facebook
twitter

Първа страница

Елитните гимназии в София масово са приемали ученици над планираното

Най-много младежи над утвърдения прием - 24-ма, са записани във Втора английска гимназия
3080
Илияна Кирилова
Очакванията са порочните практики при приема на 8-класници да бъдат прекратени през февруари 2019 г.

Елитните гимназии в София, в които конкуренцията за влизане е особено сериозна, масово са приемали ученици над утвърдения прием. Гимназията, приела най-много "надпланови" младежи, е Втора английска - 24 деца, равняващи се на цял един клас. Най-скромно е увеличението на учениците в 35-о СУ "Добри Войников" - едва 2-ма души. Това показват данни на просветното министерство за надплановия прием в 10-те столични гимназии с най-високи приемни балове тази година.

На второ място, веднага след Втора английска гимназия, се нарежда Първа английска - с 22-ма допълнително приети осмокласници. На трета позиция пък е 73-то СУ "Вл. Граматик" - с 20 приети ученици в повече. В Испанската гимназия и в 22-ро СУ "Г. С. Раковски" се обучават по 14 деца в повече, в 91-ва Немска езикова гимназия - 15 повече, а във Френската гимназия - 13 повече. В Софийската математическа гимназия извънредните ученици са 8, а в 133-то "А.С. Пушкин" - 5-има.

Данните бяха поискани от "Сега" във връзка с оповестеното намерение на МОН за законови промени, които да позволят допълнителният прием в гимназиите да става по бал, а не както досега - по усмотрение на шефовете на регионалните управления на образованието и в "особени случаи" - от просветния министър. Сегашните разпоредби разрешават надпланов прием при определени условия, но текстовете са така написани, че в елитна гимназия могат да влязат ученици, които изобщо не са държали изпити като останалите приети деца или нямат нужния бал за прием. Разследване на "Офнюз" наскоро показва, че в СМГ по този начин са приети 23-ма ученици в пети клас над планираното, а сред мотивите за това е текст в наредбата за финансиране на институциите, според която "в особени случаи при определяне на броя на паралелките броят на учениците в тях може да се завиши (...) след разрешение на министъра на образованието и науката по мотивирано предложение от директора на училището“. Така обаче в един клас попадат ученици с отличен успех и такива, които не са успели да преминат нужната бариера.

От МОН уточняват, че всички приети над плана ученици са постъпили в съответните столични гимназии съгласно нормативната уредба. Министърът на образованието е разрешил увеличение на максималния брой на ученици в паралелки след "мотивирани искания на директори на училища от София-град - ученици с равен бал, близнаци, с двама починали родители, по уважителни здравословни и семейни причини". "Разгледани са и случаи на неправилно подреждане на желанията, но при наличие на необходимия бал за прием, като има и премествания от училища с по-високи резултати в такива с по-ниски. Има и случаи на премествания в едно и също училище - от една специалност в друга или от един профил в друг", допълват още от ведомството на Красимир Вълчев, уточнявайки, че общият брой ученици, записани по дневник към момента, е по-малък от посочения в справката до "Сега", тъй като има напуснали ученици, както и такива, преминали в неприсъствена форма на обучение.

 

ОБЕЩАНО

Просветният министър вече обеща промени, които да позволят допълнителният прием да става по по-обективни критерии, какъвто е балът на учениците. С поправки в съответните наредби се предвижда да се отнеме правото на началниците на регионални управления на образованието да могат да спускат деца надпланово в училища със свои заповеди. Планирано е и създаването на комисия към министъра на образованието, която ще решава всеки отделен казус с искане за надпланов прием в дадено училище заради извънредни обстоятелства. Промените трябва да бъдат факт до края на февруари.

7

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Бедни общини продължават да "късат от залъка" си за МВР
Обучението срещу пране на пари става нов сладък бизнес
Прокуратурата ще се мотае до 8 март за апартамента на Горанов

18.02.2019

Доротея Дачкова

1008 1

Коментари

JR

Много елит, много нещо!

kempes

Много преподавател, много нещо, трябва да взема заплата и то добра.

ОБАЧЕ
снимка на ОБАЧЕ

кьораво чаве няма  з а цвят

 

а в "американския  инкубатор в  горна  баня  директорката  велянова на над 70 годишна и без нито една ревизия за 35 години   си има ЛИЧНА квота за прием...

па вие з а некви  гимназии пишете   

я се разровете  там  как сградния фонд е подарен на частници  ...и как държавата  ги субсидира..

 

wh67

Е.. па  нема  такъв  народ ,  20 години  пиша  но  никой  не  реагира  и се  чудя    дали  аз  съм  добре ,  след  като  цяла  страна мисли  или  не мисли обратното   на  мен.     Това  е  последно.                                  България  е  бедна  и  да  има   инкубатор   за  запада  сами  да се грижат  18 години за едно  дете  и  да го  подарят ,  махнете  тези  училища  продайте  ги,  не  харчете  на празно  .                                                                           Тези  деца  получават  образование  което  струва  $40,000-$50,000  годишно  х 5 години  =$200,000 --$250,000

Погледнете  Ню Йорк  има   само  две  държани  училища  от  този  калибър, нима  сме  по  богати  от тях     до  кога ...?    нямате  ли  статистка  да  видите   че  сме  разгаден  двор .

Паисий2

Кемпес, горе в статията пише, че само в английските гимназии са спестени пари за преподаватели за две паралелки! Ама то четенето с разбиране...

golyamataani

Супер, хубаво е, че има много желаещи. Дано в повечето гимназии да има по-голям прием, а не да се закриват паралелки...

Здравка
снимка на Здравка

wh67,  в този форум много рядко се срещат хора страдащи от такава драстична липса на грамотност като твоя милост. Първо си оправи граматиката, после давай акъл за финансирането на образованието, става ли?

Влез или се регистрирай за да коментираш