facebook
twitter

Икономика

Търсенето на инвеститор за АЕЦ "Белене" започва до дни

376
Снимка: Архив

Процедурата по избор на инвеститор за бъдещата АЕЦ "Белене" вероятно ще бъде обявена през февруари. Това стана ясно от думите на енергийния министър Теменужка Петкова пред БНТ вчера. Все още не се знае каква част от проекта ще бъде запазена за досегашния инвеститор - НЕК, но намеренията са нейният дял да съответства на направените към момента над 3.5 млрд. лв. инвестиции, разходите по лицензирането на проекта и др. По информация на Медиапул оценката на пасивите и активите на НЕК в бъдещата атомна централа е изготвена, но все още не е одобрена от борда на държавната компания.

Именно оценката трябва да покаже какъв дял ще си запази държавата. Останалата част ще бъде предложена на стратегически партньор или на по-малки акционери. В края на миналата година министър Петкова дори предложи на индустриалните потребители на ток да си купят акции от централата. Идеята бе така да се провери дали те имат интерес да придобият миноритарни дялове или да сключат договори за изкупуване на тока, който ще се произвежда от Втора атомна. 

Теменужка Петкова отново заяви, че интерес към проекта има. Досега няколко компании, сред които Китайската национална ядрена корпорация и Корейската хидроатомна енергийна корпорация са заявили намерения да участват в проекта, припомни тя. За пръв път обаче уточни, че някои от потенциалните кандидати имат интерес да участват в проекта само с доставка на част от оборудването. Китайците вече на няколко пъти заявиха, че искат държавни гаранции. Интерес имали и от "Фраматом", както и от "Дженерал Електрик". От руската "Росатом" пък на няколко пъти заявиха, че ще подкрепят проекта.

Ключови думи:

АЕЦ, Теменужка Петкова, НЕК
2

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Петкова разговаря със Сандра Удкирк от Държавния департамент на САЩ

20.02.2019

740 10
КЕВР ще проверява НЕК и ЕСО

15.02.2019

195 3
Фонд "Сигурност" ще компенсира ВЕИ-та със 122 милиона лева

11.02.2019

Румяна Гочева

786 2

Коментари

Paco Pacov

Отварясе новата финансова дупка, която да глътне сума милиарди и на направи страната ни зависима. 

https://iconomicabg.blogspot.com

Manrico
снимка на Manrico

 Останалата част ще бъде предложена на стратегически партньор или на по-малки акционери. 

Сега е моментът феновете на  АЕЦ "Белене" да станат акционери, да си вложат парите и да печелят! Записвайте, другарки и другари!

Влез или се регистрирай за да коментираш

×