facebook
twitter

Първа страница

4805 лв. е най-високият бонус, получен в Търговския регистър

Вътрешните правила на Агенцията по вписванията спешно са променени точно преди да се изплати премия на директора й
6540
БГНЕС
Цачева и Козарева опитаха да минимизират щетите от скандала на пресконференция, на която трансформираха доста фактите.

4805 лв. е най-високият бонус, изплатен в Агенцията по вписванията за периода на блокирането на Търговския регистър през лятото, показват документи, с които "Сега" разполага. Още четирима души от ръководството са взели от 4046 до 4301 лв. Не е ясно кои точно са служителите, които са работели денонощно по време на срива, но тлъсти премии са получили в цялата администрация на Агенцията по вписванията, включително и служители в отдел "Счетоводство", "Протокол", "Човешки ресурси", юристи и др. 

Миналата седмица Агенцията по вписванията и министерството посочиха, че чистата сума на раздадените хонорари е 599 000 лв. Върху тях обаче са платени още 90 590 лв. във вид на осигуровки, с което общата сума от парите на данъкоплатците доближава 700 000 лв. - точно както писа вестник "Сега".

Твърденията на ръководствата на Министерството на правосъдието и на Агенцията по вписванията, които се опитаха всячески да замажат скандала с раздадените щедри бонуси "за постигнати резултати" по време на блокажа на Търговския регистър през лятото, силно се разминават с фактите. 

От документи, с които "Сега" разполага, се вижда, че премиите не са "между 700 и три хиляди и нещо", както беше заявено от шефа на Агенцията по вписванията на пресконференция миналия петък. Напротив - ръководният състав на агенцията е получил над 4000 лв. Изпълнителният директор Габриела Козарева отказа да назове размера на своята премията, а правосъдният министър Цецка Цачева обяви, че това било нейно право. В случая обаче става дума за информация от висок обществен интерес, тъй като парите са раздадени точно за работата през периода, когато Търговският регистър бе блокиран и това причини множество неудобства и финансови загуби за бизнеса. 

Шестима души са получили премии между 3000 и 4000 лв., като сред тях е и началникът на отдел "Информационни системи на регистрите". 14 души са взели между 2000 и 3000 лв. Болшинството от останалите 486 служители са си разделили между 1000 и 2000 лв. Сред тях е дори експерт от дирекция "Информационно обслужване и технологии". 

Интересен е и друг факт - по старите вътрешни правила за заплатите в агенцията право на допълнително възнаграждение са имали само служителите, които имат стаж поне 45 дни от 90-те дни на тримесечието, за което се плаща. Козарева беше назначена на 20 август, тоест тя има само 40 дни за този период. От заповедта й за изплащане на бонусите с дата 22 октомври се вижда, че вътрешните правила са били променени два пъти през октомври - на 8-и и на 17-и. "Сега" няма отговор от агенцията защо се е наложило това спешно изменение, но логично може да предположи, че е намален размерът на необходимия стаж. 

Правосъдният министър Цецка Цачева обяви, че няма отношение към раздадените бонуси, нито знае размера им. Това също не е така, тъй като точно тя е поставила оценка "Много добри резултати" на Козарева на 5 октомври, която служи за определянето на размера на бонуса. Цачева защити подчинената си, че е поела агенцията „в най-критичния момент” и свършеното в краткия период „заслужава да бъде оценено”, но премълча факта за променените вътрешни правила, за които в министерството са наясно.

Цачева оправда бонусите с "положени невероятни усилия да се навакса със закъснението”, причинено от 18-дневния срив на Търговския регистър. Сред наградените не са само хора, които са възстановявали регистъра в извънработно време, както твърдят Цачева и Козарева, а служители от администрацията, които няма причини да са работили по нощите. По информация на министерството и агенцията със срива се бореха японски специалист, IT експерти на фирмите "Лирекс" и "Си ен сис", както и програмистите на агенцията. Според Козарева трима служители от дирекция "Информационно обслужване и технологии", които имали преки отговорности по безпроблемното функциониране на регистъра, не са получили бонуси, защото били виновни за срива. Цачева обаче твърди, че все още няма информация кои са отговорните за срива, защото проверката щяла да приключи чак в края на годината.

Няма информация какъв извънреден труд са положили например деловодителите, служба "Протокол", "Човешки ресурси" и много други централни дирекции. Факт е, че служителите на гишетата посрещаха гнева на засегнатите от блокирането на Търговския регистър, но те също спазваха работното си време и не става дума за извънреден труд. Според Наредбата за заплатите на служителите в централната администрация допълнителното възнаграждение за постигнати резултати се определя за „точно и в срок изпълнение на поставените задачи“. В заповедта за изплащане на сумите обаче няма нито дума по въпроса в какво се състоят и постигнатите им резултати, а това очевидно е необходимо, иначе всяка една администрация може да си раздава премии за несъществуващи постижения. Което вероятно е и масовата практика.

 

23

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Парламентът се оказа виновен за непоправимите грешки в е-винетката

23.02.2019

Юлиана Бончева

602 5
50% от висшистите в София живеят в южните райони
50% от висшистите в София живеят в южните райони

23.02.2019

277 1
И да искат, и да не искат депутатите ще получават заплати
И да искат, и да не искат депутатите ще получават заплати

23.02.2019

71 1

Коментари

Хулиган

Когато гьонсурати те управляват, какво друго може да се очаква...

http://www.drago.info/index.php/2018/08/16/kak-opr...

Stern

Правосъдният министър Цецка Цачева обяви, че няма отношение към раздадените бонуси, нито знае размера им

То май Цачева към нищо няма отношение. Дали регистри се сриват, дали пандизчии се измъкват през парадния вход, тя все няма отношение и нищо не знае.

LAIO

И това е само една агенция от десетки подобни. Хиляди лапачи заседнали на заплата, всеки три месеца още една заплата, всяка година 13-14та заплата - пари народни . А спестените 700000лв на тримесечие са сигурно от закуски. Вместо банички яли кифли и ги спестили. Браво на тях.

19namo

Факт е, че служителите на гишетата посрещаха гнева на засегнатите от блокирането на Търговския регистър, но те също спазваха работното си време и не става дума за извънреден труд.

Не е извънреден труд, а при извънредни условия. Тези хора са бърсали задниците на всички останали и май заслужават целия бонус.

Sapienti_sat

Няма информация какъв извънреден труд са положили например деловодителите, служба "Протокол", "Човешки ресурси" и много други централни дирекции.

 

Ама са се терзаели! Това страдание е чувствано и отвъд рамките на работния ден. ?

маргаритка2

За да икономисат толкова пари, значи неправилно са планирали бюджета си.

 

Неправилно в смисъл сгрешено.

 

Интересно е и колко човека са били в болнични през този период и какви заплати взимат.. за какво ги вече разбрахме.

 

маргаритка2

Мисля, че в бюджет 2019 тази агенция би трябвало да разполага поне с 1млн по-малко.

 

/700 000 за тримесечие, но не се знае какво са издумкали в предишните тримесечия/

РимскотоVIIилиВиАйАй

  

"Заради Габриела Козарева, Бойко Борисов махна Мариета Захариева, която му беше много близка , от Агенцията за малкия бизнес. Сега слага Козарева шеф на Агенцията по вписванията. А в министерството на спорта още празнуват, че Козарева не им е вече заместник министър. В тази държава, за да растеш кариерно трябва или да си човек на Доган Пеевски или на Сидеров Пеевски. Махнаха една марионетка на Дебелия от Агенцията по вписванията, сложиха друга. Едната допусна пробива в Търговския регистър, другата ще го замаже." Соня Колтуклиева 

Begemot
снимка на Begemot

Да ви кажа, 3000 или 4000 лв годишен бонус на калпак не е чак толкова много, халал да им е, ако си вършат рботата, от регистъра много пряко зависи бизнеса и в играта са много по -големи финансови потоци от някакви си бонуси. Ама те не я вършат, бе! Нещо повече, все ми се струва, че регистърът беше сринат нарочно, за да бъде прочистен. Затова сега са и бонусите, да им запушат устата, ако подозират или знаят нещо. Демек - пазете си топлите местенца, пазете си благините. Много нагло, много, дай Боже истината да излезе на бял свят.

marksman
снимка на marksman

3000 или 4000 лв годишен бонус на калпак не е чак толкова много

Не е годишен, а тримесечен. Това си е втора заплата. Нещо си спомням, че процентът на ДМС не можеше да надвишава едиколкоси, май 80%. Значи некои  заплати са около и над 5000 лв. Или ДМС-тата са незаконно определени и изплатени

вила

Казват ни,че това е 3 месечен бонус,и то по време на срива,награда за срива.Годишният е по 4-от 12,000 до 16,000 лева

Invisible

   Към 600 000 човека получават пари от държавата за работата си.

   Журналистите трябва винаги да имат достъп до информация за възнагражденията им.

   

neonov2

Така, така ....

За едни "Бонус малус", а за други - "Бонус МАКСИМУС".

Отлична работа на правителсвото - ДЕРЗАЙТЕ ...

 

генек

Имаме пари - раздават си...

------

https://genekinfoblog.wordpress.com/

Гларyс

И това са същите, които твърдяха, че ТР консумира 1,5 терабайта на ден и правеха спешна поръчка за 120 терабайта по някакви фантастични цени.

Гьонсурати, сър...

Neopol

Видно има непознаване на нормативната уредба. Това не са нито спестени пари, не са и премии или бонуси. Това са част от заплатите.

В реформата, която направи Дянков, 70% от сумата за заплати е твърда част, а останалите 30 се разпраделят, "според приноса". Те не могат да не бъдат дадени. Единственото е на кой колко, но винаги общо цялата сума.

вила

Все пак  това е САМО  за едно от тримесечията!Значи за година  само премията е 15,000 лева.Алоу,само премията. А заплатата не може да бъде по-малка от премията.Значи тез калинки годишно  грабят по 40-50,000 лева!Това  са пенсиите на правоспособен учител за 20 години!Не били маши на ОПГ-то,не бил баш на  ОПГ-то онзи!?

Емзеперикс
снимка на Емзеперикс

 У нас е масова практика сами да си създават проблеми и после да ги решават за да си вдигнат дохода.

Neopol

вила, вила, това не е премия. Това е 30% от заплатата. Понеже се дава на 3 месеца е средно 90% от заплатата. Вместо 100% от заплатите да са твърди, през 2012 г. го направиха само 70% да е твърдата част и да се дава всеки месец, а 30 % да е променлива и да се изплаща веднъж на 3 месеца. Толкова ли е трудно да се схване моделът на заплати ?

маргаритка2

Ти си в грешка.

Г-жа Цецка изрично каза, че това са пари от икономии, а самите икономии са от болнични.

На нея ли да вярваме или на теб.

 

/Освен това променливата част си е баш премия по същество./

вила

Мерси за инфото.

Значи за година тази част от заплатата /30% / е 4,000 по 4 трмисичия равно на 16,000.Това е 30 % от годишната заплата.Значи годишната заплата общо е поне 48,000 лева /по 4,000 на месец/.А блонусът по време на  неработа на регистъра се получава?!Значи,задачата е била да се срине регистъра,изпълнена е и се дава пълната заплата.

ViktorSchauberger

Егати елементарните хора.

Старши

    Значи първо създаваме проблем и после го решаваме за да вземем бонуси.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×