facebook
twitter

Икономика

Усвояването на европарите за отпадъци и чист въздух клони към нула

В 104 от търговете по "Околна среда" е използвана незаконна методика за оценка
377
Снимка: БГНЕС
Неотдавна около 600 тона паднали скали блокираха пътя между Асеновград и Смолян. Движението беше възстановено след намесата на екипи от пътната поддръжка, но хората в района често страдат от подобни затруднения. На този фон парите за укрепване на свлачищата и за превенция дори не могат да бъдат договорени.

България драматично изостава с усвояването на пари за решаване на едни от най-наболелите проблеми - мръсния въздух, свлачищата и боклуците. Минимален, но не достатъчен напредък има по отношение на сектор "Води" и подкрепа за т.нар. ВиК реформа, показва справка на в. "Сега" в регистрите за изпълнението на екологичната програма "Околна среда". Тя разполага с огромен бюджет от 3.4 млрд. лв., но до момента от тях са усвоени едва 8.2%. Това е проблем, тъй като България е в средата на втория си програмен период, а реално изплатените суми са под критичния минимум.

Програма "Околна среда" е разделена на няколко направления за подпомагане на конкретни сектори, всеки със свой бюджет. На фона на сериозните проблеми със свлачища, срутища и наводнения, особено през последните месеци обаче, България е усвоила всичко на всичко 6.36% от предвидените за укрепване на проблемни терени общо 153 млн. лв. Още по-зле е положението за сектор "Чист въздух", където са предвидени 115 млн. лв., но са усвоени едва 0.95%. Подобряването на качеството на атмосферния въздух е непрекъснато в устата например на столичните общинари, особено в последната година. Към момента обаче реално решение на проблема с горенето на отпадъци, гуми и дори дрехи в крайните квартали на София няма.

Сравнително добре на фона на останалите се представя направлението "Води" по програма "Околна среда". В него за изграждане на пречиствателни станции, подпомагане на ВиК операторите, доизграждане на системи за наблюдение на количеството на водите и др. са предвидени 2.3 млрд. лв. От тях са усвоени 10.2 на сто.

И докато реално платените пари по тези дейности очевидно изостават, администрацията успешно усвоява средствата за т.нар. техническа помощ по програма "Околна среда". Става въпрос за бюджет от общо 92.9 млн. лв. за обучения, анализи, реклама и др., от които вече са усвоени 22.66%, или 21 млн. лв.

Изоставането по "Околна среда" до голяма степен вероятно се дължи на огромния брой грешки и нарушения при обявяването, сключването и възлагането на обществени поръчки. Анализ на нередностите в тази област за 2016 и 2017 г., изготвен от финансовото министерство, показва, че голяма част от проверените 295 поръчки са пълни с нарушения, пропуски или зле зададени критерии за оценка. Нещо повече - при 184 от тях става дума за някаква форма на нарушение с финансов ефект. Какъв е той и за колко пари става въпрос, не се съобщава.

Одиторите са засекли, че в 95 от поръчките са били използвани незаконосъобразни или дискриминационни критерии за подбор на кандидатите. В други 104 от търговете става въпрос за незаконна методика за оценка, показва още анализът на финансовото министерство. В него обаче не се уточнява дали в дадена поръчка има повече от едно нарушение.

Все още няма коментари

Още

Карина Караиванова напуска КФН и България

19.02.2019

3237 18
Бизнесът: Наредбата за касовите апарати е опасна за икономиката

19.02.2019

1378 1
Петролът поскъпва към тримесечни върхове

19.02.2019

382 3

Влез или се регистрирай за да коментираш

×