facebook
twitter

Първа страница

Фондовете ще гарантират минимална втора пенсия

Натрупаното в личните партиди ще може да се изплаща пожизнено, разсрочено или еднократно според размера на сумата
1138
Илияна Кирилова
Социалните партньори и пенсионноосигурителните дружества са постигнали съгласие по повечето параметри на фазата на изплащане на пенсиите от втория стълб.

Универсалните пенсионни фондове ще гарантират минимален размер на втората пенсия. Изплащането ще става пожизнено или разсрочено, като изборът ще е ограничен според натрупаното в партидата. Наследяване ще е възможно в повечето случаи. Еднократно теглене ще е позволено само при най-ниските суми.

Първите пенсионери с две пенсии обаче няма да имат кой знае какъв избор - за тях личната партида няма да стигне за пожизнена пенсия. Това стана ясно вчера при представянето на промените в Кодекса за социално осигуряване, които ще регламентират фазата на изплащане от втория стълб на пенсионната система. Експерти и социални партньори са постигнали съгласие по почти всички въпроси, които ще бъдат уредени в 33 параграфа с изменения и допълнения на кодекса, обяви социалният министър Бисер Петков.

Пожизнена пенсия ще се изплаща само ако месечният размер би надхвърлил 20% от минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст, плащана от НОИ (за тези изчисления се ползват таблици за смъртност и технически лихвени проценти). Човек може да избере да получава пенсия до смъртта си, но в такъв случай тя няма да се наследява. За да има право на наследяване, трябва да се избере гарантиран период на изплащане - 5, 10 или 15 г. През този период фондът ще е длъжен да плаща пенсията, включително и на наследниците, ако пенсионерът почине, обясни Петков. Пожизнената пенсия може да се изплаща и в комбиниран вариант - разсрочено плащане за определен период, което след това да премине в пожизнена пенсия, стига наличното в партидата да позволява това.

Пенсионноосигурителните дружества ще гарантират минимален размер на допълнителната пожизнена пенсия за старост, който ще се изчислява на база брутния размер на преведените от НАП осигуровки, удържани на лицето. Така независимо от доходността човек ще има гаранция, че ще си получи обратно всичко, което му е удържано за втора пенсия, "до стотинка", увериха и дружествата, и министърът. При избора на пожизнена пенсия личната партида ще се закрива и парите от нея ще се вливат във фонд, който няма да бъде част от нетните активи на универсалния фонд и ще бъде задължително в левове.

Когато в партидата няма достатъчно средства да се гарантира месечно плащане над 20% от минималната пенсия, парите ще се изплащат разсрочено, като в този вариант отново ще могат да се наследяват. Срокът ще се избира от лицето, но така, че месечното плащане да е между 20 и 100% от минималната пенсия, т.е. приблизително 40-200 лв. по сегашния й размер. Еднократно ще може да се тегли сума, когато е до три минимални пенсии. При достатъчно средства в партидата човек ще може да излезе в пенсия до 1 година, преди да навърши необходимите условия. По сегашния закон този срок беше 5 години.

Първите българи с две пенсии ще бъдат жените, които ще придобият право на пенсия през есента на 2021 г. При мъжете вторият стълб ще влезе в действие от 2024 г. За тези първи пенсионери парите в партидите няма да стигнат за пожизнена пенсия, ако са се осигурявали до размера на средния осигурителен доход за страната, призна социалният министър Бисер Петков. Това личи и от примера, даден от него за илюстриране на модела. Ако жена, осигурявала се върху среден осигурителен доход, навърши условия за пенсиониране през 2021 г. и се е осигурявала без прекъсване от 2002 г., то брутните постъпления от осигурителни вноски ще са 6632.03 лв. Това означава гарантиран месечен размер на пожизнената пенсия от 36.84 лв. Реално обаче жената има в партидата си 7874.42 лв. и месечният размер на първата й пенсия трябва да бъде 43.75 лв. Това е под 20% от прогнозния размер на минималната пенсия за 2021 г. (47.52 лв.), следователно жената не може да получава пожизнена пенсия. Може да избере разсрочено плащане за 10 г. с месечна сума 76.93 лв. Ако обаче отложи пенсионирането си с три години - до 2024 г., нещата се подобряват. Тогава вече брутните постъпления от вноски ще са 8733.21 лв., т.е. гарантираният минимум е 48.52 лв. В индивидуалната партида вече ще има 10 810.92 лв., а това позволява 60.06 лв. месечна сума, което е над 20% от прогнозния размер на минималната пенсия (52.68 лв.), следователно жената може да избере пожизнена пенсия.

9

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Натрупаното за втора пенсия отново падна под 3000 лв.

16.02.2019

Йоана Петрова

922 1
Новите касови бележки за горивата са имитация на прозрачност

16.02.2019

277 1
Тръмп не се отказа от извънредното положение заради стената с Мексико

16.02.2019

89 1

Коментари

dobadoba

И мнението ми от преди малко:

 

Чакайте бе, нали тази т.н. втора пенсия е поименна?

Т.е. кой каквото си е внесъл, такова ще получи?

Или за индо-ромите(да не ги обиждам, че има и съвестни от тях) и белите тарикати(т.н. наши безнесмени, осигуряващи се на мин. заплата) пак ще има едни солидарни 40лв?..

⚓️

 

Само за протокола: редакцията, къде са ми мненията отпреди новия сайт?..

И ако може, сложете ми пушещото човече в емотиконите, моля.

С тази котва се чуствам много... 'закотвен'...

Антей

То първа нормална пенсия няма...

 

Не знам на кого му хрумна идеята за ВТОРА ПЕНСИЯ (?!)

но е голяма излагация!

 

Както и колегата "добадоба" е отбелязал - ще имаш едни 40 лв., 

като осигуряващите/неосигуряващите се,

 

а търпиш куп лишения от и без това нищожните си доходи,

понеже трябва да внасяш ЗАДЪЛЖИТЕЛНО за "втора" пенсия.

 

Ми не само това, но НОИ пък реши че можеш да си прехвърлиш 

"втората" при тях.

Защо нали са частни пенсионни фондове.

 

Освен това - би трябвало да има

конкуренция между частните фондове и да ни привлекат,

за да внасяме по собствено желание, сиреч ако ние искаме -

да дадем осигуровките си при тях.

Защо е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО?!

 

С една дума - из-ла-га-ци-я!

 

Прочее, моделът "втора пенсия" има ли го нейде другаде по света?!

☝️ ☔️
toshko1

   Да, моделът го има по света. Друг е въпроса добър ли е, подходящ ли е за тук и прочее. Истината обаче си е една - който има пари - ще има. Който няма - пак няма да има. Бачкаторите, на които им внасят % от заплатата по ведомост, която не е истинската ще се ококорят. Хората, които наистина работят за малко пари също. Голямата част от връзкарите станали "мениджъри" и лапащи и сега благинките ще си имат и за пенсия, защото върху големи доходи са им внасяни пари за тази пенсия. За това е борбата и преди и сега - за благинките.

  Иначе имаш НОИ и който иска да си се осигурява за втора, трета и пета пенсия. Защо го направиха задължително за родените след 1959 година е главното?!

Perseus

Споко, докато набора ми се пенсионира, нито пенсии ще има, нито достатъчно работещи българи. Малко разбрах от еквилибристиката, но съм сигурен, че пенсиониращите се с втора пенсия са силно пре.бани, а дружествата мазно се усмихват, докато строят вили, купуват джипове и прочее. Накрая 2021-2024 всички ще фалират, и филма свършва.

sanivelev
снимка на sanivelev

Как кой, бе?! Вторият стълб беше създаден при правителството на Костов. А беше направен, за да получат определени лица на куп пари от народа, от които да взимат такси и които да инвестират и прибират печалба без да дават на хората % от инвестициите. Защото на хората парите само се пазят след приспадане на таксата. Идеята е, че поне знаеш точно какви пари имаш там, докато в НОИ не знаеш. Аз ако съм на мястото на хората от първата вълна, ще си изтегля всички пари наведнъж от фонда. 

Бай Драган

В една държава където гражданите са крадливи може да има само държавно пенсионно осигуряване.

генек

Ключова дума - МИНИМАЛНА!

Очаквайте и трета пенсия - задължителна, разбира се, и миниатюрна...

-------

https://genekinfoblog.wordpress.com/

SSlavov

Фондовете ще гарантират минимална втора пенсия

Като са на загуба могат да гарантират само на  собствените си служители???

Pondek

За сега фондовете успешно гарантират печалби за неоолигарсите.

Влез или се регистрирай за да коментираш