Медия без
политическа реклама

Лондон планира нови газови централи

18 Апр. 2024

Природният газ остава актуален в цяла Европа и Великобритания не прави изключение. Правителството в Лондон взе решение да подкрепи изграждането на нови газови електроцентрали - с цел да осигури енергийните доставки на страната при прехода ѝ към нулеви емисии.

Обединеното кралство ще се нуждае от непрекъснато производство на газ до 2030 г. като резервен вариант за гарантиране на енергийната сигурност и намаляване на разходите, се изтъква в изявление на Департамента за енергийна сигурност, позоваващо се на данни на Комитета по изменение на климата.

Лондон вече има план за увеличаване на приноса на газовите електроцентрали. В него се предвижда: 

Първо, да се допълни законодателството с изискване новите газови централи да бъдат изграждани в готовност за нулеви нетни емисии и да могат в бъдеще да преминат към нисковъглеродни алтернативи - улавяне на въглероден диоксид, производство на енергия от водород и др.

Второ, с въвеждането на други, още по-зелени технологии, газовите електроцентрали ще работят по-рядко. 

Министър-председателят Риши Сунак заяви: „Последните статистически данни показват, че вече сме изминали половината път - емисиите на парникови газове са с 50% по-ниски от тези през 1990 г. Но трябва да постигнем целите си за 2035 г. по устойчив начин, така че хората да не останат без енергия в един облачен и безветрен ден. Няма да поемам рискове по отношение на енергийната ни сигурност. Ще вземам трудни решения, така че независимо от сценария, пред който сме изправени, винаги да можем да захранваме Великобритания с енергия от Великобритания.“

Министърът на енергийната сигурност Клеър Коутиньо коментира: „Няма две мнения по въпроса. Без газ, който да подкрепя възобновяемите енергийни източници, сме изправени пред реалната перспектива за прекъсване на електрозахранването. През последните години други държави бяха толкова застрашени от ограничения в доставките, че бяха принудени да се върнат към въглищата. В енергетиката няма лесни решения, а само компромиси. Ако държавите са принудени да избират между чиста енергия и запазване на сигурността и топлината на гражданите, повярвайте ми, те ще изберат лампите да продължават да светят. Няма да позволим да бъдем поставени в такова положение. И така, докато продължаваме да се стремим към чиста енергия, трябва да бъдем реалисти.“

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

газови централи