Quantcast

Медия без
политическа реклама

НАП веднага хукна на проверки за новите касови апарати

Pixabay

НАП обяви, че данъчните инспектори вече проверяват дали фирмите са изпълнили изискванията на печално известната Наредба Н-18 за касовите апарати. От 1 април всяко регистрирано по ДДС предприятие, което не използва софтуер за управление на продажбите, трябва да отчита в НАП онлайн всяка продажба в реално време, а фискалното устройство трябва да отпечатва за клиента касова бележка с QR код. След много перипетии, преговори и обрати приходната агенция склони да отложи новите трудни за прилагане правила за част от бизнеса. Фирмите, които не са регистрирани по ДДС, получиха отсрочка до края на юни, а компаниите, които имат сложна структура и много обекти, ще трябва да отговорят на новите изисквания за общуване с НАП и с клиентите до 30 септември.

"Проверките във всеки обект на регистрирано по ДДС лице имат за цел да установят дали касовият апарат е сменен и ако не е, използва ли се в обекта софтуер за управление на продажбите, обясни директорът на "Фискален контрол" Спас Шишков по повод на започналата от 1 април (и не на шега) хайка за нарушители. От НАП твърдят, че 135 000 фискални устройства и принтери вече отговарят на новите изисквания. 

 

ДОБРОВОЛЦИ

Потребителите могат да проверят дали касовата им бележка е истинска, като сканират със смартфон отпечатания върху нея QR код. За целта е необходимо да се свали мобилното приложение на НАП. Ако след сканирането купувачът установи, че неговата покупка не е регистрирана в НАП, може да подаде сигнал до данъчните, че търговецът вероятно крие обороти. Идеята е гражданите да станат доброволни сътрудници на приходната агенция в битката срещу сивата икономика. Приложението позволява и регистрация на фискални бонове в лотарията с голяма награда 50 000 лв., напомнят от НАП.