facebook
twitter

Икономика

Изгорелите със застраховка от "Олимпик" имат 3 седмици да си потърсят парите

КФН публикува упътване как да се поиска възстановяване на сумите от предсрочното прекратяване на застраховката
341
Илияна Кирилова
Близо 200 000 българи изгоряха при фалита на кипърския застраховател "Олимпик" през миналата година.

Българите, изгорели със застраховки "Гражданска отговорност" във фалиралата кипърска компания "Олимпик" български граждани и фирми, имат по-малко от три седмици да подадат към синдиците искове за възстановяване на сумите по предсрочно прекратените им полици. Това става ясно от съобщение на Комисията за финансов надзор, която разпространи преведено на български език упътване за предявяване на претенции, публикувано от Службата за контрол върху застрахователните компании на Република Кипър. 

От упътването става ясно, че искането за възстановяване на сумите трябва да бъде направено в срок от 35 дни от публикацията на решението на съда за ликвидация на застрахователното дружество. Тъй като решението е публикувано в държавния вестник на Кипър на 23 август тази година, крайният срок за предявяване на претенциите е 27 септември.  В упътването може да се намери и формулярът, който трябва да бъде попълнен на английски език, и адресите, на които заедно с необходимите документи трябва да бъдат изпратени - електронно, по пощата и предадени лично.

"В случай че заинтересованите потребители не предприемат необходимите действия, е възможно да не могат да получат удовлетворение от имуществото на фалиралата компания", предупреждават от КФН.

Точно преди една година  фалитът на "Олимпик" влезе в съда в Никозия. Месец преди това - на 17 август, лицензът на застрахователя бе отнет от кипърския регулатор. Така близо 200 000 български граждани и фирми изгоряха с общо 9.5 млн. лв. Впоследствие се оказа, че предлагането на евтини застраховки в България на практика е било основният бизнес на кипърската компания.

Преди да попълни формуляра, всеки ощетен от фалиралата "Олимпик" трябва да се обърне към посочен в упътването електронен адрес - [email protected], за да провери дали има право и какъв е точният размер на вземането. Премията за връщане е изчислена според датата на изтичане на застрахователната полица, но при условие че премията е била платена изцяло.

ОТГОВОРНОСТИ

Отговорността за определяне на масата на несъстоятелността, процесът по предявяване на претенции, както и изплащането на обезщетения са изцяло в юрисдикцията на кипърските органи, а именно Надзорния орган на Кипър и ликвидаторите, назначени в "Olympic Insurance Co. Ltd“, посочва още Комисията за финансов надзор. Все пак КФН обещава "да комуникира активно с надзорния орган върху застраховането на Кипър и да следи процеса по ликвидация, за да информира своевременно българските потребители за всяка важна информация, касаеща пострадали от фалита на „Застрахователна компания Олимпик - клон България”. 
 

Все още няма коментари

Още

Екоинспекцията разреши да се лее бетон на къмпинг "Градина"

07.12.2019

808 4
Иде време за плащане на нови годишни е-винетки, напомня АПИ

07.12.2019

374 2
Над 160 000 българи са сменили пенсионния си фонд

07.12.2019

550 3

Влез или се регистрирай за да коментираш

×