facebook
twitter

Икономика

Кабинетът прехвърли на парламента спора за малките общини

187
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Не е роля на изпълнителната власт да бъде арбитър между кметовете, смята кабинетът.

Правителството прехвърли на Народното събрание спора дали селските кметове трябва да имат по-голяма финансова самостоятелност. На вчерашното заседание на кабинета бяха одобрени промени в закона за местното самоуправление, които обаче не се приемат от големите общини. Според поправките в закона всеки общински съвет при гласуването на бюджета на общината ще бъде задължен да одобри конкретни разходи за всички малки кметства в рамките на общината. Отделно градоначалникът на голямата община се задължава да предостави навреме гласуваните средства на по-малките кметове. При неизпълнение на това правило той дори може да бъде глобен с 500 до 2000 лв.
Причина за новите разпоредби е протестът на селските кметове през есента срещу наложилата се практика с техните пари да се разпорежда кметът на голямата община, въпреки че са им гласувани от общинските съвети. Тогава на среща с премиера Бойко Борисов те получиха уверение за промяна на това положение.
Големите кметове обаче не са съгласни с предложените от правителството промени, става ясно от стенограма от правителственото заседание. Финансовият министър Владислав Горанов предупреждава кабинета, че от сдружението на големите ще има отпор. Още повече че част от промените предвиждат в комисиите за подбор на кандидатите по обществени поръчки и при разглеждане и оценка на офертите да се включват и представители на малките кметства. Целта е те да участват в целия процес по подготовката на проектите, строителните работи и приемането на обектите, които се намират в населеното място.

В крайна сметка Горанов предлага законопроектът да бъде одобрен от Министерския съвет и внесен в Народното събрание, където да продължи дебатът. Според него кабинетът не може да бъде арбитър в спора между кметовете. Премиерът подкрепя това мнение.

Едно към едно

"Те не могат да се разберат помежду си, всеки си тегли чергата към себе си. Затова считаме, че е най-добре в парламента да се проведе и дебатът. Ние днес даваме основата, как виждаме нещата, така че предлагам да подкрепим точката." Бойко Борисов

Все още няма коментари

Още

Български превозвачи обмислят да блокират Страсбург

23.03.2019

1081 9
Fitch повиши кредитния рейтинг на България

23.03.2019

580 10
Среднистите стават по-необходими от висшистите

22.03.2019

2194 76

Влез или се регистрирай за да коментираш

×