Quantcast
България ще изгуби предимството на евтината работна ръка | СЕГА
facebook
twitter

Първа страница

България ще изгуби предимството на евтината работна ръка

Франция измисли схема срещу ниските доходи в Европейския съюз
14 694
 ЕПА/БГНЕС
Общественият транспорт във Франция е трудно достъпен заради продължаващите от две седмици стачки срещу пенсионната реформа.

Два работни документа, които EURACTIV.bg разкрива, показват, че Франция е начело на офанзива срещу "нелоялната" конкуренция с ниското заплащане в страни като България. Изправен пред нестихващи социални протести, президентът Еманюел Макрон има нужда да демонстрира твърда политика срещу по-слабо платените работници от Източна Европа на френския пазар на труда.

Едното от предложенията на Франция цели да лиши страна членка от европейско финансиране, ако не осигурява “приличен жизнен стандарт“. Другото би задължило фирмите, които изпращат командировани работници, да плащат осигуровки равни с тези на приемащата държава.

Нещо повече, Франция е успяла да мобилизира в своя подкрепа срещу източноевропейците други “бедняци“ от ЕС. Това са страните от южната периферия – Португалия, Италия, Гърция и Испания, наричани понякога с неласкавия акроним PIGS.

В документ с дата декември 2019 г. Франция и тези четири страни от южната периферия предлагат отпускането на средства от бюджета на ЕС да бъде свързано с условието съответната страна да предлага “справедливи възнаграждения, които осигуряват приличен жизнен стандарт”, да бъде установена среда, в която профсъюзите могат да играят реална роля, както и алтернативен доход, ако работникът е принуден да прекрати кариерата си.

Единственото преимущество на българската икономика – ниските доходи, които създават класа от “работещи бедни“, е в противоречие с европейските политики, включително Европейския стълб на социалните права.

Друг френски документ е посветен на изключително чувствителната на Запад тема за командированите работници. Страните членки трябва да приложат в законодателството си до 30 юли 2020 година директивата, която гласи, че за равен труд на едно и също място трябва да има едно и също заплащане. Новото предложение се отнася до социалните осигуровки. Според Франция осигуровките също трябва да са същите като за работниците в приемащата държава. В момента те се отчисляват по правилата в изпращащите държави, което означава, че фирмите от Източна Европа печелят от нелоялна конкуренция чрез социален дъмпинг.

 

ИЗКУПИТЕЛНА ЖЕРТВА

Френският комисар, отговорен за спорната пенсионна реформа, довела до социални сблъсъци, подаде оставка, съобщи президентството. Жан-Пол Делевоа заяви, че доверието в него е подкопано от "насилствени атаки" от профсъюзите и опозиционните лидери, които искат да дискредитират преразглеждането на пенсиите. Съгласно новия пенсионен план натрупалите пълен работен стаж ще имат право на пенсия от 1000 евро минимум на месец.

Още

Всеки пети пенсионер се пенсионира на над 66 г.

18.12.2019

ЯНА НИКОЛОВА

25384
КЕВР призна, че вдига цената на водата на сляпо

18.12.2019

МИЛА КИСЬОВА

8157
Страсбург осъди Норвегия за отнети деца

18.12.2019

18453