facebook
twitter

Първа страница

66-има депутати гласуваха наказание арест за вдигане на шум

При административни нарушения ще се полага общественополезен труд и може да се лежи до 25 дни в килия
1590
БГНЕС архив
Парламентът приема законите с все по-малко гласове.

Народното събрание изненадващо прие законови промени, които предвиждат въвеждането на безвъзмезден труд в полза на обществото и задържане до 25 дни в териториална структура на Министерството на вътрешните работи дори само при административни нарушения. Става дума за изменения в Закона за административните нарушения и наказания (ЗАНН), вкарани от "Обединени патриоти", при това от всички партии от доскорошния формат - ВМРО, "Атака" и НФСБ.

Още по-неочаквано се оказа, че законопроектът е приет директно в пленарната зала и не е минал през правната комисия, а само през вътрешната комисия и през комисията по земеделие. Въпреки това промените бяха гласувани на първо четене без нито един "против", но с гласовете на едва 66-има народни представители. Други 28 бяха „въздържали се“. По закон и правилник, ако има кворум, дори 61 депутати могат да си изгласуват закон.

Вносителите вкарват въпросните две нови административни наказания, защото основното наказание глоба не се изпълнява. Те дават пример със Закона за горите, при който се налагат глоби за незаконна сеч, но основно на лица, които декларират липса на доходи или доходи под социалния минимум. Поради това глобите не се събират и така "държавата абдикира от изпълнението на задължението си да наказва извършителите на административни нарушения". Това са всъщност и масовите случаи на административни нарушения, твърдят те.

Авторите на законопроекта обясняват, че въвеждането на задържане в полицейски арест до 25 денонощия в ЗАНН ще е само за административни нарушения на обществения ред. Те посочват, че подобно наказание се предвижда в Указа за борба с дребното хулиганство, както и в Закона срещу спортното хулиганство. Сега те предлагат да се даде възможност да има такава санкция и за нарушения на обществения ред. Независимо че изрично не се посочва точно какво депутатите имат предвид, по Закона за местното самоуправление и местната администрация нарушенията на обществения ред обичайно са заложени в наредби на общинските съвети. В Столичната община под нарушения на обществения ред се разбира вдигането на шум от домашни дейности или от съседи в жилищни сгради в работни дни в периода от 22.00 до 08.00 часа и от 14.00 до 16.00 ч. Пак нарушение на обществения ред има и при паленето на огън на открито на места за обществено ползване, както и допускането на свободно движение и/или паша на селскостопански животни по улици, паркове, градини и други зелени площ. Има общини, които например забраняват и определят като нарушение на обществения ред консумиране на спиртни напитки, вино и бира извън функциониращите с тази цел заведения за хранене и развлечения, или пък, ако някой спи на пейките или на земята в паркове, градини и жп гари. 

Проектът съдържа подробна уредба относно наказанието безвъзмезден труд в полза на обществото. Предлага се размерът на това наказание да бъде не по-малко от 40 часа и не повече от 200 часа годишно за не повече от две последователни години. Изрично се посочва, че това наказание ще се налага при нарушение, извършено повторно или системно. Дава се възможност то да бъде налагано и в комплект с друго административно наказание. Тук също не се посочва за кои точно случаи ще се прилага това наказание, което дава възможност за всякакви тълкувания. Например може да има такова наказание дори и ако някой два пъти мине на червен светофар.

По време на разглеждането на проекта от ГЕРБ обявиха, че са скептични относно въвеждането на задържането по ЗАНН, защото МВР и управленията нямат такъв капацитет. От БСП пък казаха, че не трябва да се работи на парче в тази материя. И от ГЕРБ, и от БСП припомниха, че в момента работна група в МС се занимава с концепция и проектопромени. "Обединени патриоти" си защитиха проекта с тезата, че от 30 години се чакат изменения в тази област, но те така и не се случват. 

 

 

  

-

 

 

4

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Държавата оцени щетите от скандалните горски заменки на едва 80 млн. лева
Задава се нова вълна на повишение на банкови такси

21.11.2019

МИЛА КИСЬОВА

685 2
София ще вози със златни минибусчета пътници до метрото

Коментари

дъртреалист

А така...

Вапцахме я.

Да влезе негово прокурорско величество ГЕШЕВ.

Хулиган

Каквито и законодателни врътки да измислят, полза никаква, когато няма правосъдие.

Просто щурмоваците патриотари се опитват да трупат точки, след като се омърляха с участието си в гербавата хунта.

Политици, сър...

.................................................

http://www.drago.info/

бонго-бонго

ГЕРБ обявиха, че са скептични относно въвеждането на задържането по ЗАНН, защото МВР и управленията нямат такъв капацитет.

Спокойно. Следващата стъпка ще бъде за решаването на тоя проблем - напр. със създаването на "работни групи" и трудови лагери.

indiec

А не ви ли се е случвало да ви късат нервите със силен шум? Ама все да мърморите и нищо друго. Лозето не ще молитва - а мотика.

 

Влез или се регистрирай за да коментираш

×