facebook
twitter

Първа страница

Финансовият министър изкара над 150 000 българи по-богати

НАП подвела Горанов в официален отговор на депутат за подоходните данъци
1 989
 МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
От ведомството на Владислав Горанов обясниха, че виновник за грешните данни за доходите е НАП.

Напълно неверни данни е предоставил финансовият министър Владислав Горанов в рамките на парламентарния контрол за броя на хората, заплатили данък върху доходите през 2018 г.
На въпроси на депутата от БСП Димитър Данчев Горанов отговаря писмено в началото на октомври. Според тях 1 494 883 българи са декларирали годишен доход равен или по-малък от 6720 лв. за миналата година, което е равно на 560 лв. на месец - колкото е минималната работна заплата в момента. Те са платили общо 515 594 лв. подоходен данък. В същото време, според справката, 192 985 души са получили доход, надвишаващ 108 хил. лв., или повече от 9000 лв. на месец, а дължимият налог е 962 819 лв.

Оказва се обаче, че данните за внезапното забогатяване на голяма група от населението не са верни. Нещо повече, нито едно от посочените в отговора на министъра числа за броя на данъкоплатците, групирани според размера на доходите им, не отговаря на истината. Седмица по-късно финансовото министерство е подало в парламента нова справка, в която данните са променени. Лаконичното обяснение в "коригиращия" отговор е, че е допусната техническа грешка. От финансовото министерство разясниха пред в."Сега", че всъщност виновник за грешката била НАП, подала първоначалната информация.

От коригираните данни обаче излизат допълнително смущаващи факти. Става ясно, че данъкоплатците с доходи, близки и под минималната заплата за страната са много повече от първоначално подадената информация - 1 688 923 души, което е 54% от всички данъкоплатци. Хората с най-високи доходи пък са 17 763 души, или над 10 пъти по-малко от първата официална справка. Те са платили общо 506 420 лв. данъци.

Случаят е особено притеснителен, защото поставя въпроса колко често се случва финансовото министерство или НАП да "подведат" с грешна информация. БСП за поредна година искат подробна информация за броя на данъкоплатците в различните подоходни групи. С тези данни те обикновено мотивират предложение да се въведе необлагаем минимален доход с размера на минималната заплата. Догодина правителството има намерение да вдигне най-ниското месечно възнаграждение с нови 50 лв. до 610 лв. Това неминуемо ще доведе до още по-голям дял на работещите на минимална заплата.
 

 

16

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Всеки пети пенсионер се пенсионира на над 66 г.

18.12.2019

ЯНА НИКОЛОВА

23705 35
КЕВР призна, че вдига цената на водата на сляпо

18.12.2019

МИЛА КИСЬОВА

7919 6
Страсбург осъди Норвегия за отнети деца

18.12.2019

17954 5

Коментари

mi6osp.

Евростат: средно 21.7% от населението в ЕС са бедни.

България води в класацията с 32.8%.

https://ec.europa.eu/eurostat/documents/2995521/10163468/3-16102019-CP-EN.pdf/edc3178f-ae3e-9973-f147-b839ee522578

 

В Украйна бедните са 29%.

Ад мин

Аз пък пак искам проверка на данните! Влатко пак лъже.

Що си мислим, че този път икономисаното е от порядък - поне 1000 (хиляда) пъти, пъти...

Светлоносец
снимка на Светлоносец

Значи има безспорен факт - ПРЕДСТАВЯНЕ НА НЕВЯРНА ИНФОРМАЦИЯ пред най-високата трибуна НС, с цел заблуждаване на общественото мнение.

Ако застраховател представи невярна информация на държавен орган има санкция съгласно чл.  317 от КЗ с глоба до 50000 лв. и имуществена санкция до 100000 лв. заедно с временно лишаване право за упражняване на дейност. Същите санкции имат публични дружества, брокери, инвестиционни посредници и пенсионни дружества. 

Ако си свидетел в наказателно дело и не кажеш истината или подведе съда, го осъждат. 
Обаче ако си Горанов, за тебе законите и санкциите не важат, може да превеждаш незаконно държавни субсидии на партиите, може да живееш под маем без наем, може да се изнесат личните данни на българите, може да казваш невярна информация пред НС, защото имаш имонитета на властта. Може ли да се вярва на МФ, може ли да се санкционира МФ, кой е най-висшия орган в РБ, какво е НС тогава?

Светлоносец
снимка на Светлоносец

В статията няма Анализа на таблицата с ДДФЛ. 
1. Най-вероятно цифрите в таблицата са в Хил. лв. 
2. 1688922 българи внасят колкото 17763 богати. Което е върха на справедливостта, най- бедните в ЕС имат богати плащащи най-малко. Почти съм сигурен че това неравенство е противоконституционно. 
3. В България работят 3136523българи, в това число и пенсионери. Следва въпроса каква е безработицата в България. 
4. Средно най-богатите българи получават 286000 лв. Годишно. В това число има и държавни служители. 
5. Трябва ли от най-бедните да се изземват 579 млн. лв. 
6. Умишлено ли Горанов е подвел обществото, ако не е умишлено, защо не се коментират цифрите в медиите, защо не се правят законодателни промени и защо няма наказани държавни служители за допуснатата грешка. 

Slava
снимка на Slava

Грешката е вярна - две трети крият доходи.

az_ti
Всъщност новите данни не са в полза на БСП. Излиза, че голяма част от богатите всъщност са от средната класа, а тези с минимална заплата са с 10% повече. Което автоматично стопира възможността за не облагаем минимум, защото това са 54% от всички работещи и над 30% от прихода, което не е малко. А всички знаем, че появи ли се необлагаем минимум, голям процент от средната класа изведнъж ще се озове в 1та група.
Бург Гаски

Това е една таблица, която подкрепя съществуването на плоският данък. От нея ясно се вижда, кой плаща повече и кой консумира повече отколкото е внесъл!

Дежурния

Тази справка май ще стане като корекцията на печатната грешка в "Александър Сергеевич Пушкин".

Данните пак понамирисват. Според новата "справка", за най-голямата като брой хора група, средният месечен доход върху който се плаща данък и евентуално осигуровки излиза около 286 лева и 10 стотинки. Такъв среден месечен облагаем доход за над половината работещи и през 2018 година изглежда доста странно.

Сгугню
снимка на Сгугню

Значи има безспорен факт - ПРЕДСТАВЯНЕ НА НЕВЯРНА ИНФОРМАЦИЯ пред най-високата трибуна НС, с цел заблуждаване на общественото мнение.

Как реши, че е било с такава цел, а не просто грешка?

МФ сами са подали коригираща информация - ако имаха горепосочената цел, нямаше да го направят.

Мислете бре!

 

Средно най-богатите българи получават 286000 лв. Годишно. В това число има и държавни служители. 

И кои са тия държавни служители с над 9000 лв. месечен доход?

Споко

Виж тук: https://fakti.bg/bulgaria/396336-i-ot-darjavna-zaplata-moje-da-se-dokarat-po-500-000-lv-godishno

Weiß

Как реши, че е било с такава цел, а не просто грешка?

Сгуги, стават грешки. Ако несъответствието беше с 5, 10, 50 или дори 100 % да кажем , че е  допустимо.

Грешка с 1000% или 10 пъти разлика вече говори или за умисъл или несъответствие със заеманата длъжност.

Светлоносец
снимка на Светлоносец

Точно така е, средна месечна заплата от 286 лв. за 1688000 българи. За това в таблицата е дадено ДО 6720 лв. годишен доход.
В тези 54% влизат : работещи бедни, работещи пенсионери и работещи инвалиди. Затова сме най-бедните в ЕС, най-корумпираните, с най-изявена социална разлика и т.н. в края на всички класациите. Тази таблица показва, доказва и отрича ПЛОСКИЯ ДАНЪК. И пак случайна ли е грешката, има ли умисъл, защо медиите, профсъюзите, опозиция или социолози не коментират данните от таблицата и доппуснатата грешка, пак НАП е виновна, пак няма наказани лица, а този скандал е по голям от апартамент Гейт, цензурата в БНР, уволнения в БНТ .... Няма конструктивна опузиция, а сме в изборно време. 

Сгугню
снимка на Сгугню

Става ясно, че данъкоплатците с доходи, близки и под минималната заплата за страната са много повече от първоначално подадената информация - 1 688 923 души, което е 54% от всички данъкоплатци.

И каква част от тях реално получават толкова, като се знаят традициите на българските работодатели за плащане под масата?

Сгугню
снимка на Сгугню

Виж тук: https://fakti.bg/bulgaria/396336-i-ot-darjavna-zap...

Странно. 

Като изключим Мавродиев и Малинов, които не са държавни служители в тесния смисъл на думата, другите не би трябвало да имат такива доходи.

Е, има и една система на бонуси ................... но тука трябва някой да се поинтересува по ЗДОИ.

 

Kirech

Подминаха се глупостите на говорителката на прокуратурата (за пръскачките пред Народното събрание), Галя Димитрова оцеля след колосалното източване на данни от НАП, сега от най-високата трубуна един министър поднася грешна информация т.е. лъже! Е как няма всички да асоциират нивото на футбола с нивото на държавата! 

Чичo

Няма конструктивна опузиция, а сме в изборно време. 

И тази опУзиция иска да я изберат да управлява. Гладна кокошка просо сънува.

Влез или се регистрирай за да коментираш