facebook
twitter

Икономика

Кметове ще взимат министерски заплати

Правителството вдига възнагражденията на шефовете на комисии и агенции
1 908
 Илияна Кирилова
Кабинетът даде картбланш на общинските съветници да гласуват министерски заплати на кметовете.

Кметовете ще могат да получават министерски заплати, гласува вчера кабинетът на редовното си заседание. С промени в наредбата за заплатите в държавната администрация се дава по-голяма свобода на общинските съвети да определят възнагражденията на кметовете на общини, райони и кметства, като се фиксира единствено максималният размер - до заплата на министър, т.е. около 4600 лв. В момента заплатите на градоначалниците са значително по-ниски и варират в определени граници в зависимост от броя на населението в общината - от 730 до 2700 лв., като най-високото възнаграждение получава кметът на столицата Йорданка Фандъкова - 2900 лв. През тази година са местните избори и не е сигурно дали навсякъде общинските съвети ще гласуват по-високи възнаграждения.

Повишение на заплатите ще получат и областните управители.  В момента таванът им е 2700 лв., а с промените се предвижда той да стане 3700 лв. Заместник областните управители пък ще получават 80 на сто от основната месечна заплата на областния управител. До 2700 лв. може да скочи заплатата на шефове на държавни комисии и агенции, на някои експерти по опазване на околната среда и по усвояването на евросредствата. Техните възнаграждения  обаче трябва да се одобрят от Съвета за административна реформа по предложение на ресорните министри в зависимост от числеността, бюджета и функциите на съответната администрация. Целта е да бъде изравнен дисбалансът в заплащането между различните органи на власт, съобщи правителствената пресслужба. Промените влизат в сила със задна дата от 1 януари 2019 г.

От началото на годината с 10% са увеличени и заплатите на всички чиновници. Заедно с 20% увеличение на учителските възнаграждения това струва на бюджета близо 1 млрд. лв. допълнителни разходи.

Правителството актуализира и въведената през 2012 г. скала за определяне на заплащането в държавната администрация. Оттогава тя не е променяна, въпреки че минималната работна заплата е увеличена почти двойно. Това е довело до големи диспропорции в заплащането в една и съща администрация. Почти навсякъде имало случаи на служители с висока квалификация, голям опит и отлични оценки на атестациите, но с изоставащи заплати в сравнение с колегите им на аналогични длъжности, назначени след 2012 г.

Занапред заплатите на държавните служители ще зависят в по-голяма степен от представянето им в заеманата длъжност, проявените знания и умения, предвижда друга промяна. Целта е да се привличат квалифицирани и мотивирани служители, включително млади хора, в държавната администрация. Разрешава се на шефовете на агенции да си назначават експерти за връзки с обществеността. Сега такава възможност има само за министерствата, като тези служители са част от политическия кабинет на министъра.

Освен това няма да се допуска повече главни секретари и директори в някои агенции да получават по-високи заплати от началниците си. Такива случаи имало в Агенцията по вписванията, Агенцията по заетостта и в Агенцията за социално подпомагане.

 

5

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Кабинетът прие тарифата за тол таксите

18.12.2019

3272 3
До 250 лева ще е данъкът за стая, наемана от туристи през интернет

18.12.2019

3276 11
КФН отне лиценза на застрахователна компания "Юроамерикан"

17.12.2019

1976 3

Коментари

Ад мин

Техните възнаграждения  обаче трябва да се одобрят от Съвета за административна реформа

Е, щом трябва...

Imko1
снимка на Imko1

И заплата ли имат?... :(

hamel

Идат избори.

Augereau

И правилно. Даже още по-високи трябва да станат заплатите на кметове и изобщо всички в администрацията - това е единственият начин хем да се привлекат компетентни кадри, хем да живеят тези хора добре от заплатите си, без да има нужда от далавери на дребно. За едрата корупция е ясно, че не може да се пребори с високи заплати, а и там кокълът е прекалено голям да се допуснат (сравнително) почтени хора, но немалка част от дребната може. А дребната корупция също е огромен бич. 

 

Разбира се, по-високите заплати трябва да се въведат в комбинация с жестоко орязване на броя хора, заети в администрацията. Това за съжаление, едва ли ще стане. 

kempes

Аз мисля, че кметовете и сега си вземат министерски заплати, даже повече.

Същото се отнася и до общинските съветници.

Спомняте ли си случката с общинския съветник Гуцанов, намерили в сейфа на вилата му подредени пликове с валута на стойност 70 000 лева, ей така, да си има човека.

И прокуратурата каза, че няма доказателства за извършено престъпление.

Хвала на такЪви общински съветници, хвала на такЪва прокуратура.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×