Медия без
политическа реклама

Как да превърнем спестените въглеродни емисии в пари

Студенти от ТУ-Варна взеха голямата награда на "Методия" за "зелен" проект

Първо място зае отбор "Еко ТУ".
Методия
Първо място зае отбор "Еко ТУ".

Какво количество въглеродни емисии ще спестим, ако ползваме електромобил? А ако засадим една гора? Как да изчислим колко струват спестените въглеродни емисии и да ги преобразуваме във виртуални пари? Върху тези въпроси са умували участниците в екосъстезанието на софтуерната компания "Методия".

Преди ден бе финалното събитие на приключението M-Codelab "Зелена планета" (Green planet challenge) от Еxceedia - образователната инициатива на "Методия", стремящо се да отговори на глобалните предизвикателства, свързани с изменението на климата. "Ефективен метод, който спомага за намаляване на въглеродните емисии и допринася за устойчивост на околната среда, са проектите за компенсиране на въглеродни емисии. Те помагат на хора и организации, частично да предотвратят или напълно да премахнат генерираните въглеродни емисии от дейностите, които извършват", обяснява Цвети Кьосева, изпълнителен директор на "Методия". Затова предизвикателството, което поставят от компанията пред младежите, е разработването на софтуерно решение, което да послужи като консултант на различни организации по отношение на тяхното въздействие върху околната среда и действията, които биха могли да предприемат, за да намалят негативните последствия, като участват в примерни проекти за компенсиране на околната среда.

"Инициативата е не просто състезание с раздаване на награди, а платформа за споделяне на идеи. Разработките на всички участници бяха на изключително високо ниво и журито бе силно затруднено в избора си. Екипите не просто работиха по проекти, те създадоха възможности за по-добър свят и заедно преобразиха своите идеи в действителни решения, които ще оставят следа. Нека днешният ден бъде отбелязан като момент на успехи и начало на бъдещи иновации. Празнуваме всяка стъпка напред, всеки нов метод и всяка споделена идея", посочи при награждаването Кьосева.

В рамките на образователния хакатон, от 4 март до 5 април младежи са се състезавали със своите екопроекти, свързани с количеството генерирани и премахнати въглеродни емисии. От включилите се 7 отбора 6 са реализирали докрай своите идеи. През 4-те седмици, през които са работили почти денонощно, те са били подпомагани от ментори. Екипите е трябвало да намерят решение на екологичен проблем, както и да демонстрират възможности за измерване на въглеродните емисии в реална среда. За реализирането на проектите им е било необходимо първо да се направи проучване на избраната от тях бизнес област чрез допълнителни материали в интернет, след което архитектурно решение на проекта, включващо избиране на технологии за реализация, компоненти и как ще се осъществява комуникацията между тях. Последните седмици са били посветени на разработка, тестване и изпипване на детайлите.

Сред условията на конкурса е било необходимо всеки един екип да направи демо запис на своя проект, да не прилагат предварително готов код в разработките си, да демонстрират работеща функционалност, както и да избере някои от 6-те възможни начина за въглеродно компенсиране - чрез засаждане на дървета, чрез използване на електрически автомобили, чрез вятърни инсталации, фотоволтаици, чрез намаляване използването на пластмасови и хартиени материали и чрез еквивалентно намаляване на генерирани въглеродни емисии и финансиране на инициативи за закупуване на въглеродни квоти. Участниците са изчислявали и M-Coins - търгуем инструмент, който може да бъде добит, когато един тон въглерод се изтегли от атмосферата или се избегне, спрямо количеството премахнати въглеродни емисии. Въпросната валута наподобява известния въглероден кредит, който съществува в реалността.

"Когато една организация поеме инициатива, като например да засади огромен брой дървета, те абсорбират въглероден диоксид, което се счита за компенсиране на въглероден диоксид в дадената организация. Задача пред участниците бе да изчислят количествата на компенсирания въглероден диоксид спрямо тези 6 сценария - например каква ще е разликата ако една организация замени конвенционалното използване на електрическа енергия с фотоволтаична система, като се вземат под внимание специфични параметри, изчисления и емисионни фактори - такива са налични за електрическа енергия, горивата, твърди или течни, различни дървесни видове и т.н.", обяснява и Радослав Дойчинов, бизнес консултант в "Методия" и ментор в състезанието. Друг казус, върху който са работили участниците в конкурса, е например каква ще е разликата, ако логистична фирма с голям автопарк реши да замени автомобилите си на дизел, който е с висок емисионен фактор, с електромобили.

 

Виртуална борса за търговия с M-Coins

 

Голямата награда отиде у четирима студенти, отбор "ЕКО ТУ" от Технически университет-Варна. Те получиха 1600 лв. за своята разработка - "зелен" уеб сайт, не само информиращ за различни екологични дейности, но и даващ възможност за търговия с виртуални парични средства, получени от спестяване на въглеродни емисии. Това, което е впечатлило журито, е именно секцията, представляваща виртуална борса за обмен и търговия с M-Coins. Не са били за подценяване и многото параметри, които са използвани от младежите при изчисленията, като например - над 30 дървесни вида с техния специфичен емисионен фактор, вкл. и възрастта на дърветата (при сценария със залесяването). 

Не по-малко впечатляващи бяха и проектите на останалите на второ и трето място студенти и ученици, които получиха геймърски слушалки (за второ място) и геймърски мишки (за трето място). "Фантастичната четворка"(DFantastic4), отново от ТУ-Варна, спечели второ място за разработеното от тях приложение, обхващащо всичките 6 заложени сценария за въглеродно компенсиране. Участниците са отличени заради сложните си изчисления, сравненията между различните типове гориво, различните летателни средства, вкл. и използването на индекс за радиационно въздействиепри изчисляването на количеството въглероден диоксид. 3-та награда получиха 11-класниците от Mlem Shot, които са разиграли сценариите с въглеродно компенсиране чрез фотоволтаици и с ветрогенератори, правейки най-сложните изчисления, интегрирайки своето приложение с NASA Power API и използвайки редица параметри като ъгъл на слънчево излъчване, атмосферно налягане, температура на въздуха, скорост на вятъра, плътност на въздуха и т.н.

Заради своя подход и иновативност специална награда получиха и студентите от PlanSec (отново от ТУ-Варна), създали екоприложение с две интересни функционалности за потребителите - едното дава възможност спестилите повече въглеродни емисии да получат награда под формата на билет за събитие или отстъпка за търговски обекти, а другото - позволява чат със създателите на приложението по въпросите за климата.

Проектът на VIRGAS на студенти от ТУ-София бе също за уеб сайт с интуитивни секции за изчисления, свързани с въглеродното компенсиране, а този на Ивелин от ТУ-София - за приложение, изчисляващо спестените въглеродни емисии чрез залесяване.

 

Бъдеще

 

"Проектите определено могат да станат реалност, ако бъдат подкрепени от бизнеса. От гледна точка на функционалност и техническа разработка, ако се вложат допълнителни усилия и се доразвият, всеки един от тях може да стане реален проект, тъй като включват коректен изчислителен подход и правилни емисионни фактори", коментира Дойчинов. А до тогава, вдъхновени от новаторските идеи и ентусиазма на младежите, с вяра, че заедно екипи, ментори и партньори могат за правят големи промени, от "Методия" предоставят възможност на всички, участвали в екосъстезанието, да поработят върху реален проект. Те могат да се включат като стажанти в разработването на софтуерен калкулатор за изчисляване на въглеродни емисии, който е сертифициран от акредитирана институция.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Методия, екопроект