Quantcast

Медия без
политическа реклама

Над 280 училища от 13 области обявиха неучебен ден в понеделник

В София занятията в музикалното училище ще се провеждат онлайн

26 Ноем. 2023
Илияна Кирилова

Учениците от над 280 училища в 13 области на страната няма да учат в понеделник заради усложнената обстановка - липса на ток, прекъснат интернет, скъсани жици, непроходими пътища и др. Решенията за това бяха взети днес от областни кризисни щабове, областни управители и кметове на общини, съобщиха от МОН.

В област Добрич е най-критично положението - там няма да учат в 67 училища от 8 общини: Балчик, Генерал Тошево, Добрич, Добричка, Каварна, Крушари, Тервел и Шабла.

В област Варна неучебен е денят за общо 11 училища (в общините Аксаково, Ветрино и Вълчи дол) и 4 детски градини в община Вълчи дол.

В област Шумен неучебен ден ще има за децата в 45 училища от 10 общини: Шумен, Хитрино, Смядово, Нови пазар, Никола Козлево, Каспичан, Каолиново, Върбица, Венец и Велики Преслав.

В област Разград няма да се учи в 53 училища в 7 общини: Завет, Исперих, Кубрат, Лозница, Разград, Самуил и Цар Калоян. Заради обявеното бедствено положение там е възможно да не се учи и във вторник, но това ще се реши на заседанията на съответните кризисни щабове.

Тежка е обстановката в област Сливен, където заради липса на ток няма да учат в 10 училища в община Котел.

В област Пловдив най-засегнати са общините Първомай, Лъки и Садово, където  няма да има занятия в общо три училища.

В област Ловеч ще бъдат затворени 14 училища от общините Ловеч и Троян.

В общините Мездра, Бяла Слатина и Криводол на област Враца няма да работят 12 училища.

В област Габрово 25 институции (училища и ЦСОП) няма да отворят в понеделник в общините Габрово и Севлиево.

В област Русе в 7 общини общо 27 училища са с преустановен учебният процес - това са Борово, Бяла, Ветово, Две могили, Иваново, Сиво поле и Ценово.

В област София няма да се учи в 9 училища в общините Ихтиман, Годеч и Сливница.

В област Монтана децата от двете училища във Върщец също остават у дома.

В област Велико Търново няма да се учи по заповед на кмета както в самия областен град, така и в общините Павликени и Сухиндол и детски градини на няколко села от община Свищов. Ще се учи в Горна Оряховица, но не и в останалите селища от общината.

Все още има общини, в които продължават заседания на кризисните щабове и е възможно да има промени, за които ще има своевременна информация. Списък с учебни заведения, за които към момента понеделникът е обявен за неучебен, е публикуван на сайта на МОН.

 

В СТОЛИЦАТА

Засега нито едно училище в област София-град не е обявило неучебен ден. Единствено национланото музикално училище "Любомир Пипков" съобщи на възпитаниците си, че в понеделник ще провежда занятията онлайн.

Ключови думи:

дървена ваканция