Quantcast
България ще изгуби предимството на евтината работна ръка | СЕГА
facebook
twitter

Първа страница

България ще изгуби предимството на евтината работна ръка

Франция измисли схема срещу ниските доходи в Европейския съюз
14 607
 ЕПА/БГНЕС
Общественият транспорт във Франция е трудно достъпен заради продължаващите от две седмици стачки срещу пенсионната реформа.

Два работни документа, които EURACTIV.bg разкрива, показват, че Франция е начело на офанзива срещу "нелоялната" конкуренция с ниското заплащане в страни като България. Изправен пред нестихващи социални протести, президентът Еманюел Макрон има нужда да демонстрира твърда политика срещу по-слабо платените работници от Източна Европа на френския пазар на труда.

Едното от предложенията на Франция цели да лиши страна членка от европейско финансиране, ако не осигурява “приличен жизнен стандарт“. Другото би задължило фирмите, които изпращат командировани работници, да плащат осигуровки равни с тези на приемащата държава.

Нещо повече, Франция е успяла да мобилизира в своя подкрепа срещу източноевропейците други “бедняци“ от ЕС. Това са страните от южната периферия – Португалия, Италия, Гърция и Испания, наричани понякога с неласкавия акроним PIGS.

В документ с дата декември 2019 г. Франция и тези четири страни от южната периферия предлагат отпускането на средства от бюджета на ЕС да бъде свързано с условието съответната страна да предлага “справедливи възнаграждения, които осигуряват приличен жизнен стандарт”, да бъде установена среда, в която профсъюзите могат да играят реална роля, както и алтернативен доход, ако работникът е принуден да прекрати кариерата си.

Единственото преимущество на българската икономика – ниските доходи, които създават класа от “работещи бедни“, е в противоречие с европейските политики, включително Европейския стълб на социалните права.

Друг френски документ е посветен на изключително чувствителната на Запад тема за командированите работници. Страните членки трябва да приложат в законодателството си до 30 юли 2020 година директивата, която гласи, че за равен труд на едно и също място трябва да има едно и също заплащане. Новото предложение се отнася до социалните осигуровки. Според Франция осигуровките също трябва да са същите като за работниците в приемащата държава. В момента те се отчисляват по правилата в изпращащите държави, което означава, че фирмите от Източна Европа печелят от нелоялна конкуренция чрез социален дъмпинг.

 

ИЗКУПИТЕЛНА ЖЕРТВА

Френският комисар, отговорен за спорната пенсионна реформа, довела до социални сблъсъци, подаде оставка, съобщи президентството. Жан-Пол Делевоа заяви, че доверието в него е подкопано от "насилствени атаки" от профсъюзите и опозиционните лидери, които искат да дискредитират преразглеждането на пенсиите. Съгласно новия пенсионен план натрупалите пълен работен стаж ще имат право на пенсия от 1000 евро минимум на месец.

36

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Всеки пети пенсионер се пенсионира на над 66 г.

18.12.2019

ЯНА НИКОЛОВА

24660 35
КЕВР призна, че вдига цената на водата на сляпо

18.12.2019

МИЛА КИСЬОВА

8048 6
Страсбург осъди Норвегия за отнети деца

18.12.2019

18212 5

Коментари

Страници

kaily
снимка на kaily

То ако стандартът на населението се повиши, задължително това ще стане с натиск отвън. 

Ама съюзът на комсомолските секретари какво ще каже по въпроса?

сигурно

Помощ, ограбват ни!

?

тодор георгиев1...

Точно така-мизерия на работещите,докато чорбаджиите не могат да си изхарчат парите.Но за да не загубим предимството на евтиното производство,печалбата на чорбаджията не бива да се пипа,тя е константа,намалявайте заплатите бе.

Johnny2965

Какво предимство е имала България? Нима има нещо положително в мизерията на работещите?

Stern

Евтиното е калпаво. Евтината работна ръка е калпава работна ръка.

Те ме лъжат, че ми плащат, аз ги лъжа, че работя.

То и затова ни фауве ще дойде, ни някой от техния калибър. Знаят за горното.

Само Баце продължава да се "хвали" с евтината работна ръка, която осигурява и си мисли, че маймуните кълват на трици.

Както си и мислех, с шофьорите се почна. Макрон няма да спре, докато не направи източноевропейския дъмпинг невъзможен. В България  да си бачкат за жълти стотинки ,но не и при тях. Пък и ако наследникът на Меркел е на неговия акъл, дупе да им е яко на бизнесмените и политиците ни.

Luckbox

Предимството или проблемът с евтината работна ръка от Източна Европа няма да се реши с директивите на Макрон -това не става с директиви и не става изведнъж. Освен фалити и свиване на БГ фирми не очаквам. А това, че някой горе вдига палчета на тия планове френски, направо ме удивлява - то бива толкова глупост, ама чак пък толкова.  Дори няма да обяснявам. 

Bingomatic

Проблемът на Макрон не е, че в България плащат твърде малко а че в във Франция плащат твърде много и не са конкурентни. Но каквото и да измисли имам усещането, че нещата там ще се влошат преди нещата тук да се оправят.

Кафеджия

Luckbox e прав. Макрон и подобните нему искат принципът на ЕС за свободното движение на хора, стоки и капитали да се прилага само когато им носи само ползи. Когато не им е изгодно, веднага забравят за този принцип.

пърпъл

да се плащат осигуровки с размера на приемащата страна е много добре, според мен. та това е супер за социалната система на изпращащата страна. кое е лошото? защо трябва да се сърдим сега? не разбирам. така е много по-справедливо

Яна

То че е справедливо, справедливо е. Но целта на Макрон не е нашите работници да получават повече, а нашите фирми да не са конкуренти на френските и парите вместо в нашата социална система да влязат във френската. При положение, че ще се спазва френското данъчно законодателство(а това е крайната цел) защо българските фирми трябва да се подлагат на "възможността" да бъдат контролирани от две данъчни системи(българската и френската и всяка е на принципа "всяка коза за свой крак")? Могат да изберат или да продължат да работят само в България или да регистрират фирма във Франция или друга страна, която не е от групата на конкурентите с малък разход на труд(което не е чак толкова трудно). С какво това ще помогне на българските работещи бедни?

 

ПП Не мисля, че покупателната способност и материалното положение на българските работници ще се уреди с Директиви на ЕС. Поне историята на Западна Европа показва, че положението на тяхните работници е резултат от техните и на техните профсъюзи действия. За съжаление ние имаме казионни профсъюзи, които материалното положение на техните членове не ги вълнува. Справка: протестите на медицинските сестри - представителката на профсъюза им в началото се е изказала срещу протестите и чак като видя, че ще я изхвърлят нея лично реши да се присъедини.

Luckbox

Не е справедливо, защото един от принципите на ЕС е да можеш да правиш бизнес от всяка страна в ЕС във всяка друга страна от ЕС свободно. И това правиволо е много удобно (за Франция), когато една голяма френска компания идва в България да лапне част от някой наш сектор смачквайки местната конкуренция благодарение на огромния си ресурс, но е много неудобно (за Франция), когато една българска фирма иска да лапне част от транспортния секор на Франция. Ето затова не е справедливо. 

Яна

До Luckbox

 

Справедливостта и бизнеса колега нямат нищо общо. Мерките предлагани от Макрон нямат нищо общо нито със справедливостта нито с правилата на ЕС. Това е поведение на политик, интересуващ се от собствената си страна, а не от нашите ръкопляскания или вдигнати палци. Такива у нас за съжаление няма. Що се касае до местния бизнес, когото явно защитавате, проблемите му с френските или други чужди фирми идват от там, че идвайки в България тези фирми са склонни да платят малко повече от българските бизнесмени и да оберат къде що има квалифицирана работна ръка. Не че и българските не могат да си го позволят, но не го правят. Да си спомним фееричните предложения на работодателските организации за внасяне на работна ръка от целия свят(вярвайки си че ще постигнат естествено по-ниски от нашите заплати). В 21век конкурентното предимство не е непременно евтина работна ръка. Но за това се изисква стратегическо мислене и добър бизнес нюх, а къде го всичко това?

пърпъл

става въпрос за командированите в друга страна. за тях сега се плащат масово осигуровки в/у мин заплата в бг. макрон вика да се плащат пак в бг, ама да са колкото в приемащата страна. по принцип в ес няма двойно данъчно облагане и няма внасяне на осигуровки в две страни едновременно. внасяш там, където ти е договорът, стажът за пенцийка се събира от всички страни, в които си работил, ама се изплаща от българската д-ва. другите д-ви допълват със смешни суми.

пп за профсъюзите съм съгласна. ама не виждам изобщо да може да се промени нещо. какви по-добри условия за работещите могат да договорят, когато "бизнесът" скача веднага, че разходите му са непосилни... 

според мен това на макрон е крачка в правилната посока. 

Яна

Точно за командированите става въпрос, но не е вярно че се осигуряват на МРЗ. Няма как да командировате когото и да било с трудов договор, в който е посочена часова ставка под минималната за съответната страна. Проверката е от местната инспекция по труда и санкциите са достатъчно големи, за да Ви откажат. Примерно в Германия минималната часова ставка е 8,84 евро на час. При 21 работни дни средно това прави около 1500 евро РЗ месечно. Осигуровките и данъците се плащат върху 1500 евро, но по българско законодателство и са по-ниски от немските. Друг е въпросът, че има достатъчно счетоводни врътки половината от сумата да ви бъде изплатена като дневни, а не като заплата. Върху дневните няма осигуровки и данъци. По тази причина и командированите в общи линии не протестират. Те се договарят за чиста сума за получаване и не се интересуват от осигуровките до момента, в който се налага да получат болничен или дойде време за пенсия. Е тогава става ясно, за какво точно са се договорили с работодателя си.

пърпъл

да. така е на практика. и за това ми се струва, че предложението на макрон е в полза на работещите и на социалната система на изпращащата страна. 

Яна

Съжалявам, но това не е така, уви. Говорим за интересите на две отделни държави, а не на две отделни прослойки(няма да използвам понятието класи, че ще настане вакханалия). Колкото и странно да е, интересите на бизнеса и работниците в България са различни от тези на бизнеса и работниците във Франция, така както са различни интересите на българския бизнес и българските работници. В случая българската държава трябва да защити интереса на българския бизнес и българските работници като общ български интерес, а българските работници и техните профсъюзи трябва да се размърдат и да защитят своите интереси пред българския бизнес. Няма подарено щастие. Това трябва да е ясно и на българския бизнес и на българските работници. 

Evasion

Дори и някога България да е имала някакво предимство на евтината работна ръка, то това предимство е било предимно за предприемачите. Обществото губи твърде много  - налага му се да компенсира бедните пенсионери с огромни суми, за да могат някак си да оцелеят...

Banana Joe
снимка на Banana Joe

Голямо предимство - вижте си покупателната способност африканска :-))))

Добре че са вторите употреби да има к'во да обличаме и шофиркаме.

kaily
снимка на kaily

Пет пари не давам за държавата, когато населението измира или се изнася.

Това не може да продължи вечно при лимитирано население. 

Който ни завира в очите благоденствието на икономиката, прескачайки благоденствието на населението, е скаран с икономиката, здравия разум и състрадатието. Демек, не е човек, а не е и изкуствен интелект, а е програма, писана и стартирана от мишоци неолиберасти.

Luckbox

Кайли, говориш общи приказки. Никой не се опитва да каже, че България благоденства, нито че се живее по-добре отколкото във Франция. Само че ако някой можеше да постанови заплатите в БГ да са просто 50% или 100% да са по-високи от утре само с директива или закон, то щеше да е отдавна направено. 

Тук става въпрос за друго - както е обяснено от друг форумец, на Макрон не му дреме за българските работници, той иска да защити френските, като натовари българските бизнеси с допълнителни разходи и така ги направи неконкурентноспособни. Тук става въпрос за европейски принципи на свободно движение на услуги и капитали - и това е много удобно за Макрон, когато френски компании идват в България с огромните си ресурси и ноу-хау (тяхното конкурентно предимство) и вземат пазарен дял. Обаче когато България предлага по-евтини превози заради по-ниските заплати, осигуровки и данъчни ставки (нашето конкурентно предимство) и се опитва да отхапе пазарен дял от френските бизнеси - това не може, мислят се безумни директиви за натоварване на БГ бизнесите, пречки, грозни приказки за социален дъмпинг и какво ли още де. Ми не, не е правилно това. 

И накрая - говориш за масово изнасяне на българското население. Толкова ли не можеш да видиш, че тези директиви на Макрон ще добавят още една причина хората да се изнесат към Западна Европа след като цели сектори на българската икономика изведнъж ще трябва да се адаптират (и най-вероятно няма да успеят) към допълнителни огромни разходи, ако искат да работят в чужбина?

Кафеджия

Въпросът е в това, че с директиви и пожелания не може да се повишат заплатите. Ако ставаше така, нямаше да сме в подобно положение.

 

И естествено, никой отвън не се е загрижил за нашите заплати и осигуровки. Единствената им цел е да влошат конкурентното положение на българските предприятия и да им пречат да отнемат от пазарния дял на френските и т.н. предприятия. Разбира се, конкурентно предимство не бива да се добива само с ниски заплати за служителите, но това е друг въпрос.

Luckbox

? Не видях този коментар, иначе нямаше да пиша отговор на Кайли. 

Така е, разбира се. И много ясно, конкурентно предимство не бива да се добива само с ниски заплати, но отдръпването от това конкурентно предимство трябва да става плавно, за да може бизнесът да се адаптира и да развие продукти и услуги с по-висока добавена стойност.  А една такава директива ще отнеме това конкуретно предимство шоково и не ни чака нищо добро. 

Апропо, много се говори за ниските заплати, но реално конкурентното предимство не е просто ниски заплати, а ниски разходи за труд. Което не е съвсем същото - заплатите са само една компонента от разходите за труд, а във Франция бизнесите са натоварени зверски с данъци, осигуровки и какво ли още не освен заплатите. И френските фирми губят позиции не само спрямо Източна Европа, ами и спрямо много от богатите страни - та е добре Франция да поговори малко за собствения си данъчен, социален и бюджетен модел, вместо само да сочи с пръст. Франция беше една от най-богатите страни на глава на населението преди 30-40 години, а сега се търкаля някъде на 25-30-о място в света. И затова не са им виновни българските тираджии или полските водопроводчици....

kaily
снимка на kaily

Дрън дрън ярина.

Кого го интересува българският бизнес, освен българските бизнесмени? Населението се интересува от добър живот и затова дращи на запад.

Като станат неконкурентноспособни спрямо френските, да се изнесат във Франция.

Стига дървени философии.

 

 отпускането на средства от бюджета на ЕС да бъде свързано с условието съответната страна да предлага “справедливи възнаграждения, които осигуряват приличен жизнен стандарт”, да бъде установена среда, в която профсъюзите могат да играят реална роля, както и алтернативен доход, ако работникът е принуден да прекрати кариерата си.

Така е във Франция и затова тя не е конкуренстноспособна на България? Къде точно не е конкурентноспособна? В мачкането на населението и в броя ровещи в кофите за боклук. Къде другаде? Имате ли представа каква е френската икономика, че бръщолевите.

Навремето един отворен работодател лева срещу празниците. Като му казах, че във Франция минималната отпуска е 25 дни годишно, а стига и до 50 - работни дни, той незабавно репликира, че те затова губят конкурентноспособност. Демек - ние печелим.

Това беше преди 5 години... после го хванаха с къщите за тъщи, с другите субсидии, залиня и загуби конкурентноспособност. Естествено че Европата му е виновна.

Айде съпихясайте се малце. 

Кафеджия

Като му казах, че във Франция минималната отпуска е 25 дни годишно, а стига и до 50 - работни дни, той незабавно репликира, че те затова губят конкурентноспособност.

Франция като икономика е неконкурентоспособна спрямо Германия, Обединеното кралство и т.н., а още по-малко спрямо Китай.

 

А фактът, че Макрон толкова се бори срещу превозвачите от Източна Европа (не са само български), ясно показва, че в областта на автомобилните превози губи конкурентоспособност и спрямо източноевропейските държави. Иначе нямаше да ги има всичките тези усилия. И да, там положението не е розово.

ЗТБХЦ

Китай е доста по-назад в класацията - на 28-мо място в света, докато Франция е на 15-то.

В Европа е осма, само в ЕС - седма. Но бележи напредък.

 

http://www3.weforum.org/docs/WEF_TheGlobalCompetitivenessReport2019.pdf

 

kaily
снимка на kaily

Франция като икономика е неконкурентоспособна спрямо Германия, Обединеното кралство и т.н., а още по-малко спрямо Китай.

Е, и?!??? 

Стига с тия мантри за непрекъснат растеж на една ограничена планета, рекох, да се съпихясахте малце.

Добре ли живее населението там или не? А?

Конкурентноспособна ли е спрямо България, Италия и т.н.?

Смяташ ли, че ако им намалят отпуската на 20 р.д., колкото у нас, населението ще стане по-благоденстващо?

Впрочем, има ли някъде в ЕС годишна платена отпуска по-малка от нашата? Условия за плащане на безработица, по-лоши от нашите?

30 години не стигнаха ли на работодателите да се съпихясат и да си стъпят на краката? Щооо?

Яна

Kaily френските работници живеят добре, защото защитават своите интереси. Затова са стачките във Франция. И те никак не са миролюбиви, кратки и беззъби. И обикновено работещите във различните сфери се подкрепят. Когато има стачка няма мърморене от останалите защо им създават проблеми, а доста често към стачкуващите се присъединяват и други в подкрепа. И никой не иска бизнеса да прояви съчуствие или съвест. Правата се извоюват и договарят. Колко пъти си го видяла това в България? Ти дори не смяташ, че инициативата трябва да е у работниците. Напротив искаш другата страна да се осъзнае. Това според мен е много грешна гледна точка. Но все пак мнението си е лично.

Luckbox

Кайли, категоричният ти тон е много нахакан, обаче пропускаш (или просто не разбираш) толкова много неща, че почти всичко, което казваш звучи ужасно наивно. Не непременно невярно, но наивно и едностранчиво. И изглежда, че дори не искаш да опиташ да разбереш какво ти се казва. 

Ето един пример - питаш следното:

Добре ли живее населението там или не? А?

Ми добре живее. Ама знаеш ли, че Франция е на постоянен дефицит от 40 години?  Знаеш ли как се покрива този дефицит? С поемането на колосален дълг. Кой и как ще плаща този дълг рано или късно? А? М? И как ще живее тогава същото това население? А? Ей тези хубави въпроси е добре да си зададеш и да пробваш да отговориш. Уравнението винаги има 2 страни. Ти гледаш само едната. 

kaily
снимка на kaily

Бях сигурна, че някой умко ще извади следващия коз - кредитите.

Рано или късно

Колко рано?

Ти чака ли на гърците да им паднат таковата? Колко години?

сащите не са ли чудовищен дефицит? Там населението добре ли живее, колко му е годишната отпуска, как му е здравното обезпечаване?

Дай пример за едно население по света, което плаща тоя чудовищен колосален дълг?

Интересно що всички българи бягат при колосалните дългове, а?

Ти си стой и купувай ефки.

Luckbox

Малии, ето пак.

 

Питаш за гърците - ще ти кажа. Гърците живеят много по-зле спрямо преди. Т.е. да, плащат си дълга, по един или друг начин. И то яко плащат - цели региони в Гърция изглеждат все едно е паднала бомба. А цъфтяха преди петнайсетина години. Дали са по-добре от нас? Ми по-добре са. Ама преди петнайсетина години бяха в пъти по-добре. А сега не са чаааак толкова по-добре. Има си данни - прегледай ги.  Средната заплата в Солун е към 650 евро нето. Пробвай да живееш в Солун с тия пари - изобщо не е лесно. А забелязала ли си колко гърци има вече в София - преди бяха само студенти и шефове на гръцки фирми. Е, сега вече има и много обикновени работещи, които се радват, че могат да изкарят 1000-1500 евро, щото в Гърция вече не е лесно да се намери работа. 

И хората бягат при колосалните дългове, много ясно. Щото аз като потенциален имигрант не се интересувам от това дали френската или гръцката систама може да издържи поколения напред. И кво? Като изгърми тази система, (както стана в Гърция) просто ще си вдигна багажа и ще отида някъде другаде. А тези които не могат? Примерно много местни? Гърция е бледа сянка на това, което беше. Та, да, дългът рано или късно се плаща. 

И ти всъщност какво искаш да кажеш? От една страна казваш, че не трябва да се гони постоянен растеж, от друга оправдаваш тежкото поемане на дълг, който покрива негативните ефекти от липса на растеж. Реши се най-сетне, защото звучиш все едно в главата ти е тотална каша. 

ПС: Плащането на дълг може да има много измерения - по-високи данъци, отнемане на различни социални придобивки, безработица поради липса на конкурентност или липса на доверие във финансите на дадената държава. Не знам дали си проспала последните 10-15 години какво се случва във Франция, но немалко социални придобивки бяха намалени, помощите за безработица затегнати,  а Макрон сега се бори да реформира пенсионната система (и не само). Всичко това защото самият той признава, че Франция има нужда от сериозни реформи. Та, споко, някой рано или късно ще плати. Целта е да стане бавно и сравнително безболезнено, а не да не се плати. 

ПС2: сащите не са ли чудовищен дефицит? Там населението добре ли живее, колко му е годишната отпуска, как му е здравното обезпечаване?

Годишната му отпуска всъщност e почти несъществуваща. Средно американците имат платен отпуск от грандиозните......8 дни в годината. Ти това знаеше ли го? А за здравното обезпечаване дори не започвай темата, щото ще се шашнеш. 

Много си боса по тия теми. Много. И изобщо не правиш усилие да не си боса - бълваш си едни заучени категорични фрази и не усещаш, че сама си противоречиш. 

TRIF007

Luckbox,

Хайде моля те не отъждествяваи това което си чул - видял с реалноста в US.

Средния годишен отпуск изобшо не е 8 дена в годината. Толкова са само минималните офицялно платени празници. В държавната администрация са двоино повече.

За здравното обезпечаване изобщо не започваи темата ако и там източника ти на информация е като за почивните дни.

Чудовищния дефицит на US. Може ли да ми опишеш структурата на дълга да вида какво знаеш за него?

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш