Quantcast

Медия без
политическа реклама

За първи път България е домакин на Европейска конференция за демократично образование

Специален гост ще е Яков Хехт - водещ теоретик и създател на демократичните училища в Израел

29 Юли 2023
Фейсбук
Яков Хехт

"Ако в една стая децата седят по чиновете и никой не гъква, това значи ли, че те в момента учат?". Това пита Яков Хехт - водещ в световен план теоретик, създател на демократични училища в Израел и вдъхновител на много други по света.

Той ще посети страната ни в началото на август специално за Европейска конференция, посветена на една от най-слабо познатите образователни философии у нас - демократичното образование. За първи път България ще е домакин на събитието, чийто организатор "Общност за демократично образование" от години полага усилия за постигане на по-качествено и съвременно образование у нас.

Темата, по която Яков Хехт ще говори по време на конференцията, е "Демократичното образование - липсващо парче в пъзела демократична държава". Сред другите теми в събитието са "Свързване на демократичните и държавните училища" (Мартина Паоне от Белгия), "Разрешаване на конфликтите в училище" (Йоав Равид от Израел), "Осем основни аспекта на качеството на образованието" (Габриел Гройс от Испания). Един от лекторите, Офер Ерез, ще дойде чак от САЩ да сподели опита си с подготовката на учителите в демократичното училище Diablo Valley school. Луз Олид и Давид Кабайеро от испанската организация Evolving education ще говорят за това как се "убива" любопитството и ще покажат документалния си филм на тази тема. Българският опит ще се представи с теми, посветени на сугестопедията (Теодор Василев), възстановителните практики в училище (Елена Евстатиева) и други. Пълният списък с лектори и график на предложената от организаторите програма може да се намерят на сайта на събитието -  https://eudec2023.com/bg/.

Очаква се конференцията, която ще е от 1 до 7 август в село Лозен, да бъде посетена от десетки практикуващи демократично образование учители, родители и ученици от Европа. Това е 13-то издание на международното събитие и на практика първа жива среща на общността от 2019 г. насам. Поканени са българските учители, директори, психолози, студенти и родители да се запознаят с практическите аспекти на демократичното образование, което има вече 100-годишна история.

Атмосферата на EUDEC конференциите е неформална - лекторите са отворени да разговарят с всеки от посетителите, а самите посетители имат възможност да впишат свое предложение в т.нар. "Отворена програма". Организаторите обещават 6 дни на учене, дискусии, обмен на опит и забавление, а посетителите ще усетят от първо лице атмосферата в истинско демократично училище, където всеки е свободен да избира заниманията си и заедно с това носи отговорност за собственото си учене и за околната среда. За събитието има възможност и за еднодневни билети, така че посетителите да изберат да видят темите, които са им най-интересни. Локацията на EUDEC Конференцията, националния учебно-логистичен център на Български Червен Кръст в село Лозен, е достъпна с градски транспорт.

От 28 юли за българските посетители са достъпни отстъпки "в последния момент" за заключителните дни на събитието. Така цената за трите последни дни (4, 5, 6 август) става 120 евро, за уикенда на Конференцията (5-6 август) - 80 евро, а само за събота - 5 август - 40 евро.