facebook
twitter

Първа страница

Данъкоплатците са платили скъпо и прескъпо за ремонта на Ларгото

За да не се връщат пари на ЕС, Министерството на културата е платило за недовършен обект, а след това е похарчило още милиони за укрепване и ВиК
6 161
 Снимка: Архив
Ларгото бе тържествено открито от премиера Бойко Борисов и куп министри. Две седмици по-късно то протече.

Ремонтът на Ларгото е излязъл златен на европейските и на българските данъкоплатци. Документите за изпълнението на договорите за обновяването на "Антична Сердика", с които "Сега" разполага, разкриват редица "особености", които са в полза на фирмата изпълнител и определено са в ущърб на възложителя в лицето на Министерството на културата (МК).

Част от строително-ремонтните работи са разбити абсолютно нелогично в два договора, които са платени с пари по програма "Регионално развитие" и от държавния бюджет. Сумите по договора са били преведени още преди обектът да е завършен, а банковата гаранция е освободена светкавично, след като е констатирано, че изпълнението е изрядно. Затова, когато регионалното министерство открива куп нередности и се стига до закъснение заради отстраняването им, трябва да се води дело за неустойка, вместо парите да се удържат от гаранцията.

Действията на МК са изцяло в разрез с добрите практики. Обичайно се изчаква довършването и издаването на Акт 16, като дотогава се задържа последният транш от плащанията, покриващ поне неустойката. Нищо такова не се е случило с Ларгото. Без да се дава гласност, договорът за реставрация и консервиране на стойност 12.5 млн. лв. с ДДС с консорциума "Антична Сердика" е бил променен точно преди изтичането му, като е удължен срокът му. В първоначалния вариант той е 200 дни, считано от 5 май 2015 г. Тоест в идеалния случай изпълнението е трябвало да приключи на 21 ноември 2015 г. С промяната той е бил удължен до 20 януари 2016 г. 

Всички експерти са категорични, че е било предварително известно, че е невъзможно такъв сложен обект да се изпълни за такъв кратък срок и договорът е сключен само и само да не се загубят парите по ОП "Регионално развитие". За голямото бързане тогава свидетелства археологът Николай Овчаров, който е съветник на министъра на културата Боил Банов, а преди това е консултирал предшествениците му Рашко Младенов и Вежди Рашидов. „Проектът трябваше да бъде завършен буквално в рамките на месец-два, защото, ако това не се случеше до края на декември 2015 г. и не бяха получени необходимите документи, България щеше да загуби от неустойки няколко десетки милиона лева. Те трябваше да бъдат платени от държавата, защото това са европейски средства, които вече бяха разходвани“, обясни той пред „Фокус“. 

Удължавайки договора обаче, МК прави нещо абсолютно нелогично - то изтегля последното плащане на 18 декември 2015 г., т.е. повече от месец преди изтичането на договора. Така на практика се съгласява да "купи котка в чувал", като плати много преди да приеме обекта и без да е ясно дали изпълнението е качествено.

Променено е и друго съществено обстоятелство. В първоначалния вариант на договора МК има право да задържи последното плащане от 30% от сумата, докато изтекат 30 дни от приемането на обекта без възражения. Според промяната в полза на министерството е била учредена банкова гаранция в размер 5.2 млн. лв., която ще се освободи 30 дни след приемането на обекта без забележки от възложителя и издаването на Акт 16.

На 8 декември 2015 г. - 10 дни преди крайния срок за плащане, МК подписва още един договор с консорциума "Антична Сердика" - за извършване на "нововъзникнали поради непредвидени обстоятелства допълнителни строителни дейности", които не могли да се предвидят с първия договор. Така изпълнителят получава още 1.9 млн. лв. без ДДС, за да отстрани дефектите за 41 дни. Най-абсурдното е, че става дума за дейности, които няма как да не са предвидени в първия договор за цялостно изпълнение - крепежни дейности, конструкция, дори ВиК. 

Нататък събитията се развиват изцяло в полза на строителя. На 25 януари 2016 г. комисия на МК приема обекта, без да констатира пропуски. По-късно държавната приемателна комисия на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) установява, че куп предвидени в договора дейности не са извършени - около 50% от куполното покритие не е със стъкла, а с плексигласови плоскости, няма шпакловка и боядисване на аквапанелите, не са довършени окачените тавани, остъкляването, хидроизолациите, електрическите инсталации,  включително осветлението, пожароизвестяването и видеонаблюдението, не е монтирана евакуационната врата и др. Всичко това е подробно описано в съдебното решение по делото за неустойката, заведено и загубено на първа инстанция от МК. За момента няма отговор на въпроса защо при такива съществени пропуски обектът е приет от МК без забележки. МРРБ връща обекта за доработка и в крайна сметка го приема на 26 февруари 2016 г. Банковата гаранция е освободена. 

На 20 април 2016 г. застроените руини са открити тържествено от премиера Бойко Борисов и няколко министри. Две седмици по-късно стъклените куполи протичат. Общественото недоволство е потушено с уверения от МК, че обектът е в гаранция и изпълнителят ще отстрани теча за своя сметка в най-кратки срокове. Но МК отказва да съобщи в какъв размер е гаранцията и докога важи. Ако се съди по договора с изпълнителя, по това време тя отдавна му е била върната и не е известно кой плаща третото довършване на обекта.

Министърът на културата Боил Банов не пожела да отговори на нито един въпрос на "Сега" във връзка със странните процедури. Той обяви, че няма да обсъжда темата, докато не приключи разследването на прокуратурата срещу него за длъжностно престъпление и безстопанственост.  

 

--------------------------------

Елена Йончева показа нови документи по аферата

Депутатът от БСП Елена Йончева показа пред Би Ти Ви два документа, които според нея показват, че указанието на министъра на културата Боил Банов как да се спести неустойка от 700 000 лв. на фирмата строител на Ларгото е изпълнено. Първият е становище на Агенцията за обществени поръчки от 8 декември 2015 г., в което се казва, че през 2015 г. има два Акт 10, с които се удостоверява, че ремонтните дейности са спрени по независещи от изпълнителя причини. Вторият е доклад на Агенцията за държавен финансов контрол от 9.11.2016 г., в който актовете за 2015 г. не са два, а пет. "Т.е. дописани са три акта за общо 33 дни - точно както дава указания г-н Банов в записания телефонен разговор", обясни Йончева.  

"Това, което говорят от ГЕРБ, че Министерството на културата е започнало съдебен процес срещу фирмата изпълнител - тук става дума за друг период. И второ - не министерството е инициатор на този съдебен процес, инициатор е Агенцията за държавен финансов контрол, която установява нередности, и след това от министерството са длъжни в срок от 2 месеца да заведат дело. Това става една година след като е предаден обектът", поясни Йончева. Съдебният процес е забавяне в периода след 20 януари 2016 г., след като изтича договорът, докато от БСП говорят за фалшификация на документи през 2015 г.

В понеделник за скандала ще бъде сезиран ОЛАФ.

 

----------------------------

Как ехото заглъхва

Боил Банов: Всички документи са предадени на прокуратурата, дал съм обяснения и вярвам на институциите и компетентните органи. За съжаление, партийната пропаганда употреби за собствени цели културата. За съжаление, да бъде знаме на това прие да бъде някога уважаваната и харесвана журналистка г-жа Йончева. За съжаление, истината остава все по-сама и за това вина носим всички. Фалшивите новини, “алтернативните факти” вече ни давят.

 

Бойко Борисов: Моят призив към политиците е, ако може всички да си мерят повече думите. Ако конфронтацията не се спре, ще пречи на всеки един, който победи на изборите след това. Аз изобщо не се вкарвам в тази тема. Хората очакват всеки ден да им се дават нови и нови неща, които да ползват – училища, детски градини, инфраструктура, култура, всичко останало. Оставам на другите - който иска да се заяжда, да прави компромати.

 

Димитър Главчев, депутат от ГЕРБ:  До момента, до който не покаже нещо друго проверката, ние седим зад Боил Банов. Най-важен е премиерът, той подбира екипа си, а него не сме чули да оттегля доверието си. Винаги така сме подхождали - изчакваме проверка и след това се взема решение. Не виждам с какво да е разклатен столът на Боил Банов. Не може такава аудиопродукция на БСП да доведе до това. Политиката не е кинематография. Тук трябва да се решават важни проблеми на хората.

 

Румен Гечев, депутат от БСП: Дали са 700 хиляди или милиарди, проблемът е, че всеки ден има скандали с кражби. Това е един блестящ случай, който показва хиляди нарушения. Елена Йончева и двамата колеги са проверили документите. Ако получат такава информация и не я предадат, носят съдебна отговорност. Всеки е невинен до доказване на противното, но Банов призна, че е нарушил процесуалния кодекс, защото не е уведомил органите и не е взел необходимите мерки. Ако един министър е рекетиран, първата му работа е да каже на съответните органи. Той е министър в републикански парламент, не е герой на мафиотския напън.

 

19

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Всеки пети пенсионер се пенсионира на над 66 г.

18.12.2019

ЯНА НИКОЛОВА

23451 35
КЕВР призна, че вдига цената на водата на сляпо

18.12.2019

МИЛА КИСЬОВА

7894 6
Страсбург осъди Норвегия за отнети деца

18.12.2019

17876 5

Коментари

mi6osp.

Елена Йончева ?.

bay Dragan

Боил глътна вода. Пътник е.

сталкер пустиняк

И какво като е пътник? Та нали гербавите ще вземат друг, подобен на него? Който да има грижата за отчисленията?

ИлияНиколов

Ще вземат, ама хората вече почват да се питат: "Оти ручахме жабетата"?

Stern

Корупция няма, само усещане за такава.

Хулиган

Данъкоплатците са платили скъпо и прескъпо за ремонта на Ларгото

Имали са бол пари, платили.

Като не щат да си отварят очите, тепърва ще им се случват още изненади.

Щом търпиш мутра да ти е премиер, ще трябва да приемеш и ординарците му да ти се подиграват...

 

http://www.drago.info/index.php/2017/10/25/nagletsi-treto-deistvie/

 

 

fractal
снимка на fractal

Пътя между президентството и министерския съвет е взело страна откъм президентството и е нарушена симетрията затова има конфронтация

сталкер пустиняк

Данъкоплатците са платили скъпо и прескъпо за ремонта на Ларгото

За да не се връщат пари на ЕС, Министерството на културата е платило за недовършен обект, а след това е похарчило още милиони за укрепване и ВиК

 

Гарантирано от ГЕРБ!

Памфуций
снимка на Памфуций

ИВАН ПЕТРОВ ? за всички материали досега по темата.

Begemot
снимка на Begemot

Всичко е ясно и то много отдавна. Още от времената на СИК и "прехода", които времена, впрочем, продължават под друга форма и с    благосклонно потупване по гърба от Европата.

order

Шашнаха го човека  АЛО БАНОВ и само плямпа глупости ....а тая оставка все трябва да я дава някога....ако имаше малко мъжко достойнство трябваше веднага, а сега мъки терзания и унижения....ама да видим кога ще му натиснат копчето, те в ГЕРП са така всеки е с копче и когато главатарят на ШАЙКАТА го натисне тогава се размърдат!!!!!! Техника и акъл братчед......

Penchobre

Хората очакват всеки ден да им се дават нови и нови неща, които да ползват – училища, детски градини, инфраструктура, култура, всичко останало.

 

Всеки ден по една култура - да е от мен! Е, и по една инфраструктура, а имам и ултраструктури! ?

Solace

Сега се очертава нова забава - ремонт на тръбите на Топлофикация под Графа...

Evasion

Министърът на културата Боил Банов не пожела да отговори на нито един въпрос на "Сега" във връзка със странните процедури.

Ми пак добре, че не ви е напсувал. В писмен вид. 

Aniki

ми да, к'ъв министър на културата ще е ако не псува ?

Шлифера

Бръсни Го Ленче, без сапун на сухо го бръсни  главатаря на Шайката.....

Simplified Solu...
снимка на Simplified Solutions 2

Автора и редакцията, ?

Apolitichen

Димитър Главчев, депутат от ГЕРБ:  До момента, до който не покаже нещо друго проверката, ние седим зад Боил Банов. Най-важен е премиерът, той подбира екипа си, а него не сме чули да оттегля доверието си. Винаги така сме подхождали - изчакваме проверка и след това се взема решение.

Обичам тая свещена простотия! Седи и чака, чака и седи дорде главатарят Баце реши, опс подхвърли нещо на прокуратурата.

Апропо, как отегляте доверие винаги, когато става дума за търгуване - Божидар Нанев, Иван Искров, Стоян Мавродиев, дори Симеон Дянков.

Nickolas

Тук трябва да се изкаже похвала за правописа на думата комисиона в текста.

Влез или се регистрирай за да коментираш