facebook
twitter

Икономика

Сделките с имоти намаляват през третото тримесечие

В столицата се търсят най-вече двустайни апартаменти, а в Пловдив - тристайни
1236
СНИМКА : ИЛИЯНА КИРИЛОВА
По данни на консултантската компания Knight Frank България заема 12-а позиция в Глобалния индекс на цените на жилищата, след като неотдавна изпадна от топ 10.

Сделките с недвижими имоти през третото тримесечие на тази година намаляват в сравнение със същия период на миналата година. Цените продължават да растат, но с по-бавни темпове. Около 1000 евро за квадратен метър е средната цена на тристайно жилище в София. През третото тримесечие на годината най-голямо предлагане (48%) се отчита именно при тристайните апартаменти, следвани от двустайните със средна цена от 1030 евро на квадрат.  Това показват данни от анализа на агенцията за недвижими имоти "Арко", оповестени вчера.

Тенденцията за забавяне на имотния пазар е обща за цялата страна. Изключение е Варна със силен ръст на сделките както на тримесечна, така и на годишна основа, сочат данните на Агенцията по вписванията, съобщи Инвестор. бг.  В столицата пазарът на имоти се успокоява с годишен ръст на продажбите от едва 1.2% и 1.9% за деветмесечието. Спрямо периода април-юни вписаните сделки в София дори намаляват на 6376 спрямо 7119. В София ипотеките също намаляват с 14% спрямо второто тримесечие (4442 спрямо 5168). Подобна е картината и в Пловдив, където между юни и септември са регистрирани 3817 продажби на имоти. Това е спад с 5.8% спрямо второто тримесечие, когато са сключени 4053 сделки. Продажбите там намаляват и на годишна основа с 2%, докато за деветмесечието постигат ръст от 5.1%. Единствено Варна сред големите градове постига силен ръст на сделките през третото тримесечие от 9.2% спрямо периода април-юни (3543 спрямо 3245). Вписаните имоти в града растат стабилно и за деветмесечието, както и на годишна база със съответно 11.7% и 17.5%, посочва Инвестор. бг.

Според данните на "Арко" годишният ръст на цените също вече се забавя. През предходните две тримесечия на 2018 и последното на 2017 г. ръстът е бил между 8 и 9%, докато сега се движи в рамките на 7%.

Въпреки спада в броя на сделките от агенцията отчитат засилен интерес на потенциалните купувачи. Водещо в София е търсенето на двустайни апартаменти при средна цена от 65 - 70 000 евро, следвани от тристайните жилища с цена от около 100 хил. евро. Предпочитани са сградите в строеж с предстоящо до края на годината разрешение за ползване.

Расте и броят на сделките за жилища "на зелено". На практика отрицателните лихви по депозитите при растяща инфлация засилват интереса към имотите като алтернатива за съхраняване на спестяванията. В същото време лихвите по ипотечните заеми паднаха дори под 3 на сто и не са рядкост клиентите, които търсят 100% финансиране от банките.

Най-предпочитаните столични квартали са "Изток", "Оборище'', "Витоша", "Дианабад", "Борово", "Гео Милев", "Редута", "Център", "Лозенец" и "Малинова долина". На по-заден план за покупка на нов дом остават  "Банишора", "Белите брези", "Слатина", "Стрелбище", "Триъгълника'', ''Гоце Делчев'', ''Сухата река'', ''Дружба'' 1 и 2 и ''Люлин център''. Най-непривлекателни за купувачите в столицата са  квартали като ''Зона Б-5'', ''Левски'', ''Студентски град'', ''Модерно предградие'', ''Орландовци'' и ''Павлово''.

Най-активно сред продавачите е предлагането в район "Дружба 2" със средна офертна цена от 960 евро/кв.м, следван от кв. "Малинова долина" - 870 е/кв.м, "Кръстова вада" (1136 евро/кв.м), "Слатина" (1103 евро/кв.м), квартал "Витоша" (1000 евро/кв.м) и  "Павлово" (1160 евро/кв.м).

ВТОРИЯТ ГРАД

Средната цена на жилище в центъра на Пловдив вече достига 854 евро/кв.м , а средната стойност на сделките е около 70 хил. евро. Това обобщиха брокери на Имоти.нет на среща в Пловдив вчера.  От началото на годината досега в Пловдив има ръст на сделките с близо 2% спрямо същия период през миналата година. Купувачите са от цялата страна, но има и от Украйна и Молдова. Докато в София по-търсени са двустайните, то в Пловдив почти половината от запитванията към агенциите на недвижими имоти са за тристайни апартаменти, отчитат още брокерите. Най-предпочитан е квартал "Смирненски" около индустриалната зона, където цените са средно 708 евро/кв. м.

 

 

1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Среднистите стават по-необходими от висшистите

22.03.2019

1480 68
Радослав Миленков оглави банковия надзор в БНБ

22.03.2019

229
"Булгаргаз" поиска от КЕВР природният газ да поскъпне

21.03.2019

613 5

Коментари

ogro

Демек - балъците с пари свършиха!

Влез или се регистрирай за да коментираш

×