facebook
twitter

Икономика

Фонд "Сигурност" ще компенсира ВЕИ-та със 122 милиона лева

808
Илияна Кирилова

Излизането на свободния пазар на ВЕИ-та с мощност от 4 и над 4 мегавата ще доведе до нови разходи за фонд "Сигурност". В рамките на една година за тях във фонда са заложени общо 122.4 млн. лева. Това става ясно от проект на Наредба за намаляване на тежестта, свързана с разходите за енергия от ВЕИ, публикувана за обществено обсъждане от Министерството на енергетиката.

Част от зелените централи вече продават тока си на борсата и така на практика се облекчава НЕК, тъй като не се налага да плаща прескъпо по част от договорите си с тях. За да не се нарушат клаузите обаче, фонд "Сигурност" е задължен да им раздава т.нар. премии. Това е разликата в цената, постигната от ВЕИ-тата на свободния пазар, и цената, фиксирана в техните контракти за задължително изкупуване.

В резултат от Министерството на енергетиката са изчислили, че прогнозният годишен разход за тези компенсации ще бъде около 122 млн. лв. Все пак обаче той може и да не бъде достигнат и фонд "Сигурност" да си спести част от парите. За целта обаче зелените централи ще трябва да постигнат по-висока цена на борсата. Така разликата, която фондът трябва да им покрива, ще се стопи.

В края на януари стана ясно, че през тази година фондът очаква да събере приходи от 2.2 млрд. лв., като 750 млн. лв. от тях ще дойдат от продажбата на квоти за въглеродни емисии. Справка на в. "Сега" показа, че за последните четири месеца на миналата година той е платил премии за над 50 млн. лв. Сумата е малка на фона на очакваната сега, защото до момента малка част от централите реално бяха на свободния пазар.

ИГРИ

Фонд "Сигурност" се пълни с 5% вноски от приходите от всички производители на ток, включително и от самите ВЕИ-та, които получават премии от него. Създаден с цел да помогне на затъналата в дългове НЕК, фондът получава месечни лепти и от електрическата компания. Причината е, че НЕК чрез своите "Язовири и каскади" на практика също е производител на ток.

2

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Търговци намекнаха за нагласени търгове на енергийната борса

24.06.2019

Румяна Гочева

210
ЕК поиска да въведем изцяло пазарни цени за тока

24.06.2019

Румяна Гочева

1467 2
Шефът на НЕК изненадващо подаде оставка

20.06.2019

Румяна Гочева

360 1

Коментари

mamut

Не знам кой какво е чел , но с тази наредба се определят условията и редът за предоставяне на помощ за намаляване на тежестта, свързана с разпределяне на разходите, произтичащи от задълженията за изкупуване на електрическата енергия, произведена от възобновяеми източници. Помощта може да бъде предоставена на предприятие, което е търговец по смисъла на чл. 1 от Търговския закон, осъществяващо дейност/и в сектор/ по приложение в наредбата и, изложени на риск за неговата конкурентна позиция, поради разходите, произтичащи от разпределението на разходите за енергията от възобновяеми източници, като функция от неговата интензивност на електроенергия и излагането му на въздействието на международната търговия.

с две думи помощта се получава от дружества с голяма енергийна интезивност, като плащат по-малко компонетата за зелена енергия, включена в задължение на обществото(определена от КЕВР) която се добавя към цената на закупуваната ел.енергия. Та общата сума за държавна помощ към индустрията е определена на 122млн.лв за ценови период, т.е толкова няма да влезне във фонда защото няма да се плати като цялата  стойност на задължение към общестото,което с новите изменения на закона за енергетика събира фонда , а не както досега обществения доставчик-НЕК. За любознателните :https://www.me.government.bg/bg/themes/obrazci-na-.... Наредбата работи вече 4 -ти ценови период и одобрена като държавна помощ за индустрията от ЕК. С новите изменения се усъвършенства и допълва наредбата,акто и че вече справките за липса на задължения от НП и Митници са по служебен път, досега дружествата си ги вадеха сами при кандидастване за помоща.

Paco Pacov

Опааааа.... как ли стана това? 

https://iconomicabg.blogspot.com

Влез или се регистрирай за да коментираш

×