Националното бюро "Зелена карта" Орлин Пенев подаде оставка. Това стана само ден след като бюрото съобщи, че Съветът на бюрата за автомобилно застраховане е наложил наказателни мерки на България заради системно неплащане на щети, причинени от български автомобили в чужбина. В резултат задължителната полица "Гражданска отговорност" може отново да поскъпне драстично. От началото на годината до сега цената й се увеличи средно с около 100 лева.

Оставката на шефа на бюрото, която официално се води по здравословни причини, оставя автомобилното застраховане на практика без ефективен контрол. През лятото заради фалита на кипърския застраховател "Олимпик", оставил 200 000 българи без "Гражданска отговорност", се оттегли Ралица Агайн - шефът на застрахователния надзор в Комисията за финансов надзор (КФН). На нейно място все още няма избран титуляр. Председателят на комисията Карина Караиванова пък бе определена за представител на България в Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР). Тя ще заеме новия пост в началото на март 2019 г., а неин заместник не е посочен. Така в разгара на кризата с "Гражданска отговорност" и "Зелена карта" надзорът над застрахователите е на практика обезглавен. Освен това предстои и окончателното приемане и евентуално въвеждане на чаканата от поне десетилетие система "Бонус-малус", при обсъждането на която също избухна скандал. 

Както в. "Сега" писа, с писмо от 10 декември Съветът на бюрата "Зелена карта" е информирал, че започва официален мониторинг на българското бюро на автомобилните застрахователи, като е поискал от него презастрахователен договор за целия сектор и ежемесечни справки за финансовото му състояние. "В тази връзка КФН предприе незабавни действия и провеждане на консултации за установяване причините за приложената мярка и оценката на въздействието ѝ с цел защита на финансовата стабилност и обществения интерес", съобщиха от комисията. По неофициални данни стойността на презастрахователния договор е 20 млн. евро - сума, която трябва да бъде осигурена от българските застрахователи, т.е. от техните клиенти.

Страната ни вече бе поставена под неформално наблюдение в началото на годината. Тогава националното бюро "Зелена карта" трябваше да предостави банкова гаранция от 4 млн. евро за покриване на щети, причинени от автомобили с българска регистрация в чужбина. Заради този допълнителен разход през февруари задължителната застраховка "Гражданска отговорност" бе повишена средно с 12 лв. При петкратното повишение на гаранцията сега е очевидно, че полицата също ще поскъпне средно с поне 60 лева.

В началото на годината Съветът на бюрата "Зелена карта" посочи две български дружества като нарушители - "Лев инс" и "Далл Богг: Живот и здраве". По информация на "Капитал" този път мониторингът се налага само заради "Лев инс". На 30 юли КФН е взел решение за пълна финансова проверка на най-голямата компания в сектора - "Лев инс". Няма информация дали проверката е приключила и какви са резултатите от нея. От "Лев инс" се оправдаха, че забавянето на плащанията е заради множество измами, и разкритикува българското бюро "Зелена карта", че не оказва никакво съдействие на застрахователите. Между 80 и 100 млн. евро всяка година изтичат от България за плащане на обезщетения по системата "Зелена карта" и голяма част от претенциите са застрахователни измами предимно в Румъния и Италия, обявиха тогава застрахователни експерти. Премиерът Бойко Борисов също обяви, че по информация на службите 42% от катастрофите в Румъния са с автомобили с български номера. Затова той наредил на полицейските аташета към посолствата ни в чужбина да проверят сигналите за застрахователни измами с мними катастрофи с коли с българска регистрация. Не е ясно дали и как е изпълнено нареждането му.

На този етап страната ни остава в гаранционната схема "Зелена карта" и проблемът няма да засегне водачите, които пътуват зад граница. Недоволни превозвачи обаче веднага реагираха на новите мерки и евентуалните последици. Според тях вина за хаоса в сектора има КФН.

"Собствениците на МПС в България не са "брашнян чувал" и не трябва да плащат допълнително за всички грешки и недомислици, които са допуснали в КФН", се казва в позиция на Българското обединение на шофьорите и Съюза на преподавателите по авто-мото подготовка. Шофьорската гилдия е притеснена, че рестрикцията ще доведе до поредно повишение на "Гражданска отговорност". Още по-тревожно е евентуалното изключване на страната ни от системата "Зелена карта". Това ще направи невалидни всички сключени застраховки, когато превозните средства се карат извън страната. Подобен сценарий би накарал транспортни фирми, регистрирани в България, да сменят седалищата си в други страни от ЕС - нещо, което ще доведе до спад в приходната част на бюджета. 

От Асоциацията на застрахователите в България вчера успокоиха, че към момента наложената мярка няма да ограничи правата на автомобилистите при пътуване в страната или извън нея. Но те също разкритикуваха КФН. "Пазарът на застраховката "Гражданска отговорност" е динамичен и сложен, затова устойчивостта и здравословното му развитие изискват присъствието на професионален и силен регулатор, налагащ  прозрачни правила, еднакви за всички участници на пазара", се казва в позиция на застрахователната асоциация.

 

РЕАКЦИЯ
"Твърдо и непреклонно се противопоставяме на опитите да бъдем въвличани в престъпни схеми, като извършваме плащания за несъществуващи събития", обявиха вчера от "Лев инс". Застрахователната компания твърди, че повече от две години алармирала компетентните институции за злоупотреби по „Зелена карта“. Наложеният мониторинг сега бил в резултат на установени нередности от наблюдаващите органи. За да предотврати застрахователни измами и да защити клиентите си „Лев инс“ е открил свои представителства в Италия, Румъния, Германия и Великобритания.
 

19

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Смяната на касовите апарати може да доведе до пълен блокаж на икономиката

20.02.2019

Мила Кисьова

1547 4
Управляващите замазват скандалите с обещания за по-високи заплати
Швейцария вече не е атрактивна за имигранти от ЕС

20.02.2019

688 1

Коментари

Enslaved78

От нискочелите кадри на партията свиня майка само свинчуги излизат- герп ,бкп, хатака, к*ро ми омо, безволя,деретезе,и т.н ..само свине примитивни...но колелото се е върти....и лагери ще има за всички от сърце и територия жизнена ще трябва и все....⚡️⚡️

Stern

С други думи които правят застрахователни измами да продължават спокойно. Както и съответният застраховател. Овцете с коли ще плащат масрафа. Дори и да не знаят що е то зелена карта. Както винаги.

независим експерт

гаранция не са се сетили за малус при инцидент в чужбина. Само паркирането на предишния собственик на автомобила на територията на Територията може да ти оскъпи застраховката

Devil

Не ми остава нищо друго освен да не плащам ГО и да се възползвам от всякакви измами и фалшификации. Колкото и да искам да бъда примерен гражданин, държавата зорлем ме прави измамник. Скоро ГО за една година ще стане колкото кола в движение. Отказвам да плащам, заради причинители на тежки щети и алчни застрахователи.

ablepsia

Зимата на нашите застраховки.

amalin

Засега ми се очертават 100 грешни кинти в повече от миналата година, за да пълня бездънната гуша на гърбави мафиоти.

Хулиган

Хунтата определено си търси белята и вече е доста близо да настъпи мотиката...

 

http://www.drago.info/index.php/2018/01/02/grajdan...

ОБАЧЕ
снимка на ОБАЧЕ

защо е задължителна тая застраховка?

защо няма  държавен застраховател?

 

 

как преди  без да е задължителна  се справяха  хората?

ако има  държавен застраховател  нека е задължителна..

 

 

редник

Преди години имаше просто решение - цена само за България и доплащане за чужбина...

Forza NATO

Каринчето встъпи ли вече в новата длъжност?

 

Притеснявам се за нея... как ли ще се устрои, немила-недрага, в тоя бризходно негостоприемен Лондон... 

Нашенец

Още една причина застраховката да е на водача, а не на колата.  И защо трябва да плащам "зелена карта", ако не излизам в чужбина?

RanBosilek
снимка на RanBosilek

Застрахователното дело е донякъде бизнес в частни ръце. Задължителна застраховка трябва да има и тя винаги върви с колата, която може да е карана от когото и да било. Оттам нататък - свобода, кой както си е постлал, така и ще си легне. 

Apolitichen

Задължителна застраховка трябва да има и тя винаги върви с колата, която може да е карана от когото и да било.

Второ, колата не може да бъде карана от когото и да е било. Трябва да има съответния лиценз/правоспособност (шофьорска книжка) и договор със собственика. Само комунде може да си мисли, че чуждите автомобили му се полагат по право.

Първо, задължителна услуга по силата на Закон (данък) не може да се администрира от "честен частник". Губи се смисълът на понятията "пазар" и "конкуренция". Друг е въпросът, ако се цели "олигархична диктатура" - овластените олигарски да си одрусват стопанските субекти (и граждани) при всеки техен разход за яхта, самолет или диамант.

Видно е от дописката, че нашите подопечни на олигарсите застрахователи са неграмотни (нямат месечни отчети) и безотговорни (нямат презастраховател, а искат ние да се презастраховаме). Същото се отнася за назначения от олгарсите контрол, уж котрол - КФН.

RanBosilek
снимка на RanBosilek

Трябва да има съответния лиценз/правоспособност (шофьорска книжка) и договор със собственика.

така ли, др. тавагишч? вие наверно не сте били на запад от калотина, за да плескате подобни смехории. какъв договор ви е патил? не забравяйте, че от ноември 1989 насам вашите комунистически измишльотини се отекоха през канала с фекалните води.

Evasion

Плащай и не питай - гарантирано от кой? Не, не само от герб...

Angel Stoichev ...
снимка на Angel Stoichev Dimitrov

Скоро ще се усети липсата на българите в България...

https://iconomicabg.blogspot.com

JR

Системен разпад. А от кочината се чува само грухтене и тропане с черпаци...🎃🎃🎃

Nickolas

В централна Европа зелената карта е "страничен продукт" на застраховката ГО, защото е много по-евтина от самата ГО и практически влиза в нея. Затова зелената карта в същите страни е безплатна.

ГО като стане средно 1.000 лева, на първо време (на второ 1.000 €), зелената карта може и в България да стане безплатна. Това няма да закъснее. Вече са започнали да ви работят.

Дагоев

До пишещите тук глупости. Какво е било преди 1989 г. не знаете защото не сте били родени сукалчета. Тогава нямаше ГО. Застраховката беше една и покриваше щетите и на двете страни без условия.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×