facebook
twitter

Икономика

Търговията на ток временно спря заради свръхвисоки цени

Драстичното поскъпване било заради "липса на опит"
655
Pixabay

По-високите цени на тока на свободния пазар се дължат на липсата на достатъчно опит на част от търговците. Това парадоксално мнение изрази вчера пред БНР шефът на Българската независима енергийна борса (БНЕБ) Константин Константинов. Няма манипулации, заяви той. Само няколко часа по-късно заради свръхвисоки цени в сегмента "ден напред" борсата временно прекрати търговията. Оттам обясниха, че става въпрос за "техническа грешка в оферта на борсов участник, довела до нереалистични резултати на пазара". В официално съобщение борсовият оператор обясни, че въпросната оферта създава извънреден риск.

Поредното драстично увеличение на тока за фирмите на свободния пазар възмути работодатели и търговци на електрическа енергия още преди десетина дни. Повишението засяга само сегмента на търговия "ден напред", който в определи дни регистрира повишение от над 170% спрямо предния ден. Бизнесът предупреди, че това може да се отрази и на крайните потребители, а КЕВР обяви, че започва разследване. Поскъпването се регистрира само на българската енергийна борса, но не и на останалите европейски платформи, отбелязаха от Асоциацията на индустриалния капитал.

Константинов обаче не е съгласен и цитира анализ, според който през същия период има поскъпване и на европейските пазари. У нас един от блоковете на АЕЦ "Козлодуй" беше спрян за планов годишен ремонт, добави шефът на БНЕБ. Той обясни, че част от търговците са имали дългосрочни договори за доставка на ток от централата, които са изтекли в средата на септември. "Това ги е накарало да купуват и продават електроенергията на по-високи цени, каквито са цените на електроенергията при краткосрочните сделки", каза той. Според шефа на борсата, която е държавно предприятие под контрола на БЕХ, това поведение не е опит за манипулация, но е друг въпрос дали е правилно. "Повечето търговски участници нямат голям опит в борсовата търговия с електрическа енергия и може би затова се получава недотам добро предвиждане какво ще стане, когато по средата на месеца поради планов годишен ремонт се прекратят определени доставки", коментира той.

3

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

С почти 5% намаляват продажбите на нови коли в България

15.02.2019

538 3
РВД ще обслужва и летището в Истанбул

15.02.2019

828 8
От 1 април касовият бон за гориво ще е с подробна информация

15.02.2019

235 4

Коментари

mamut

"Според шефа на борсата, която е държавно предприятие под контрола на БЕХ," това просто не вярно още от януари 2018г БНЕБ е собственост на Българската фондова борса БФБ ,БЕХ си продаде(подари акциите ) за 8 милиона лева на БФБ, по искане на ЕК и безумието на МФ.  Така че, оплаквания към БФБ респективно Комисията по финансов надзор и КЕВР.

Плановия ремонт се знае още в началото на годината даже някой път и от предната година и трябва да си много"тъп и остър"за да не предвидиш че като излезе 1000Мвт от пазара, цената ще е нагоре защото няма необходимите допълнителни количества,макар че "експерти" твърдят че имаме много генериращи мощности, е къде са? пазара показа! няма липсва предлагане на базова енергия, както и на върхова и в склада няма(внос от съседна страна и по далечна). Констатинов е прав цената в региона , а и не само там се качи и то заради цена на емисии и по-студеното време.  Част енергията която трябва да се  предлага на борсата, отива за регулиран пазар, а времето захладня и климатиците ,калориферчета , духалки нощно време се пускат и скочи потреблението и затова и НЕК(като обществен доставчик) и АЕЦ не могат да предложат допълнителна енергия на пазара , единствено ТЕЦ,2 но заради цената на емисии, цената му трябва да поне на нивата на румънската борса около 60-70 евра на Мвтч.

Shintoabe new
снимка на Shintoabe new

mamute, колко хора разбират тези неща? Иначе шляпат из форумите как не ни трябват нови мощости. Пак ще е мъка тази зима. Дано е по-лека, че и "в склада" няма да има май.

Гларyс

Тоест пуснаха спекуланти да определят купуват и продават стока, която не произвеждат и само надуват цената като "посредници", без реално да са дори такива. Тук говорим за чисто финансови шашми. Поредното престъпление към всички потребители, които ще бъдат доени от още една тълпа по веригата за нищо.

Как търговецът купува ток и къде го складира - в мазето или в буркани? И после как го продава - на едро в склада или на дребно по кварталните магазини?
Тази практика трябва час по-скоро да се забрани! А за мен и ЕРП-тата не трябва да ги има и цялата енергетика трябва да е държавна, тъй-като е стратегически отрасъл. Иначе чакайте Доган да ви произвежда ток или да ви продават на ниска цена Мариците...

Влез или се регистрирай за да коментираш