facebook
twitter

Икономика

Сребърният фонд продължава да се пълни само от концесии

Постъпленията от приватизация са символични, а от бюджетни излишъци - нула
542
 Илияна Кирилова
Натрупаните средства в Сребърния фонд в момента биха стигнали за плащане на пенсии само за няколко месеца.

Десет години след създаването на Сребърния фонд парите в него "благополучно" надхвърлиха 3 млрд. лв. По данни на финансовото министерство към 31 май сумата е 3.067 млрд.лв., от които 2.922 млрд. се държат на депозит в БНБ. При учредяването на фонда през 2007 г. очакванията бяха в рамките на 15 години в него да се натрупат над 10 млрд. лв., с които след време да се допълват основните пенсии на българите. Към този момент парите стигат колкото да се платят пенсиите за няколко месеца.

Една от причините средствата в резервния фонд да се трупат с незавидни темпове е, че определените в закона приходоизточници един по един пресъхват. През последните пет години концесиите се оказаха единствените по-сериозни постъпления. 31 май е крайният срок, в който по закон в Сребърния фонд трябва да се внесат всички пари, дължими от предходната година. Така става ясно, че за 2018 г. от концесии във фонда са влезли 101 млн. лв., а от приватизация - символичните 1.15 млн. лв. От глоби и санкции, свързани със следприватизационния процес, приходите са 2.58 млн. лв.

От бюджетния излишък, отчетен от управляващите за 2018 г., не е влязъл нито един лев. По това перо постъпления в Сребърния фонд няма и през 2016 и 2017 г. По закон 25% от реализирания излишък на държавния бюджет трябва да се превеждат във фонда. За разлика от консолидираната фискална програма (КФП) обаче държавният бюджет досега винаги е излизал на червено. За миналата година КФП приключи със 137 млн. лв. излишък, докато държавният бюджет, в който влизат сметките на министерствата, държавните ведомства, Народното събрание и съдебната власт, отчете дефицит от 8.3 млн. лв.

Тази година Сребърният фонд ще се размине и с едно сериозно постъпление - очакваните 480 млн. лв. еднократен приход от концесията на летище София. В Закона за държавния бюджет за 2019 г. специален текст указва, че тази сума няма да бъде преведена във фонда, както би трябвало. Парите от планираната концесия ще отидат за погасяване на борчовете на БДЖ.

Това не е единственият случай на заобикаляне на законовите разпоредби за попълването на фонда. По време на първото правителството на ГЕРБ, по предложение на тогавашния финансов министър Симеон Дянков, бе създаден законов механизъм за отклоняване на постъпленията от приватизация и използването им за други цели. Редица държавни дружества бяха прехвърлени в Държавната консолидационна компания (ДКК), която ги продаваше и превеждаше постъпленията като дивидент към държавата. Според експерти по този начин са отклонени около 500 млн. лв.

Освен че се пълни с бавни темпове, Сребърният фонд почти не се управлява през годините. Въпреки че по закон до 70% от средствата във фонда могат да се инвестират в акции на страни - членки от ЕС, до 30% - в акции на трети страни, и до 30% - в облигации, те стоят на годишни депозити в БНБ. Така, вместо да се множат, на практика парите се топят. От 2012 г. депозитът в БНБ е с нулева лихва, а от 2017 г. лихвата е отрицателна - минус 0.10%. Което означава, че за съхранението на парите централната банка е удържала по около 2.8 млн. лв. годишно. За да не се ощетява фондът, тази загуба се покрива от централния бюджет, т.е. от джоба на всички данъкоплатци. 

Аргументите на правителството за тази консервативна политика на управление на Сребърния фонд са, че инвестициите в акции са рискови, а в облигации могат да доведат до отрицателна доходност.

ПРОГНОЗИ
Прогнозите на финансовото министерство са, че през тази година в Сребърния фонд ще влязат около 93.5 млн. лв. от концесии - основно от добива на подземни богатства, експлоатацията на летищата, пристанищата и жп гара Пловдив и интермодалния терминал в Пловдив. От приватизация пък се очакват 4.6 млн. лв., ако се продадат включените в списъка "Плод-зеленчук" ЕООД, "Русалка" ЕООД и "Пазар за плодове и зеленчуци" АД.

ОСИГУРЯВАНЕ
Общо 51.37 млн. лв. са постъпили в Сребърния фонд през 2018 г. заради отказ от осигуряване в универсален пенсионен фонд и избор на държавния фонд "Пенсии" в НОИ. При смяна на осигуряването парите остават в Сребърния фонд до пенсионирането на лицето. В същото време през 2018 г. от Сребърния фонд към НОИ са били прехвърлени 20.815 млн. лв. за изплащане на пенсии.
 

Все още няма коментари

Още

Кабинетът прие тарифата за тол таксите

18.12.2019

2994 3
До 250 лева ще е данъкът за стая, наемана от туристи през интернет

18.12.2019

2648 6
КФН отне лиценза на застрахователна компания "Юроамерикан"

17.12.2019

1799 3

Влез или се регистрирай за да коментираш

×