Медия без
политическа реклама

Хърватия ще влезе преди България в еврозоната

Руската инвазия води до инфлационен натиск, предупреждава ЕЦБ

25 Май 2022
Илияна Кирилова

"Скоро еврозоната ще има своите две нови членки. Стискам палци съвсем скоро да посрещнем Хърватия, като след нея към блока ще се присъедини и следващата страна, която чака – България", заяви гуверньорът на Европейската централна банка Кристин Лагард по време на дискусия в рамките на Световния икономически форум в Давос, предаде bTV. През лятото на 2020 г. България и Хърватия заедно влязоха в т.нар чакалня на еврозоната.

Към момента Загреб си е поставил за цел да приеме еврото през 2023 г., а България през 2024 г.  Очаква се в средата на годината Европейската централна банка да излезе с нов доклад, който да даде по-ясна индикация, кога двете страни ще бъдат готови за приемането на единната валута.

В същото време прегледът на Европейската централна банка през май сочи, че войната в Украйна е увеличила рисковете пред финансовата стабилност в еврозоната, съобщи БНР. Руската инвазия е довела до допълнително повишаване на цените на суровините, следователно до инфлационен натиск, пишат експертите от Франкурт.

Според тях проблемите с възстановяването на някои развиващи се икономики, продължителният локдаун в Китай и възможността за ново разразстване на пандемията от Covid-19 са допълнителни рискове пред еврозоната. Печалбите в банковата система ще намалеят тази година след силното възстановяване от миналата, допълват още от ЕЦБ.

Още по темата