facebook
twitter

Икономика

Системата за електронни винетки блокира при първото си представяне

От началото на идната година трябва да заработят 500 терминала за самообслужване
1723
Специални умни рамки по шосетата ще сканират номерата на преминаващите коли и ще ловят возилата с неплатени електронни такси.

Системата за електронни винетки блокира още при първото си представяне вчера по време на демонстрация. Проблемът е технически, системата тепърва ще се тества, оправдаха се организаторите. В представянето участваха председателят на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) Светослав Глосов и Михаел Вебер, управител на "Капш Трафик Солюшънс" - фирмата, която бе избрана да въведе планираната от години система за по-справедливо платено преминаване по българските пътища.

Новите електронни винетки за леките автомобили трябва да влизат в сила от 1 януари 2019 г. Те ще заменят досегашните стикери, които се лепят на предното стъкло на колата. Освен стационарните рампи ще има и специални мобилни екипи с автомобили, които ще проверяват дали шофьорите имат закупени винетки или са нарушители.

Електронните винетки ще могат да се купуват по няколко начина - както досега от търговски обекти, през интернет и мобилно приложение (които се разработват), както и чрез терминали за самообслужване, които ще са общо 500 в цялата страна. Устройствата ще работят на 8 езика - български, английски, немски, гръцки, румънски, сръбски, турски и руски. На терминалите ще може да се плаща само с банкови карти. Пътните такси за камионите ще се събират чрез тол система за изминато разстояние, която би трябвало да заработи в средата на август 2019 г. До тогава таксите за тежкия трафик ще се плаща чрез досегашните винетки.

За издаване на винетка на електронен терминал е нужно да се въведе номер на колата, категорията й, както и с каква валидност да е виртуалният документ. Шофьорът ще получи само касова бележка за платена такса. Шофьорите, които желаят да купят винетка от търговските обекти (основно бензиностанции), ще трябва да представят номера на автомобила и да уточнят срока, за който плащат.

Мобилни екипи ще следят за изрядността на шофьорите. Колите им ще се оборудвани с лаптопи и таблети и всичко ще става електронно по регистрационния номер на колата, като проверката ще е не само при спиране, но и в движение. За целта по пътя ще има камери, които ще снимат номера на автомобила и в централната система ще се проверява дали той е с платена винетна такса. Ако е нарушител, ще бъде санкциониран. Нередовните водачи, хванати на пътя при проверка, ще могат веднага да заплатят "компенсаторна такса", но само по банков път, не и в кеш. Това ще им позволи да продължат пътя си, без да им се издава акт за нарушение. Ако откажат, пак ще могат да продължат, но ще бъдат третирани като нарушители.

Валидните след 1 януари хартиени винетки ще важат до изтичането на срока им. От тази година собствениците на колите ще трябва да отидат до пунктовете за продажба и да декларират, че искат стикерите им да станат електронни винетки. Срокът, в който могат да го направят, е от средата на декември до края на януари 2019 г.

Цените на е-винетките за леки коли се запазват, както досега - 97 лв. за годишна винетка, 54 лв., за тримесечна, 30 лв. за месечна, 15 за седмична. Новост е въвеждането на уикенд винетка, чиято цена тепърва трябва да бъде определена. Очаква се да е около 10 лв.

Как точно ще се таксуват камионите чрез тол системата, също още не се знае. Ясно е само, че таксата ще зависи от изминатото разстояние, категорията на пътя, осите на тежкотоварния автомобил и екологичността.

Предстои и да се определи точно за кои пътища ще са таксите. България е сред малкото страни в Европа, в които винетна такса вероятно ще се плаща, освен за магистрали и за второкласни, и дори третокласни пътища, достигащи над 50% от цялата пътна мрежа.

 

 


 

8

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Счупена стрелка е причината за инцидента на гара Пловдив, твърди фирмата превозвач

17.02.2019

38 1
С почти 5% намаляват продажбите на нови коли в България

15.02.2019

563 3
РВД ще обслужва и летището в Истанбул

15.02.2019

838 8

Коментари

Хулиган

Калинките да не би да са ашладисали винетките със системета на Търговския регистър?

http://www.drago.info/index.php/2018/08/16/kak-opr...

JR

Поредните бакии... Но територията била най-добра за инвестиции и бизнес... Разпад! 

buratinob

Капш Трафик Солюшънс

 

Да не е  КАПИШ?

?

независим експерт

специални мобилни екипи с автомобили, които ще проверяват дали шофьорите имат закупени винетки или са нарушители.

Разликата е, че преди можеха да видят дали имаш стикер на стъклото и да не те спрат за проверка. Сега ще те спрат и ще ти искат касова бележка. Много са умни ? 

whocares

не разбрах ква е разликата за мен между парцала на предното стъкло и електронния парцал. неколкостотин млн. евро май.

тупан темно
снимка на тупан темно

Разликата е, че вече няма да можеш да джиткаш цяла година по пътищата само с една-две седмични хартишки.

Shintoabe new
снимка на Shintoabe new

Разликата е не само в стотиците милиони, а и едни хиляда човека, които ще получават хубави заплати.

Kickaha
снимка на Kickaha

"От тази година собствениците на колите ще трябва да отидат до пунктовете за продажба и да декларират, че искат стикерите им да станат електронни винетки."

За да имаш електронна винетка, трябва да отидеш и да се помолиш на чиновник на гише, с подпис и печат...

И чакаш електронно правителство...

Влез или се регистрирай за да коментираш