facebook
twitter

Първа страница

ГЕРБ и ДПС обезсмислиха изборите

Управляващите ще имат пълен контрол в избирателните комисии, част от решенията на ЦИК няма да се обжалват във ВАС, а преференцията ще е неизползваема
6991
Илияна Кирилова
Титанът на мисълта в правната комисия Данаил Кирилов (ГЕРБ) успя да сътвори впечатляващ законодателен хаос с промените в Изборния кодекс.

С впечатляващ дори за техните възможности хаос и необяснимо бързане депутатите приеха вчера промени в Изборния кодекс, с които управляващата коалиция на практика пое пълен контрол над изборния процес. Обезсмислена бе минималната възможност на гражданите да разместват партийните листи, а на опозиционни партии или независими кандидати - да оспорват нередности при гласуването.

Според приетите текстове част от решенията на Централната избирателна комисия, която ГЕРБ няма намерение да сменя, въпреки че мандатът й изтича, няма да могат да се обжалват пред Върховния административен съд (ВАС). Досега всичките 48 вида решения можеха да се атакуват. Сега жалбите и сигналите за нарушения на районните избирателни комисии вече няма да могат да се гледат там, а в местните съдилища, където възможностите за натиск върху съдиите са по-големи.

Ако ВАС върне решение на ЦИК за ново обсъждане, то може да бъде прегласувано с обикновено мнозинство, а не с квалифицирано от 2/3 от гласовете, както беше досега. Същото важи и за останалите по-малки изборни комисии – и там решенията вече ще се вземат с обикновено мнозинство. Тъй като при назначаването на изборните комисии се запазва съотношението между парламентарно представените партии и коалиции, всичко вече ще се решава от управляващата коалиция. 

По предложение на БСП отпадна вторият протокол от секционните избирателни комисии. Досега единият протокол отиваше в ЦИК, другият оставаше в секционната комисия. Често имаше разминаване между двата документа, на базата на което се стигаше до оспорване на резултатите. Сега обаче няма дори теоретична възможност да се провери дали протоколът, изпратен в ЦИК, не е сгрешен.

Не бе прието предложението на БСП членовете на секционните избирателни комисии да имат поне средно образование. Така те дори може да не могат да прочетат какво подписват. При предишни избори се появиха записи на членове на РИК, които трудно сричат документите, които трябва да прочетат.

Отхвърлено бе и предложението да отпадне забраната на социологически проучвания в деня за размисъл и в изборния ден. В сряда предложението бе подкрепено от депутатите от ГЕРБ в правната комисия, но вчера бе отхвърлено на извънредно заседание на същата комисия. Резултатите от социологическите проучвания ще продължат да се оповестяват в 20.00 часа, когато приключва изборният ден, а при нарушения ще продължи да се налага глоба или имуществена санкция в размер от 2000 до 5000 лева.

Още по-сериозен скандал се разигра в нощта срещу четвъртък, но в правната комисия. Тогава на тъмно - в буквалния и преносния смисъл, по идея на ДПС и с гласовете на управляващата комисия комисията гласува текстове в ИК, които на практика обезсмислиха преференциалното гласуване. Беше приет нереално висок праг на преференция (колкото е изборната квота) при гласуването на всички видове избори, което напълно убива този мажоритарен елемент в пропорционалните ни избори и погазва това демократично постижение в изборното законодателство. Решението на комисията на практика означава, че един кандидат трябва да получи над 115 000 преференции, за да стане евродепутат, или между 15 и 17000 преференции - за да стане национален депутат. 

Решението на депутатите бе посрещнато с бурно негодувание в социалните мрежи, часове по-късно се появиха и протестиращи пред сградата на НС с плакати "Искаме работеща преференция", "ГЕРБ+ДПС = ВНЛ". Всъщност, решението бе подкрепено не само от ГЕРБ и ДПС, а от всички парламентарни групи, без тази на социалистите. 

Изненадващо, по настояване на Йордан Цонев вчера правната комисия записа изрично в Изборния кодекс, че след местните избори през 2019 г. гласуването във всички секции с над 300 избиратели ще се осъществява само и единствено чрез машини, което означава, че ще отпадне гласуването с хартиена бюлетина. В чужбина, в болниците, на корабите и в малките секции в страната ще продължи да се гласува с бюлетини.

Машинното гласуване бе една от най-спорните точки. Правната комисия внесе вчера през деня в пленарната зала и текстове, според които на евроизборите тази година ще се гласува машинно в не по-малко от 3000 секции, а на изборите за кметове и общински съветници през есента - в не по-малко от 6000 секции. Тези текстове противоречаха на текстове, които същата комисия внесе след нощното си гласуване, и депутатите се объркаха какво гласуват. "Първо гласувате параграф 12, после се връщате на параграф 11, нищо не се разбира. Текстовете ще паднат в Конституционния съд веднага", заяви Антон Кутев от БСП. След час и половина дебати се наложи НС да излезе в почивка, за да си оправят законотворчеството.

Дистанционното гласуване, т.е. гласуването през интернет, отново бе отложено - този път до 31 март 2020 г. ЦИК пак бе задължена да разработи пътна карта за експериментално дистанционно електронно гласуване. 

Депутатите от правната комисия решиха още номерата в бюлетините на партиите да останат, а феноменът 15/15 ще бъде избегнат, след като цифрите пред съответния кандидат са от 100 нагоре.

Към 19 часа снощи депутатите от мнозинството поискаха почивка, за да избистрят текстовете около машинното гласуване, но с твърдото желание да продължат с гласуването в пленарната зала. 

 

 

---------------------------------------

Депутатите се обиждат на "комсомолец" и "шайка"

Скандалите в пленарната зала вчера всъщност започнаха, след като НС трудно събра кворум. Пръв от трибуната излезе депутатът от левицата Крум Зарков, който заяви, че депутатите нямат идея какво ще приемат, тъй като докладът на правната комисия е раздаден 2 минути преди старта на пленарния ден. "Ще натискате копчета, без да знаете за какво", обяви Зарков. "Отнемат се права на граждани. Има протестиращи. Група адвокати заплашват, че ще си запалят дипломите пред парламента. Съветът по законодателство казва: "Разпуснете ни, няма смисъл". Този парламент има 8% рейтинг и единственото учудващо е, че все още ги има", обяви още Зарков

Шефът на правната комисия Данаил Кирилов заяви, че това е истеричен патос. "Има пет човека ваши симпатизанти отвън, които разкъсват ризи, но не сте им казали за какво", каза Кирилов по адрес на БСП. Тук се намеси Явор Божанков - депутат на БСП и член на правната комисия, който обвини мнозинството, че е "заклало преференцията", че е "ударило шамар" на българския народ и че е нанесло "удар по демокрацията". След това нарече управляващите "шайка" и прогнозира, че историята ще ги "съди" за това, което правят по отношение на мажоритарния вот. 

"Абе, младежо, комсомолец. Не си ли много малък, за да ми викаш "шайка"? В този парламент тоя, малкият, на мен "шайка" не може да ми вика. Не е митинг това. Това да не ти е комсомолска организация?!", репликира го Вежди Рашидов. Божанков реши да се извини, но само за "шайка".

Лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че управляващите готвят "фалшификация" на вота и търсят "служебна" победа и затова не искат въвеждането на машинно гласуване навсякъде и осакатяват преференциалния вот. Затова левицата, след като бъдат приети поправките, ще сезират Венецианската комисия и европейските посланици. "Запишете в Изборния кодекс, че всички избори са недействителни, ако ГЕРБ не ги печелят, и да се приключи изобщо с демокрацията", заяви колегата й Филип Попов. 

 

24

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Цената на раждане в болниците тръгва от 900 лв. и стига 2400 лв.

17.06.2019

Янина Здравкова

406 10
И матурата по английски отбеляза историческо дъно

17.06.2019

Яна Николова

386 2
Меркел предлага заплатите в ЕС да станат "съпоставими"

17.06.2019

628 3

Коментари

JollyRoger's

Кадрото!

Селски ергенин между двама поети...

И ТЕЗИ ни “управляват“!

Скоро ще има бЕгам, бате!

Кочината се разпадна! Друм, бе!🎃🎃🎃

Stern

ГЕРБ и ДПС обезсмислиха изборите

Еми не, просто ги нагаждат според нуждите си. ГЕРБ да спре да зависи от патерици, а ДПС да си вземе 10- те %. И да няма случайници от 15/15, благодарение на високоинтелектуалните им избиратели.

И всичко е позволено, щом и двете страни са съгласни. Както в секса. Въпросът е колко плътно е вече ДПС зад ГЕРБ.

Biberkov

Като цяло си прав, но все пак 15/15 го сътвориха високоинтелектуалните избиратели на БКП.

Ад мин

колко плътно е вече ДПС зад ГЕРБ.

Как колко? На по-малко от един микро дикус разстояние! Да не говорим за бигус

Хулиган

Данаилчо добре се представя, но още има да чиракува.

Защо провалихте кариерата на Искра Фидосова?

Какви само мурафети пропуснахте да видите...

 

http://www.drago.info/index.php/2017/10/28/prozrac...

Penchobre

Не е ли време вече за един всеобщ Закон за защита на държавата? Какво си играем на дребно? 🐒🐒🐒

първолета

https://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgar...

Eй тук - образът на "титана на мисълта".

Penchobre

На едно от заседанията, на които присъствах, имаше шест души, а той преброи 17 гласа, като обясни, че имали устно упълномощаване от останалите", разказва депутат от предходния парламент.

 

Ей, че наглост! Абе, тоя да не е ромче, по-скоро - ромка?

Neopol

Това, което правят Герб за да си гарантират "служебна победа" ще има точно обратният ефект. Защото с тези си действия отблъскват много повече потенциални свои избиратели, отколкото могат да надпишат от мъртви души и да фалшифицират бюлетини. Ама калинки, бе.

Neopol

Не знам кои експерти и кого съветват. Последно "експертите" от Герб се бяха заели да съветват БСП кой да води листата й на евроизборите. Много държаха това да е Станишев.

Neopol

"Интересният момент е, че ГЕРБ си ги печели"
Колкото ги спечели 2016, когато вдигна билетчетата за градския транспорт и винетките, а и разигра цирка Бокова-Георгиева. А сега гафовете им са много повече и много по-тежки. И не спират. 

Като минат изборите пак ще си говорим. Сега загубата на Герб ще е катастрофална, а Нинова ще получи подарък наготово, който иначе не заслужава. Ама това е избора, за съжаление. Други няма.

Stern

ГЕРБ отдавна не разчита на "потенциални свои избиратели".

Отглеждат си и си охранват половинмилионна администрация, както и местни феодали, които ще се оттекат, ако ГЕРБ падне от власт. Плюс семействата им.

Отделно Цвък си знае домашното - няколко чувалчета тук, надпечат там, подбрани комисии, цигани.

И сметката излиза.

генек

Новата коалиция директно показва за какво смятат електората... И може да са прави...

---------

https://genekinfoblog.wordpress.com/

panteraivan

ЧЕСТИТО

kempes

Интересно ми стана, кой ли е изпитвал по Право лицето Данаил Кирилов ?

цензура

Някой пелтек 😆 а на мен ми е интересно, толкова ли няма пари да си поизбели жълтите зъбки? 

 

Да съберем малко даренийце с препоръка да си избели жълтурчетата... понеже често ни облъчват с тях!

цензура

Когато Нинова вземе властта, трябва да мине през всяка община и да направи проверка на кметските дипломи... ще ликвидира одма 80% герберастки кметьове! 😉

 

 

kempes

Защо ли ми се струва, че нито Нинова ще поеме властта, нито пък Борисов ще я запази.

Предстои патова ситуация при която боричкането за пропорционално цицане ще е неприкрито, сметкаджийско и жестоко. Отново предвиждам балансьорско крадене от страна на ДПС, без тях слънцето не изгрява. Абе който още им вярва на тия, да ходи да гласува.

La Bamba
снимка на La Bamba

И какво прави БСП , какво прави Нинова ??? Стоят заедно с престъпниците в НС и ги легитимират на власт ! Отдавна трябваше да са напуснали парламента . Отдавна трябваше да са обявили бойкот на ОПГ-то ! Отдавна трябваше да надуват шум в Европа , Европарламент , съдилища в Страсбург и т.н. за тоталното унищожение на демокрацията и правовия ред в БГ от престъпниците от ГЕРБ. Вместо това те колаборират с тях.👎

Neopol

БСП няма нужда да прави нищо. И по-добре да не прави, защото преиграват и се излагат, от което и губят. Просто трябва да си стоят, да чакат, да не дразнят публиката с импровизации. За да спечелят. Както стана през 2016 г.. Когато в началото на 2017 се активизираха - загубиха изборите. Затова - тихо, кротко и много да не се изявяват. И ще спечелят, просто щото няма кой друг.

Solace

БСП няма полезен ход. Ако спечели изборите - няма с кого да направи кабинет. Ако пък успее (вероятно с ДПС), от Европата ще резнат европарите до появяването на правилния мин.-пред. - тоя мач е игран вече, а в момента се играе подобен във Венецуела.

ДПС сами също няма да управляват - не че не могат, но няма смисъл сами да носят негативи. 

ГЕРБ не бива, лакомите сини отломки - също, псевдопатриотите - също. И, то не остана. Просто няма нормален мислещ, можещ и милеещ за България човек, който да иска да бърка в тая каца с л@йна, в каквато превърнаха държавата. На всичко отгоре управлението е на конци от посолства и посланици, без собствена външна политика, без силни служби, без работещо образование и здравеопазване. Само циганизация, културен, морален и духовен упадък...

La Bamba
снимка на La Bamba

И какво да се прави тогава ? Да се закрие официално Държавата ? Да се откажем от суверенитет и да се присъединим към друга страна ? Кой би ни взел ? Турция , Индия .,,? Аз други варианти не виждам🙉

ONOGUNDUR

Кой са е гушнал с ДПС-то е гушнал букета или изпаднал в кома след тази прегръдка! Ха да видим на 26 май кво ще стане!

mick

Нищо не са обезмислили. Просто запушиха  огромна дупка в изборния кодекс. Досега можеше малцинство да избере депутат. А това не трябва да се  допуска при демокрацията.

 

Като искате мажоритарност - нека имаме мажоритарни избори,  ако не  пропорционална система. Ама малцинство да избира депутат - това е глупост.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×