facebook
twitter

Икономика

Втори данъчен шеф влиза в ръководството на КФН

611
Илияна Кирилова
Шефът на КФН Бойко Атанасов е номинирал кадри от структурите на финансовото министерство за свои заместници.

Още един данъчен шеф ще влезе в ръководството на Комисията за финансов надзор, след като бившият изпълнителен директор на приходната агенция Бойко Атанасов оглави преди десетина дни комисията. За свой заместник той предлага кандидатурата на досегашния директор на НАП София Илияна Христова. Тя ще отговаря за най-проблемния сектор - застрахователния надзор, въпреки че няма никакъв експертен опит в тази сфера. 

Христова обаче е доверен човек на Атанасов, двамата са работили заедно в столичната НАП дълги години. Когато Атанасов ръководеше НАП София, Христова бе шеф на дирекция "Контрол", а след издигането му първо до зам.-шеф, а после и до шеф на приходната агенция тя пое неговия пост, който заема и до днес.

Самият Атанасов през 2017 г. първо за кратко бе назначен за зам. финансов министър, а после отиде в КФН като зам.-председател, отговарящ за инвестиционния надзор. Той оглави комисията, след като Карина Караиванова (също бивш зам. финансов министър) замина на ръководна работа в ЕБВР в Лондон.

За другия вакантен пост в КФН - надзорник на инвестиционния пазар, е предложена Мария Филипова, също кадър от структурите на финансовото министерство. От една година тя е назначена от Владислав Горанов за шеф на Държавната комисия по хазарта. Преди това е била юрист в Агенцията за приватизация, в министерствата на правосъдието и на финансите. Филипова също е човек без експертен опит на пазара, който трябва да надзирава.

Липсата на опит обаче едва ли ще повлияе на депутатите при гласуването на двете кандидатури. След оттеглянето на БСП на практика в парламента няма опозиция, която да е пречка за прокарване на едно или друго решение. Още повече, че преди две години тогавашната шефка на КФН Карина Караиванова се опита да назначи за свои заместници лица с реален професионален опит в секторите, които регулира комисията, но бе бламирана от парламента. Тогава за нейни заместници бяха избрани политически фигури - самият Бойко Атанасов и депутатката от ГЕРБ Диана Йорданова.
 

1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Свинската чума е до Перник

22.08.2019

1111 8
Над 1,2 млн. българи са пътували с цел туризъм през второто тримесечие

22.08.2019

495 8
МВФ променя правила заради кандидатурата на Кристалина Георгиева

22.08.2019

935 6

Коментари

sega_reader

Това не е новина, по интересното е като падне Тиранът от власт, кой ще бъде назначен. Сега е рано.

Правилното решение би било пълна метла от ниво началник до ниво супервайзор, поне така се прави в белите страни.

Но у нас тия неща не вървят, всичко във висшите етажи е навързано като свински черва и там партии и цветове няма. Има само лапанджос.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×