facebook
twitter

Първа страница

Австралия официално се разгневи на България заради Полфрийман

Според Канбера българските власти представят погрешно изявление на техния посланик по случая
Министерство на правосъдието
Австралия се възмути от интерпретациите на думите на посланика си от срещата му с българския правосъден министър

Австралия се разгневи на България по случая "Полфрийман" и на практика обвини в лъжа българските власти. Това става ясно от публикация в австралийския  "Сидни морнинг хералд", който се позовава на официална позиция на говорител на австралийското външно министерство. 

"Австралийското МВнР обвини българското правителство в погрешна интерпретация на коментара на австралийския посланик за Джок Полфрийман", пише изданието и коментира, че напрежението между двете страни се изостря заради австралийския гражданин, задържан в България. Медията разказва как във вторник австралийският дипломат Джон Филп се е срещнал с официални български представители по повод делото на Полфрийман. Припомня се, че след съдебното решение за предсрочното освобождаване на осъдения за извършено в София убийство младеж австралийският външен министър Марис Пейн е лобирала пред българското правителство за връщането в родината му. Миналата седмица тя каза, че Австралия ще е много разтревожена, ако "фактори извън нормалните правни норми, действащи в България, играят роля в случая".

"В коментар, който изглежда противоречи на казаното от сенатор Пейн, българското Министерство на правосъдието разпространи изявление след посещението на Филп, в което се намеква, че Австралия няма притеснения относно правния процес около Полфрийман. Според Ей Би Си в изявлението на българския правосъден министър се посочва, че "Австралия е наясно, че в момента всичко в процедурите е според българските закони и няма отклонения в юридическия процес". Но в изявление, което контрира българското правителство, говорител на австралийското Външно министерство казва, че Филп е "повторил твърдата позиция на Австралия, че бихме били загрижени, ако други фактори освен правните процедури влияят върху случая "Полфрийман", пише още австралийското издание. "Филп изрази и притесненията на Австралия, че правните основания за продължаващото задържане на Полфрийман остават неясни и че след като има съдебно решение за предсрочното му освобождаване, той трябва да бъде освободен и да му бъде позволено да се върне в Австралия", казва говорителят. "Г-н Филп определено не е използвал думите, които е цитиран да казва. Той също така изразява и други притеснения, включително е посочил и риска от външен натиск, който би могъл да повлияе на изхода, а това, както и преди сме подчертавали, е от особено значение за Австралия", се посочвало още в изявлението на австралийското МВнР.

Ден по-рано новината за срещата между австралийския посланик и българския министър на правосъдието бе разпространена в официално съобщение на българското МП. Именно в него Филп бе цитиран да казва, че "благодари на българската затворническа администрация, която е откликвала бързо и адекватно през годините във връзка със сигурността и безопасността на австралийския гражданин, излежаващ присъда у нас". Пак там се твърдеше и че той е казал: „Австралийската страна е наясно, че и в момента всичко се развива според българското законодателство и няма отклонения в процесите на съдопроизводството“. Бяха му приписани и думите, че вече е издаден паспорт на Полфрийман, но документът нямало да му бъде предоставен до приключване на съдебния казус. Така от думите на посланика излезе, че той, от една страна, благодари на българските власти, а от друга, че им съдейства да не пуснат Полфрийман, като не му дава паспорта. Очевидно именно това е разгневило и австралийските официални власти.

В същото време се появи и позиция на австралийската външна министърка Марис Пейн, изпратена до БНТ. В нея тя посочва, че "Австралия ще продължи да оказва помощ на Полфрийман и ще подкрепя бързото му напускане на България веднага след като бъде освободен". Пейн призовава за гаранции, че сънародникът й получава справедлив процес в съответствие с българското законодателство. Австралийският външен министър изразява и загриженост, че осъденият за убийството на Андрей Монов е задържан в миграционен център, след като е освободен от затвора. Подчертава също, че ще бъде още по-силно разтревожена, ако незаконови причини забавят освобождаването. В писмото си до "По света и у нас" австралийският външен министър заявява, че продължава да следи отблизо съдебния процес по случая  "Полфрийман".

„Това е консулски и съдебен казус. Изчаква се решението. Не бива това да влияе на двустранните отношения на България и Австралия. Нека да оставим българската съдебна система да си свърши работата.  В този момент, докато съдът не се произнесе, Полфрийман не може да напусне страната“, заяви във вторник в предаването "Лице в лице" по бТВ външният министър Екатерина Захариева.

По време на сесията на Общото събрание на ООН в Ню Йорк преди две седмици Пейн поиска среща със Захариева по случая, но такава не се състоя. Според Захариева причината била, че нейната програма била "пълна от седмица, така че съвсем за кратко просто се ръкувахме". "Тя каза, че имат казус, аз помолих да се обърнат по консулски път, ако имат нещо да питат. Но така или иначе среща не е имало", бе категорична Захариева. Но според австралийски медии двете първи дипломатки са обсъдили темата. Си Би Ес съобщи, че Пейн е изразила тревога пред Захариева, че "австралиецът все още е зад решетките, макар да е освободен предсрочно. "

ВЪПРОС

Българските власти да изяснят какви са законовите основания за задържането на Джок Полфрийман в лагера за временно настаняване на чужденци в Бусманци или да го освободят незабавно. Това призовава базираната в Ню Йорк неправителствена организация „Хюман райтс уоч“. „Правото да се напуска която и да е страна е основно право и всяка рестрикция трябва да е законово аргументирана“, се казва в позицията. Организацията припомня, че главният прокурор Сотир Цацаров е поискал условното предсрочно освобождаване на Полфрийман да се преразгледа от Върховния касационен съд (ВКС), въпреки че решението на Софийския апелативен съд по закон е окончателно. „Полфрийман беше освободен с решение на съд, което не подлежи на обжалване. Той има документи и самолетен билет. Австралия иска да го прибере. Защо той все още е задържан“, казва Лидия Гал, адвокат от програмата на „Хюман райтс уоч“ за Източна Европа и Балканите. „Върховенството на закона значи, че не може просто да се затварят хора и да им се забранява да напускат страната само за да се покаже нещо. Трябва да има ясни законови основания или това е незаконно.“ Организацията твърди, че на 4 октомври тя е изпратила писмо с въпроси до министъра на вътрешните работи и до главния прокурор, но отговор все още не е получен.

 

5

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Партийният контрол на изборната администрация минира вота

18.10.2019

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

842 2
Все по-малко бежанци искат закрила в България
Британски депутати ще блокират новата сделка за Брекзит

18.10.2019

1119 1

Коментари

Stern

Всички австралийци, които се позовават на върховенството на закона в България, да се осведомят защо вече 12 г. ЕК отказва да преустанови мониторинга върху правовия ред и вътрешен ред в страната.

И защо вече 8-9 г. ни отказват Шенген, въпреки че формалните условия сме ги изпълнили.

HBK

Обяснима е тревогата на австралийската външна министерка, че е възможно "фактори извън нормалните правни норми, действащи в България, да играят роля в случая".

 

Едва ли има що годе просветен Българин, който да не разбира, че австралийският гражданин е станал заложник на разприте между прокурори и съдии в милата на татковина и в частност на персоналните взаимоотношение между един отиващ си вече главен прокурор и един действащ висш съдия.

 

А опасенията на нас, редовите Българи,  са че страната ни неминуемо ще бъде осъдена от Международен съд за тези „боричкания” между „правоохранителните” ни институции. Твърде вероятно е и новоизбрабият Европейски прокурор, г-жа Кьовеши също да се намеси. Едва ли в подкрепа на цацатурата.

 

P.S. A нашият правосъден министър е един безподобне плазмодий. Той бе „награден” с поста си заради оказана услуга на мафията, да се откаже от номиниране на кандидат за главен прокурор. С което изборът бива предрешен и главния прокурор – назначен. От мафията.

Wolf ACE

Не мога да разбера защо СЕГА като лепне едно "обновена" ликвидира всички предишни мнения на "необновената" статия?!

После на 117-то място сме били... и 711 ще стигнем щом никой никого не слуша и търпи..

Luis Man Gaal

Ето затова, когато се оценява дали едно НПО е заплаха за националната сигурност, трябва да се предвидят, освен причините и последиците от действията й.

дядо Илия

Не може постановена присъда без право на обжалване, да не се изпълнява! Това ще е прецедент и всички присъди досега могат да бъдат оспорени.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×