facebook
twitter

Икономика

Пощи и бензиностанции се включват "поетапно" в продажбата на винетки

735
Илияна Кирилова
По график още на 1 януари по граничните пунктове трябваше да работят терминали за винетки.

Драмата с електронните винетки продължава.

На фона на гръмките обещания на властта за лесно плащане на пътните такси - по много начини и от много места, задействането на мрежата от "точки" става бавно и ще отнеме време.

От "Български пощи" съобщиха, че във вторник по обяд започват да продават е-винетки, но това ще стане "поетапно". Засега не е ясно кои са пощенските станции, в които първо ще бъдат готови да обслужат шофьорите, и кога ще бъдат включени всички клонове на държавното предприятие.

След фалстарта на новата система от понеделник винетки трябваше да се продават и в големите бензиностанции на каса, както и да има на разположение работещи терминали за самотаксуване. В неделя шефът на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) Светослав Глосов обеща, че пътните такси ще могат да се плащат на над 4500 места.

Вчера само една от големите вериги бензиностанции в страната (Shell) отговори на в. "Сега" и обяви, че в много от обектите им има терминали за продажба на винетки. Не е ясно обаче къде по бензиностанциите е възможно човек просто да отиде на касата и да плати. Едва в събота е започнало включването на касите на Еasypay към тол системата. От Нова година телекомът А1 усилено се рекламира като продавач на е-винетки - чрез мобилно приложение и на каса. 

Заради гафовете с е-винетките в събота по разпореждане на премиера Бойко Борисов, с постовете си се разделиха директорът на Националното тол управление Антон Антонов, Веселин Давидов – член на АПИ, и Радослав Николов, съветник на регионалния министър. 

Часове преди да бъде свален от поста, Антонов бе категоричен, че "скоро" терминали ще има на всички гранични пунктове. Вчера стана ясно, че при Дунав мост 2, на границата с Румъния, все още няма устройства за електронни винетки. Причината - техниката не била освободена от митницата. 

Четири терминала за продажба на електронни винетки има на граничния пункт „Дунав мост“ в Русе. Устройствата са били доставени в ранния следобед в петък, съобщава местна медия.

Тепърва ще бъдат поставени указателни табели за чужденците, които влизат в страната, с информация откъде и как да си купят винетки. 

 

 

ОТЧЕТ

В понеделник привечер АПИ отчете, че вече били монтирани 160 терминала за самотаксуване, като 32 от машините са на 14 ГКПП-та. Апарат за е-винетки бил инсталиран и в най-близката бензиностанция до ГКПП “Дунав мост 2” при Видин – “Съни ойл”.  На пунктовете “Калотина” и “Кулата” са разкрити гишета, на които влизащите в България могат да платят в брой за е-винетка. Останалите 127 терминала са разположени в търговски обекти в цялата страна, твърдят от АПИ, но не е ясно кои са фирмите. Според пътната агенция в момента е-винетки могат да се купят на каса в областните управления на АПИ, в офисите на А1, в клоновете на Easy Pay, чрез сайта www.bgtoll.bg, мобилното приложение и терминалите за самотаксуване. 

6

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Задават се нови тапи и по магистрала "Хемус"

25.03.2019

383
Според чешко издание "Еврохолд" е кандидат за българските активи на ЧЕЗ

25.03.2019

1674 9
Български превозвачи обмислят да блокират Страсбург

23.03.2019

1207 9

Коментари

Доц.Трътлев

Чакам с нетърпение да си купя винетка от банкомат  на банката на Цеца Секса , макар и с риск  да ме глобят. Башбашията им даде в събота срок от  една седмица.

Invisible

   От нашето село пари за вЕнетки скоро няма да видят.

   

mick

Защо им трябваше да правят специални автомати за винетки? ааа да 180 милиона.

 

 

Wolf ACE

И тая, Марийке, е като оная!

От няколко дни се скапа електронния портал на Митниците. Отново, за пореден път! И там се изсипаха едни милиони и се подлудиха всички, които имат взимане-даване с Митниците на тая нещастна държава..

Миналата година се скъсаха да "го внедряват" - ама ядец!

Сега вносителите пак чакат някой, който отговаря за това, да се опита да си довърши работата..

За загуби и неустойки няма смисъл да коментирам..

Накратко - всичко май се разкапва в подмандатната територия...

mick

Мдааа

 

Демокрацията без лесни пари е рецепта за мизерия. Демокрацията без лесни пари - това е демократичен канибализъм. Едни изяждат други, и всички ядат от общата инфраструктура. Накрая нищо не остава.

 

Всички гледаме развитите демокрации.. ама те са развити не заради това, че са демокрации.. ами защото имат достъп до лесни пари и ресурси.

Paco Pacov

Ново и добро нещо. Талива неща трябнват. 

https://iconomicabg.blogspot.com

Влез или се регистрирай за да коментираш

×