facebook
twitter

Първа страница

Цените масово тръгнаха нагоре

Започна верижно поскъпване на основните стоки и услуги - на горивата, отоплението, хляба, кредитите
7782
Pixabay
Фурните може да вдигнат цените заради поскъпването на природния газ и на пшеницата.

Верижно поскъпване на основните стоки и услуги ще удари по джоба българите идните месеци. Увеличението на практика ще засегне почти всичко - от природния газ, парното, водата и хляба до автозастраховките и бездимните цигари. Всъщност тази година инфлацията се завърна и всички го усещаме и когато пазаруваме храна, и когато зареждаме резервоара на колата. Дори заемите започнаха да поскъпват. БНБ отчете, че лихвите по потребителските кредити са тръгнали нагоре, а банкерите от месеци предупреждават, че лихвите са стигнали дъното и занапред ще вървят нагоре.  

Задаващото се увеличение на природния газ от октомври ще доведе до лавинообразно поскъпване, като първо ще се отрази на парното и топлата вода. Държавното предприятие "Булгаргаз" поиска вдигане на цената с повече от 14%. Председателят на енергийния регулатор Иван Иванов заяви, че поскъпването е неизбежно, но е възможно процентът да е по-малък. Синьото гориво е "вързано" с котировките на петрола на международните пазари и на долара. По закон увеличението на газа с повече от 5% се отразява и в цената на парното и топлата вода.

Бензинът и дизелът са доста по-скъпи от миналата година, а новините за петрола са противоречиви и нищо чудно котировките да продължат още нагоре, което ще е лошо и за шофьорите с частни коли, и за превозвачите, а освен това ще бъде пореден повод за корекция на цени в различни производства и услуги. "Жегата" в  международните отношения продължава - като се започне от проблемите по оста САЩ - Китай и се стигне до очакването Иран да свие предлагането на нефт заради щатските санкции. 

Шофьорските неволи не спират дотук, защото се очаква продължително вдигане на застраховката "Гражданска отговорност". Само преди седмици застрахователните компании за пореден път повишиха полиците средно с 50-60 лева. И те, и Комисията за финансов надзор са единодушни, че поскъпването ще продължава поетапно и значително, защото сега приходите от продажба на застраховката не можели да покрият изплащаните обезщетения, особено за катастрофи, причинени в чужбина. Голямото есенно поскъпване ще засегне и пушачите. Депутатите вече решиха да вдигнат акциза за  бездимните цигари, чийто пазар в България главоломно се разширява.

Поскъпването на природния газ ще засегне цели индустрии като химическата. Ще засегне и производството на хляб. Пекарните очакват двоен удар и защото житната реколта е по-лоша от очакваната, а значителна част от качествената българска пшеница вече отпътува в чужбина. Пшеницата от новата реколта ще е по-скъпа. Прибирането на реколтата започна при цена 300 лева за тон, сега е 350 лева, посочиха от агроминистерството.  

Ресорният министър Румен Порожанов косвено призна, че се опасява от ценови скок, като съобщи, че планира разговори с ръководствата на големите търговски вериги в търсене на варианти за по-плавно поскъпване.

Поскъпват и млечните продукти. Цените на сиренето и кашкавала вървят нагоре успоредно с кампаниите и мерките за разграничаване на истинските от имитациите, съдържащи палмово масло и други нетипични съставки. Качественото сирене е скъпо, обясняват и производители, и експерти, макар че в България скъпо и качествено не винаги вървят ръка за ръка.

Противоречиви са прогнозите за поскъпването на жилищата. Според някои брокери цените на апартаментите и наемите вече са стигнали пика си, но според други ще растат още. А ако депутатите одобрят предложенията на Министерството на финансите за промени в  Закона за местните данъци и такси, от догодина българите ще плащат двойно по-висок "сграден данък" за основното си жилище.

 

 ГОРЕЩО ЛЯТО 

Обикновено през лятото инфлацията намалява и цените на  плодовете и зеленчуците вървят надолу. Но сега се случва обратното. През този юли потребителските цени са били с цели 3.5% по-високи в сравнение със същия месец на 2017 г., отчете националната статистика. Дъждове и градушки удариха реколтата на много места в страната. В резултат има по-малко и по-скъпи български домати. Годината не беше добра и за прасковите, които също са по-скъпи от миналата година. Морковите и дините, тиквичките и патладжаните, салатите, дори копърът и магданозът са рекордно скъпи.  

 

37

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Смяната на касовите апарати може да доведе до пълен блокаж на икономиката

20.02.2019

Мила Кисьова

2814 7
Управляващите замазват скандалите с обещания за по-високи заплати
Швейцария вече не е атрактивна за имигранти от ЕС

20.02.2019

1412 7

Коментари

Страници

jorro2

Важното е, че поскъпването на цените на жилищата вече спря (ако съдим от съседната статия). ?

rover
снимка на rover

не трябва ли да има тиква на единия край на лъжицата? картофът трябва да бъде в неявен вид, ако се търси прецизност. ?

маргаритка2

А пък и овцете избихме.. Козите...

 

Сега свинете са на дневен ред. Май ще има "Коледата невъзможна".

КОРТИЗОН ШУКАР
снимка на КОРТИЗОН ШУКАР

Да запитам запознати-

защо са субсидиите в селското стопанство?не е ли да има качествено зърно и достъпно месо за населението или не е за това население?все качественото заминало. Сега пиша от любимата ми Гърция. Тук всики продукти са истинси и с високо качество. Но ми казаха местните че парите изцуцни от. Европа си ги влагат за тях си....пак крадат ама от европата

КОРТИЗОН ШУКАР
снимка на КОРТИЗОН ШУКАР

...а и мангалите им са с тоиоти и фордове от европата. Пикапи,няма каруци никога тук не съм срещал. Билу забранени..а в бокостан. ?

Manrico
снимка на Manrico

Кратко ще е поскъпването. Я Баце ще падне съвсем скоро и Корнелията ще дойде на власт, я десант в Поморие ще има и тогава и цените ще намали новата власт, и доходите ще вдигне в пъти.

Stern

Така трябва. Инвестиции нъц, пари от Европа почти нъц, а трябва да се кешира от някъде.

Цените нагоре, ДДС тече, ресто се връща.

Следва поредно хвърляне на кърпата и после си избираме Баце 4. И след година пишем как за пореден път цените тръгвали нагоре.

Все пак не всичко расте - пенсии и заплати не мърдат, а лихви по депозити дори падат.

маргаритка2

Мисля, че предишните кризи оживяхме заради буркан-икономиката.

 

В наближаващата обаче тя е предварително неутрализирана от Порожанов и другия садист.

ppipi7766

Аман от "неправилни" новини.

Не се научиха журналята само нерви Му образуват.

Сиренето не поскъпва, намаля се грамажа, щото не е полезно.

Бензинът не поскъпва, сменя се литъра, вече не е 1000 мл, 800.

Много сте черногледи, егати "матриала".

Те за туй не върви икономиката.

Памфуций
снимка на Памфуций

Чудно, сега тиквония с кого ще се оправдава? 

Той би трябвало да се оправдава не за покачването на цените, което е закономерно предвид повишаването на цените на енргията, но заради покачването на косвените данъци. Защото покачването на цените неминуемо ще увеличи приходите от ДДС, например.

.... Освен, разбира се, ако не се предвижда и осезателно свиване на потреблението.

Johnny2965

Когато паричната маса расте по-бързо от нарастване на производството, цените е нормално да растат. Всъщност, никога не са спирали да растат.

mick

а може просто парите да намаляват .. т.е. да няма за нов внос .. щото нали сме вносна имономика.. пари.. внос печалба.. по-малък внос . .. и т.н.

 

както и  че производството намалява където го има.

 

при производството.. имаме пари стоки пари прим.  при вносната или търговска само икономика/ако пари отвън не идват/имаме пари.. внос пари. ама по-малко пари. после по-малко внос.. и за да се запази донякъде печалбата се вдигат цените.

mi6osp.

Ситуацията с растежа на цените напододобява тази при развития социализъм.

Разликата е, че цените нарастват при див капитализъм, с огромен процент  бедни пенсионери, работещи бедни и безработни.

 

JR

Важното е, че има бананЕ  за прекариата

БОТ
снимка на БОТ

Енергията е причина когато имаш икономика.

Търси причината другаде.

onzitam

 с огромен процент  бедни пенсионери, работещи бедни и безработни.

Колко огромен е този процент? 

mi6osp.

Две трети от пенсионерите живеят с под 10 лв. на ден.https://www.dnes.bg/obshtestvo/2017/01/12/nad-polo...

Според данните на Евростат, 1/3 от работещите в България се водят „работещи бедни“ и получават минимален доход.https://www.manifesto.bg/index.php/%D0%BD%D0%BE%D0...

Коефициент на заетост на работоспособното население 66.5% , т.е безработни- 33.5% / официална безработица 5.7, останалите са трайно безработни/

https://profit.bg/balgariya/bezrabotitsata-u-nas-e...

ирис

Щом дойде 09.09, на другия ден поскъпване. Нещо познато..

Minderbinder
снимка на Minderbinder

огромен процент  бедни пенсионери, работещи бедни и безработни.

За безработните силно се съмнявам. Поне в региона около мен има остра нужда от работна ръка. Събират работници в един периметър от 50-на, че и повече км, извозват ги със служебни автобуси ...

 

И заплатите отиват нагоре. Не са като европейски, разбира се, но не са и минимални.

Old Shatterмоuth

Най-същественото е, че поскъпването е стаЛбилно, а замразавянето на доходите е повече от стаЛбилно.

ognqn.g

Трябва да разберем, че действително всичко зависи от икономическите предпоставки и увеличения. Особено за парното. За мен топлофикация, специално, предлага една от най-приемливите услуги на обществото. ☺️

Дежурния

Коефициент на заетост на работоспособното население 66.5% , т.е безработни- 33.5% / официална безработица 5.7, останалите са трайно безработни/

Тоест учениците на 15 и повече години, студентите и пенсионерите под 64 годишна възраст са трайно безработни? Майките с бебета също?

При такива революционни разбирания, някои особености на родната статистика даже не си струват обсъждането, защото ще са абсолютно непонятни.

БОТ
снимка на БОТ

Ми ако смяташ бебетата в работоспособна възраст то да.

А иначе евродирективите нищо чудно да обявят и 90 годишните за работоспособни :D

Neopol

Изясни си понятията. Заетостта включва и ученето. А заетостта е реалният показател, защото "безработицата" са само регистрираните в бюрата по труда безработни, което се манипулира много лесно, чрез затрудняване и обезсмисляне на регистрацията и поддържането й.

Neopol

Поредни мераци за вдигане на цени от някои търговци. Поводи винаги се намират, но увеличенията не винаги стават, а си остават с мераците. Защото, ако няма картел и монопол увеличения са невъзможни. Най-малкото защото нормата на печалба в България е неколкократно по-висока от нормалната в западна Европа. А ако има картел и монопол, то се пита къде е Комисията за защита на конкуренцията ?

тупан темно
снимка на тупан темно

Къв е тоя тюрлюгювеч?

Дежурния

Ми ако смяташ бебетата в работоспособна възраст то да.

А иначе евродирективите нищо чудно да обявят и 90 годишните за работоспособни

Колегата ти по знания ги смята, не аз. Около 67% заетост статистиката дава за групата 15-64 години. Това ако не може да се осъзнае, някакви други тънкости е безсмислено и да се споменават, камо ли обсъждат.

Освен това, при условие, че минималната заплата все пак е над линията на бедност, да говориш за масовост на "работещи бедни" е нелепо.

vetov

 Най-малкото защото нормата на печалба в България е неколкократно по-висока от нормалната в западна Европа.

Това, ако беше вярно, щеше да води до тарапана от инвеститори по границата. За съжаление, не е вярно ...

 

А използването на термин като "нормална норма на печалбата", показва откъде идва заблуждението.

"Нормална" печалба е максималната, която може да се изкара.

БОТ
снимка на БОТ

Нелепо е ако приемаш за естествен еднополов брак.

Иначе семействата са 3-4 членни при в най-добрия случай двама работещи.

Майндърбайндър

Цената на захарта пада,така че,ако няма хляб,ще ядем пасти.

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш

×